«Крокус» як крок до прірви

28 березня 2024, 15:11
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
35

Як людина, яка народилась і закінчила школу в Таджикистані, я розповім вам, як Росії вдалося однім махом налаштувати проти себе мільйони таджиків, мешканців інших країн пострадянської Центральної Азії

Як людина, яка народилась і закінчила школу в Таджикистані, я розповім вам, як Росії вдалося однім махом налаштувати проти себе мільйони таджиків, мешканців інших країн пострадянської Центральної Азії, а також представників інших мусульманських країн.

Теракт в «Крокусі» від самого початку був зосередження відразу багатьох дуже серйозних проблем. Де очевидний провал російських спецслужб із їхньою нездатністю запобігти терактові – одна з найменших. Але «орли Путіна» за допомогою махини-машини російської пропаганди примудрилися своїми діями у реагуванні на теракт погіршити ситуацію по максимуму.

Ось лише один із загрозливих наслідків їхніх дій. Спочатку «круті хлопці»-силовики по-звірячому обійшлися із тими, кого вони вважають причетними до теракту. А потім вони та пропагандисти ще по максимуму розповсюдили відеосвідчення того, як вони обійшлися із затриманими.

Відрізати вухо і запхати його до рота одному із затриманих. Чи катувати електричним струмом іншого – ці «подвиги» з їхнім максимальним висвітленням призвели не тільки до ліквідації можливості використати покази затриманих як вагому доказову базу звинувачень (наприклад, на адресу України), але й ще налаштували проти російської влади, російських силовиків та пересічних росіян не тільки керівництво Таджикистану та інших мусульманських країн. А й абсолютну більшість населення пострадянських країн Центральної Азії. Багато з яких періодично їздить до Росії на заробітки – із початком агресії проти України потік мігрантів з цих країн до РФ помітно збільшився.

У цьому потоці й раніше були люди, які вже мали до росіян не дуже добрі почуття (чому – тема окремої великої розмови). Але після того, як широко розійшлися кадри із знущаннями над їхніми земляками та братами по вірі й чисельність цієї категорії, й готовність її представників до радикальних форм протидії різко зросте. Їхнім бажанням помститися за «знущання невірних над братами по вірі» не припинять скористатися вербувальники тієї же ІДІЛ для організації наступних терактів у Росії.

Росіяни, особливо у Москві, часто зверхньо ставляться до вимушених трудових мігрантів із Центральної Азії. Що змушувало останніх часто почуватися безправними і вразливими перед можливими загрозами – й у побуту, і з боку всесильних роботодавців, й від силових структур. Тепер до цієї зверхності додасться ще й ворожість росіян до східних мігрантів як потенційних терористів.

Тобто, зростання ворожості відбувається з обох боків. Причому відбувається в умовах пануючої серед корінного населення РФ атмосфери нетерпимості у ставленні до тих, хто «непарускі» мислить й живе. А також відсутності у РФ суспільного запиту на вирішення проблем і викликів, які пов’язані із масовим напливом трудових мігрантів із Центральної Азії. Не кажучи вже про різке загострення гостроти цих проблем і викликів, що відбулось зараз.

Тому можна констатувати, що офіційні російські структури своєю реакцію на теракт в «Крокусі» суттєво збільшили серед представників мусульманських країн запит на радикальні форми протесту. Та їхню готовність вдатися до цих форм. Причому як представників мусульманських країн поза межами Росії,  так і серед тих, хто приїхав працювати до РФ.

ІДІЛ та інші терористичні структури цю «паству» обов’язково уважно відстежать, додатково оброблять і скерують її протест у русло радикальних силових дій. Тобто, Росія вже незабаром неминуче зіштовхнеться з новими терактами радикальних ісламістських угруповань на своїй території. До яких вона сама підштовхнула багатьох вчора ще поміркованих мешканців східних країн.  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.