Як протидіяти грабіжницькій тарифній політиці влади?

30 квітня 2015, 17:51
Власник сторінки
0
543
Як протидіяти грабіжницькій тарифній політиці влади?

Щоб захистити інтереси та права українців і добитися чесних тарифів було створено громадську ініціативу «Тарифна мобілізація».

У травні українцям прийдуть платіжки за новими тарифами на газ і тепло. Нові ціни для населення завищені щонайменше в 2 рази – такі дані комплексного аудиторського дослідження громадської організації «Публічний аудит». Тому, будучи обуреними несправедливою, грабіжницькою тарифною політикою влади, ГО «Публічний аудит» та ВГО «Спілка власників житла України» очолили громадську ініціативу «Тарифна мобілізація», мета якої – домогтися негайного зниження тарифів до економічно обґрунтованого рівня, а також безвідкладного перегляду нормативів на газ і теплоспоживання.

Через завищені недосконалі газові та теплонорми монополії додатково заробляють на людях до 20 млрд грн на рік – ясна річ, ці кошти осідають не в державному бюджеті, а в кишенях їх власників. Як це відбувається? Люди, які не мають в домівках лічильників, слухняно сплачують за послуги тепло- та газопостачання за завищеними нормативами, тобто за товар, яким вони по факту не користувалися. Переплати за рахунок цього колосальні – близько 10 млрд грн. Списані газ і тепло монополії реалізовують своїм та чужим компаніям, заробляючи на таких оборудках ще 10 млрд грн.

І це тільки газ та тепло, а виявлені випадки, коли місцеві ради разом із монополіями навмання виписували тарифи, закладаючи в них і попередні борги, і майбутні корупційні бажання. Приміром, відомий випадок, коли місцеві ради затверджували нормативи води на рівні 70%. Тобто, Ви сплатили за 1 л, а отримали всього-на-всього 300 мл.

Виходить так, що ми повинні пояснювати владі очевидні речі. Чому Уряд замість того, щоб у першу чергу зламати існуючі корупційні схеми, утиснути надприбутки олігархів-монополістів, переглянути застарілі нормативи, ставить ультиматум платити непідйомні на сьогодні суми населенню. Українцям списуються такі ж норми тепловитрат, як і жителям крайньої Півночі в Сибіру, де температура тримається -50° С, а опалювальний сезон триває більше 250 днів.

Учасники «Тарифної мобілізації» наполягають на тому, що перш ніж піднімати тарифи на житлово-комунальні послуги, Урядові потрібно було провести аудит НАК «Нафтогаз України», «Укргазвидобування», з’ясувати реальні дані щодо покладів та видобутку українського газу. Тоді б як мінімум не було жодної прив’язки тарифів на газ для населення до іноземної валюти. Сьогодні всі незалежні експерти галузі переконані, що потреби населення можуть повністю задовольнятися газом вітчизняного видобутку.

Якби Уряд пішов таким шляхом, тарифи ЖКГ не були б настільки космічними. Крім того, влада заграє з населенням пільговим тарифом у 3600 грн за тисячу кубів – його вже за рік не буде. Більше того, через два роки, тобто в 2017-му, вартість тисячі кубів газу для населення підвищиться до 15 640 грн – такі умови меморандуму між Україною та МВФ, про які, чомусь, жоден із чиновників людям не розповідає. При чому, насправді МВФ такого драконівського підвищення тарифів від України не вимагав – це виключно ініціатива Уряду, який пообіцяв міжнародним кредиторам уже за два роки вивести «Нафтогаз» зі збитків – усе на хребті населення.

Тому, коли чиновники пояснюють, що раніше тарифи були занижені, бо попередня влада загравала з населенням, – це не зовсім так. Економічно обґрунтований тариф, при якому і видобувне підприємство, і всі постачальники, не працюють у збиток та отримують прибуток становить 3 тис. грн.

За три тижні з моменту створення до «Тарифної мобілізації» до ініціативи долучилося близько 5 тис. осіб. Ми домоглися створення робочої групи у Верховній Раді України щодо тарифів на послуги ЖКГ та беремо активну участь у її роботі. Ми надіслали офіційні вимоги про негайний перегляд нормативів на газ та споживання. Проводиться активна робота з населенням – створюються регіональні осередки, щоб люди об’єднувалися та діяли на місцях – рух незгодних із тарифним свавіллям повинен набирати всеукраїнських масштабів, бо тоді владна верхівка буде змушена йти на поступки і таки рахуватися зі своїм народом.

Першу важливу перемогу «Тарифна мобілізація» досягла наприкінці минулого тижня, коли під тиском громадськості в.о. Голови Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), Дмитро Вовк спрямував до Кабміну офіційну пропозицію щодо зменшення існуючих нормативів тепловитрат і використання газу населенням. І от вчора, 29 квітня, Кабінет Міністрів нарешті вдвічі зменшив норми споживання газу.

Наразі юристи «Тарифної мобілізації» щодня безкоштовно розміщують у вільному доступі бланки звернень громадян з вимогами до республіканських та місцевих органів влади про перегляд тарифів на послуги ЖКГ, безоплатне встановлення в оселях споживачів лічильників, перевірку надавачів послуг теплопостачання. Українцям пропонується на місцях збирати підписи з вимогою перегляду тарифів та норм тепловитрат, направляти скарги щодо надання неякісних послуг ЖКГ, звертатися до своїх депутатів-мажоритарників із вимогою відстоювати інтереси виборців у цьому питанні.

Отримати відповідні зразки бланків для захисту своїх конституційних прав можна, надіславши відповідний запит на електронну скриньку tarifna.mobilizaciya@gmail.com, або на сайті ГО «Публічний аудит». Для того щоб протидіяти тарифному обману, читачі можуть долучатися до груп «Тарифна мобілізація» в соцмережах FacebookTwitterVK.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Тарифы ЖКХ,тарифы
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.