Чи буде газ у 2025 році?

16 квітня 2024, 09:27
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
30
Чи буде газ у 2025 році?

«Нафтогаз» зібрався викупити увесь обсяг газу у приватних компаній. А це приблизно 4 млрд. куб. м газу.

У минулому році викупили лише 1 млрд. куб. м. До чого такий поспіх? «Нафтогаз» готується до дефіциту газу наступною зимою?

Власне, це друга «погана» новина після вчорашньої про Запорізьку АЕС. Газове питання також може стати предметом переговорів. Можна себе переконувати, що таке неможливо, але це не означає, що це не буде реалізовано. Так, наприклад, в «Укренерго» не задавали собі питання чи будуть завдавати ударів по енергосистемі до жовтня 2022 року. У «Нафтогазі» робили вигляд, що все під контролем до березня 2024 р., коли завдали ударів по підземним сховищам.

Контекст останніх новин рясніє припущеннями про можливий наступ російських військ з боку Харківської області. Що таке Харківський регіон? Це практично 50% видобутку газу. Державна «Шебелинкагазвидобування» - 7,5 млрд. куб. м. Приватні компанії – 1,7 млрд. Якщо бути точним – то майже 9,2 млрд. куб. м із 18,7 млрд. куб. м, які видобувала Україна в 2023 році.

Інший обсяг газу видобувають на Полтавщині. «Полтавагазвидобування» видобуває 45% газу або 5,5 млрд. куб. м. Плюс 1,7 млрд. куб. м – це полтавський видобуток приватних компаній. Львівщина та Івано-Франківщина дають 5% - або 0,8 млрд. куб. м.

Уявіть, що в один момент обсяг газу Харківської області перестає бути доступним для споживачів України. Тобто, рівно 9 млрд. кубів нам буде потрібно купити і привезти із ЄС. Це, на хвилинку, майже 10% від усього обсягу запасів газу у підземних сховищах Європи. І на цей обсяг навіть в умовах газової кризи у ЄС є багато бажаючих. Тому так легко нам цей газ не дістанеться.

Тепер якщо населення і теплокомуненерго споживають разом до 12 млрд. куб. м, то лише для забезпечення теплом народу потрібно буде докупити як мінімум 3 млрд. куб. м. Це якщо повністю «положити болт» на промисловість і генерацію електроенергії із газу.

Який вихід із ситуації? Перший – пробувати купувати газ у ЄС. Малореалістичний варіант. Другий вихід буде залежати не зовсім від нас. Питання газу як і питання Запорізької АЕС просто може стати предметом воєнних переговорів України і Росії.

Звичайно, всі ці роздуми носять радше теоретичний характер. Але воєнні дії росіян біля Харкова цілком реальні, а не теоретичні.

Навіть якщо припустити захоплення і контроль Росією газовидобутку Харківщини, то насправді цей обсяг газу не є потрібним для Росії. На нього просто немає споживача. Тому цілком логічно, що цей газ може виступати предметом переговорів.

Адже продовжували ми транзит російського газу з початку війни? Так. У «Нафтогазі» в уряді оправдовували і оправдовують це тим, що це робиться для європейців. А що ж тоді можна буде зробити для українців? Який варіант запропонує «Нафтогаз» чи уряд?

Це і є друга погана новина. Перша погана новина була учора – про Запорізьку АЕС. Хоча вона умовно погана і може бути корисною для споживачів. Але це якщо дивитись на ситуацію виключно побутовим поглядом.

Багато чого зараз залежить від рішень у США про фінансову допомогу. Але поспіх «Нафтогазу», з яким компанія хоче викупити практично увесь обсяг приватних компаній і закачати його у сховища газу – це кризове рішення, а не бізнес-рішення.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Нафтогаз,Укргаздобыча
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.