За 3 роки реальні доходи населення України скоротились більш ніж в 2 рази

20 червня 2017, 08:31
Власник сторінки
Эксперт по вопросам региональной экономической интеграции
0
185
За 3 роки реальні доходи населення України скоротились більш ніж в 2 рази
http://pharma.net.ua

Мінімальна заробітна плата скоротилася з 152,4 дол. (у 2013 році) до 120 дол. (на сьогоднішній день), середньомісячна заробітна плата – з 408,6 до 238,6 дол., мінімальна пенсія – зі 111,9 до 50 дол.

Купівельна спроможність населення – один з головних критеріїв, що характеризує добробут і достаток громадян в країні. Відповідно, збільшення або зменшення рівня купівельної спроможності свідчить про реальне поліпшення/погіршення життя. У народі так і кажуть: якщо хочеш порівняти, при якій владі було краще жити, зазирни в кишеню і холодильник. Тотальне зубожіння українців стало суворою реальністю постєвромайданної України. Про це заявив лідер Громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук. За його словами рівень добробуту громадян в світі зростає, чого не скажеш про Україну. «Вже в найближчому майбутньому українців, що живуть за межею бідності, стане ще більше», – підкреслив політик.
Підвищення мінімальної зарплати з 1 січня 2017 року з 1600 до 3200 гривень буде мати значний вплив на зайнятість і доходи населення, а також на макроекономічні показники. Про це йдеться в інфляційному звіті Національного банку України. За оцінкою національного регулятора, підвищення мінімальної заробітної плати призведе до зростання зарплат у 2017 році в середньому на 23%, що значно більше, ніж прогнозувалося раніше, а для низькооплачуваних працівників таке зростання буде ще більш істотним – на 45%.
У той же час, проведене НБУ опитування керівників підприємств демонструє також очікування бізнесу щодо зростання собівартості продукції через підвищення витрат на оплату праці. «За оцінками НБУ, зростання витрат на оплату праці, особливо для малого та середнього бізнесу, призведе до більш суттєвого зниження зайнятості, ніж прогнозувалося раніше. Загальна чисельність працівників формального сектора економіки в 2017 році скоротиться на 9% в порівнянні з 2016 роком. Внесок скорочення за рахунок підвищення мінімальної заробітної плати становитиме 5,4 процентного пункту або близько 630 тис. чоловік», – сказано в доповіді.
Як наголошується в макроекономічному звіті, зниження офіційної зайнятості більшою мірою відбудеться за рахунок малого і середнього бізнесу та фізичних осіб-підприємців, що пов'язано з майже дворазовим збільшенням податкового тиску на підприємства на єдиному податку. Однак частково таке зниження компенсується збільшенням неформальної зайнятості. В цілому ж, за оцінками НБУ, зайнятість скоротиться на 5 процентних пунктів, в порівнянні з 2016 роком, що буде відповідати 10% рівня безробіття за методологією Міжнародної організації праці (МОП).
За видами діяльності ефект від зниження зайнятості також буде нерівномірним. Частка низькооплачуваних працівників найбільша в сільському господарстві, готельному та ресторанному бізнесі, операціях з нерухомим майном, будівництві та торгівлі. Однак для цих секторів властива значна неформальна зайнятість. За результатами опитувань, найбільше скорочення кількості працівників очікують саме підприємства АПК (28,4% респондентів у порівнянні з 19% в середньому по Україні), у добувній промисловості (23,9%), будівництві (24,1%), роздрібній торгівлі (27,8%), на малих підприємствах (18,3%). У свою чергу, в промисловості і транспорті найбільша частка великих і середніх підприємств, в тому числі орієнтованих на експорт, на яких не так поширена неформальна зайнятість. Крім того, рівень середньої заробітної плати працівників цих підприємств досить високий.
За даними Державної служби статистики України, рівень реальної заробітної плати в Україні в 2014 році скоротився на 6,5%, в 2015 році – на 20,2%, в 2016 році зріс на 9,0%. Таким чином, індекс реальної заробітної плати скоротився за 3 роки на 18,7%. Втім, реальне життя дещо відрізняється від даних Держстату та враховує девальвацію національної валюти. Так, девальвація офіційного курсу національної валюти в 3,3 рази привела до того, що мінімальна заробітна плата скоротилася з 152,4 дол. (у 2013 році) до 120 дол. (на сьогоднішній день), середньомісячна заробітна плата також скоротилася з 408,6 до 238,6 дол., мінімальна пенсія і зовсім обвалилася зі 111,9 до 50 дол. 
Як бачимо, піднімаючи рівень мінімальної заробітної плати в економічному і соціальному аспекті керівництво України м'яко кажучи прорахувалась. Адже для того, щоб піднімати в 2 рази поріг за рівнем мінімальних заробітних плат в країні необхідно забезпечити механізми фіскального забезпечення фінансової бази суб'єктів господарювання. У цих умовах, перш ніж займатися соціальним популізмом, необхідно внести зміни до Податкового кодексу України та більш ніж в 2 рази знизити податки для малого, середнього бізнесу і фізичних осіб-підприємців. В іншому випадку, дворазове збільшення податкового тиску останніх років на підприємства (на єдиному податку) малого та середнього бізнесу, а також фізичних осіб-підприємців, не дозволить виплачувати заробітну плату, спровокує в короткостроковій перспективі збільшення кількості безробітних від 630 тис. чоловік, а також збільшить кількість закритих підприємств.
І це при тому, що в результаті провальної інтеграційної та торгово-економічної політики останніх років 10 мільйонів працездатного населення в Україні не мають роботи, а 20% з тих, хто працює, живуть в бідності. З 26 мільйонів українців працездатного віку у віці від 15 до 70 років в Україні зайнятими є близько 16 мільйонів чоловік. І це тільки офіційні дані, які часто значно нижче реальних показників по країні, оскільки переважна більшість громадян не звертаються до центрів зайнятості та самостійно займаються пошуком роботи. За даними НБУ, з кінця 2013 року кількість зайнятого населення в країні скоротилася на 3,5 млн. чоловік. Більше половини безробітних – молоді люди у віці до 35 років.
Не виграють в результаті підвищення мінімальної заробітної плати як рядові українці, так і економіка країни в цілому. Прорахунки уряду виглядають наступним чином. По-перше, в результаті дворазового підвищення заробітної плати еквівалентно збільшитися собівартість виробленої продукції і послуг, що відобразитися на кінцевій вартості продукції. В результаті, економіка отримає новий виток інфляційної спіралі, а населення країни – більш високі ціни, що призведе якраз до зниження купівельної спроможності і платоспроможності населення. По-друге, з огляду на рівень інфляції і девальвації національної валюти, реальні доходи громадян України практично не змінюватимуться. Отже, м'яко кажучи недалекоглядно очікувати нових точок зростання національного внутрішнього продукту в результаті збільшення внутрішнього споживання і попиту.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Виктор Медведчук,Український вибір,прожитковий мінімум,купівельна спроможність
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.