Боротьба проти корупційних схем, варіації на тему від МОЗ.

08 вересня 2017, 22:08
Власник сторінки
Правник
0
25

Міністерство охорони здоров’я не перестає дивувати своєю винахідливістю. Цього разу прикриттям багатомільярдного розкрадання бюджетних коштів служитиме Агенція із закупівель ліків при Міністерстві.

З разу в раз способи обікрасти українців, до яких вдається МОЗ, стають все більш вишуканими, з маскуванням під демократичні принципи та західні цінності. З шокуючим цинізмом нас переконують в тому, що дії та рішення чиновників-казнокрадів підуть на користь всім і кожному. Взявши на озброєння цю стратегію, Уляна Супрун та її свита вже тиждень розповідають про примарну економію державних коштів завдяки міжнародним закупівлям. Мовляв, обійшли договорняки, протидіють корупції та фармацевтичній мафії.

Про незадовільну якість ліків, термін їхньої придатності, що добігає кінця, перелік закуплених медикаментів, який не відповідає потребам української медицини, вже було сказано багато. Але на всі докази та факти МОЗ відповідає просто: це все видумки ворогів реформи, самі ви корупціонери, пані зі Штатів знає краще, як треба.

Нещодавно в МОЗі вирішили модифікувати алгоритм обкрадання громадян. Так, днями Супрун нагадала, що невдовзі, а саме на початку 2019 року, функцію контролю за міжнародними організаціями буде перекладено з системи Prozorro на новостворену Агенцію із закупівель ліків. Здавалося б, штат МОЗу й без того роздутий, а вони пропонують створити додаткове відомство.

Можна було б організувати роботу Агенції незалежно від МОЗу, як то було з Prozorro. Але ж у такому випадку МОЗівські бюрократи не зможуть накинути свої жадібні лапи на процес закупівель. Більше того, ця структура просто приречена перетворитися на механізм з відмивання коштів, адже передбачено, що вона буде фінансуватися з добровільних внесків. Тобто завбачливо вони залишили можливість для фармацевтичних гігантів бути «спонсорами» закупівель, звичайно, розраховуючи отримати відкат. Маржа у цьому випадку буде колосальна, адже так вони зможуть монополізувати ринок.

Вчергове МОЗ показав, на кого насправді працює. Шкода, що керівництво держави цього не помічає.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.