Догхантери – санітари міста чи садисти, які вбивають тварин?

24 травня 2012, 20:51
Власник сторінки
студентка
0
921
Догхантери – санітари міста чи садисти, які вбивають тварин?

Напередодні "Євро-2012" в Києві почали з’являтися цілі угрупування людей, які займаються полюванням на собак.

За останні кілька місяців жителі столиці все частіше знаходять мертвих псів просто на вулиці, поряд з житловими будинками. Все це - справа рук так званих догхантерів (англ. "той, хто полює на собаку").

Самі представники цього угрупування називають себе «санітарами міста» й запевняють, що діяльністю своєю лише допомагають людям, захищаючи їх від зграй безпритульних собак, які будь-якої миті можуть напасти. Як доводи, догкіллери наводять приклади випадків каліцтва людей бродячими псами. 

«Заняття догхантерiв – звичайний санiтарний захiд, що практично нiчим не вiдрiзняється вiд труєння пацюкiв на складi», - так вони пояснюють свою "роботу".

На ряду сайтів та форумів почастішали заклики до знищення зграй собак. Їх автори запевняють, що такі вчинки є санітарними актами й, по суті, самозахистом, так як агресія бродячих псів не контрольована.

Захисники ж тварин іншої думки. Вони вважають неприпустимим вбивати істоту, якою б не була мета цього вчинку.

В угрупування є власний сайт, де вони діляться методами та планами, щодо того, де знайти бродячих псів та як краще їх знищити. Після вдало проведеного «полювання», вони вихваляються своїми «подвигами». Одним з останніх й найменш жорстоких є підпал будок, збудованих волонтерами, поблизу станції метро «Університет».  

Так хто ж вони, догхантери, насправді: добродії, які ладні піти на вбивство, заради безпеки оточуючих чи безжалісні істоти, яким не вистачає «гострих відчуттів»?  Останнє підтверджує той факт, що в рядах догкіллерів  є люди, які, жорстоко вбиваючи собак, викладають фото та відео знущань в світову павутину. А прості громадяни та захисники тварин періодично повідомляють про випадково вбитих догхантерами домашніх псів. Самі ж представники цього угрупування вважають, що проти них іде інформаційна війна, направлена на їх дискредитацію.

В Україні законів, які прямо оправдовують чи заперечують дії догхантеров, немає. Зате існують, наприклад, Закон України №692 «Про захист тварин від жорстокого поводження». Він спрямований на захист від страждань і загибелі тварин унаслідок жорстокого поводження з ними, захист їх природних прав та укріплення моральності й гуманності суспільства. А також стаття № 299, яка передбачає кримінальну відповідальність за жорстоке поводження з тваринами.

Дійсно, часті випадки нападу бродячих собак змушують задуматися, що важливіше: безпека громадян чи життя тварини. Та невже немає іншого виходу з цієї ситуації? Наприклад, в розвинених європейських країнах діють спеціальні служби, які займаються виловом бродячих тварин та відправленням їх до притулків. Та про які притулки для тварин у нас може йти мова, якщо навіть на безпритульних людей чиновники часто не звертають жодної уваги? Звичайно, для тих, хто живе в огородженому високим парканом заміському будинку, ця проблема наразі не є актуальною.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.