Тарифні хитрощі НКРЕКП

12 березня 2015, 11:44
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
198

Ситуація із поставками вугілля на теплові електростанції складна. Практично щотижня запаси вугілля на складах ТЕС скорочуються.

Хоча здавалося, що зима вже пройшла і традиційно перехідний весняний період Україна подолає без проблем. Але не так сталося, як гадалося.

 

За підсумками першої декади березня запаси вугілля на складах ТЕС продовжували танути як сніг – зниження становило 5,26%. І нині, як інформує «Укренерго», запаси становлять 1,155 тис. тонн. Але і до того, в останню декаду лютого (20-28 лютого) на складах українських ТЕЦ і ТЕС запаси скорочувалися в темпі майже на 9% - до 1262 млн тонн вугілля порівняно з 22 лютого 2015 року. А ще 15 лютого в України було майже 1,5 млн. тонн вугілля. Тепер же, нагадаємо, 1,1 млн. тонн.

 

З такими темпами ситуація із виробництвом електроенергії та поставками його споживачам вже наблизилася до рівня кричущої та критичної. І однією із основних проблем, що ситуація погіршується, є вибіркова позиція національного регулятора (НКРЕКП) щодо встановлення економічно обґрунтованих тарифів для ТЕС і ТЕЦ.

 

Як відомо, у лютому 2015 р. НКРЕКП під керівництвом Дмитра Вовка вкотре повернулася до теми перегляду тарифів на електроенергію для ТЕЦ. Це вже друге підвищення тарифів для цього виду генерації в 2015 році, причому із загальним розміром підвищення на 56%.

 

Водночас тарифи АЕС і ГЕС у цьому році не переглядалися. А тарифи ТЕС навпаки впали більш ніж на 16% (в 4 кварталі 2014 року - 88,8 коп / кВт-год, а в 1 кварталі 2015 року - 76 коп / кВт-год).

 

Одна з причин - це зростання ціни на газ. Начебто виглядає об’єктивно, але є одна «хитрість» НКРЕКП. У ціні «газу для ТЕЦ» використовувався курс долара аж 27-28 грн/дол, які влада офіційно вважає спекулятивним. Всі, але окрім НКРЕКП. Всього зростання тарифів «газових ТЕЦ» склало у цьому році «+55%».

 

Друга частина цього підвищення стосується вугільних ТЕЦ. У цій категорії зростання виявилося вищими, ніж «газова планка» і становило «+65%» (95 коп / кВт-год у грудні 2014 р. і 157 коп / кВт-год у січні 2015 р.). Тариф було сформовано зважаючи на ціну імпортного вугілля у 80 доларів за тонну. А це за поточним курсом 22 грн/дол. і становить 1760 грн/тонна. А при курсі НКРЕКП, який закладався для розрахунку ціни на газ, вартість складе 2160 грн/тонна.

 

При цьому для розрахунків собівартості виробництва електроенергії на ТЕС України регулятор (НКРЕКП) наполягає на ціні вугілля, яке видобувається шахтарями в Україні по ціні 1100 грн/тонна. І НКРЕКП заявляє її як реальну ринкову ціну на вугілля. Саме таку ціну регулятор вимагає для продажу вугілля українськими шахтами для вітчизняної теплової генерації.

 

Як відомо, собівартість виробництва вугілля на українських шахтах коливається від 1500 грн. до 2000 грн. А це вугілля, який йде на виробництво електроенергії на теплових електростанціях України.

 

Водночас, фактично НКРЕКП та його керівник Дмитро Вовк відмовляються визнати реальну собівартість українського вугілля для ТЕС, які забезпечують до 40% виробництва електроенергії в Україні. І при цьому це не заважає регулятору зробити особливі тарифні умови для роботи ТЕЦ.


Юрій Корольчук, член Спостережної ради Інституту енергетичних стратегій 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: тарифи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.