«Нафтогаз» має отримати $960 млн прибутку в 2014 році за газ для підприємств

25 грудня 2014, 11:40
Власник сторінки
Магистр правоведения
0
141
«Нафтогаз» має отримати $960 млн прибутку в 2014 році за газ для підприємств

Фахівці ГО «Публічний аудит» провели аналіз ринку природного газу для промислового споживання й з’ясували, що прибуток НАК «Нафтогаз» у 2014 році має становити щонайменше $960 млн, або 15,5 млрд грн.

«Публічний аудит» проаналізував тарифи за 2013–2014 рр. для промислових підприємств, які встановлюються Нацкомісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. 


У дослідженні спеціально подано і мінімальні, і максимальні показники курсу за період дії відповідного тарифу. Річ у тім, що платежі, які НАК отримувала в кінці березня за газ, що постачався в квітні, компанія мала можливість конвертувати у валюту за тим курсом, що діяв саме в березні». Спеціаліст додає: «в умовах сьогодення це дуже важливий фактор, оскільки гривня й тоді, й тепер стрімко знецінюється – різниця  в її вартості на початок місяця та на його кінець може досягати 1,5–2 грн .

Тариф на газ до 5100 грн за тисячу кубів було збільшено 31 жовтня, коли офіційний курс гривні до долара вже понад місяць тримався на позначці 12,95 грн й офіційні особи держави запевняли у його середньозваженості. Виходить, підстав для підвищення тарифів не було. Проте подальші події таки показали, що  офіційні  повідомення  не відповідали ринковим реаліям.  І Нацкомісія, приймаючи рішення про зміну базової ціни, таки виходила з зовсім інших економічних показників та прогнозів, аніж ті, що лунали з блакитних екранів.

Оскільки потреби промисловості в основному задовольняються природним газом «Газпрому», за основу дослідження було взято саме його ціни на блакитного паливо для України. За контрактом, протягом 2013 року «Нафтогаз» сплачував російському партнерові від $ 392 до $ 426 за тисячу кубів. Від «Газпрому» надійшло 25,84 млрд куб. м обсягів газу на потреби промислових споживачів. Імпорт газу з Європи становив 2,132 млрд куб. м. Відповідно до Прогнозного балансу, обсяги споживання підприємств розраховувалися на рівні 24,120 млрд куб. м.

Тобто, чистий прибуток від перепродажу імпортного палива у 2013 році мав бути не меншим $600 млн.

У 2014 році «Газпром» отримував $ 268,5 за тисячу кубів блакитного палива протягом січня-червня та $ 378 протягом листопада-грудня. Реверс газу з Європи до України здійснювався за ціною $ 320–330. Заплановані обсяги реверсу газу цього року – 8 млрд куб. м Всього промислові підприємства спожили близько 16–18 млрд куб. м (порівняно з 2013 роком обсяг суттєво зменшився, зважаючи на анексію Криму, АТО).

За підрахунками «Публічного аудиту», цього року середній прибуток НАКу за тисячу кубів імпортного природного газу становив більше $ 60, що вдвічі більше за показник 2013 р. У підсумку загальний прибуток «Нафтогаз України» у 2014 році має сягнути $960 млн.

Для об’єктивності аналітики «Публічного аудиту» також вивчили суми заборгованостей підприємств перед «Нафтогазом України». «Було з’ясовано, що з 360 підприємств, які коли-небудь співпрацювали з НАКом, заборгованість мають 15. Борг утворився протягом 2011–2014 рр. і на сьогодні становить $ 1,5 млрд. Якщо пропорційно розділити цю заборгованість на періоди, протягом яких  вона утворилась,  в середньому отримаємо $ 400  млн за рік. Цьогоріч заборгованість компанії, враховуючи поточний курс, практично рівнозначна – $ 385 млн», – подано в дослідженні «Публічного аудиту». Як засвідчують наведені вище показники доходів компанії, цьогорічний прибуток цілком покриває поточну заборгованість та частково – минулорічні. І це не враховуючи доходи, отримані від транзиту.

Отже, реалізація газу для потреб підприємств здійснювалась «Нафтогаз України» з прибутком ще на стадії формування базової ціни. Нагадаємо, такі ж показники були отримані в ході аналізу ринку природного газу для задоволення потреб населення: чистий прибуток компанії в цьому сегменті ринку в 2014 р. має становити близько 2,8 млрд грн.

Тому проблема полягає насамперед у нераціональному й необґрунтованому використанні коштів. Збитки утворюються тоді, коли витрати перевищують доходи. Якби НАК реалізовувала інвестиційні проекти, удосконалювала, переобладнувала наявні мережі та засоби перекачування, можна було б говорити, що видатки обґрунтовано перевищують доходи. Проте ситуація кардинально протилежна: приміром, 25 грудня відбудеться тендер на автообслуговування компанії з очікуваною вартістю у 40 млн грн. Чому представники компанії вирішують їздити авто представницького класу, збільшуючи тим самим мільярдні збитки НАКу – питання риторичне. Недоцільні витрати були і в попередні роки. Приміром, ДК «Укртрансгаз», яка входить до структури НАКу, за більш ніж удвічі завищеними цінами закупила в 2012 році комп’ютерної техніки на суму 395 млн грн, що тоді було еквівалентно $ 50 млн. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.