Нафтові доходи ворога падають

04 лютого 2024, 18:31
Власник сторінки
Політолог
0
582

СБУ до цього доклало руку

Ні для кого не секрет, що основні доходи росії це енергоресурси. І якщо залежність від російського газу більшість основних споживачів переборола, то нафту продовжували купувати за рахунок великого дисконту для тих, хто не налякався санкцій. Але й тут росію почали спіткати невдачі.

В першу чергу, починаючи з 2022 року, видобування, зберігання та переробка нафти стали дорожчими через те, що росіянам перестали легально постачати обладнання. За даними аналітиків на сьогоднішній день видобуток нафти коштує країні-агресору майже 45 доларів за барель (ще 10 років тому це було 18 доларів). Звісно, ціна в 60 доларів це все ще вигідно для росіян, але…

Другий фактор, який впливає на зниження доходів росії від нафти – поступова відмова від співпраці через санкції і складності в розрахунках. Якщо Китай ще тримається, то Індія вже четвертий місяць поспіль зменшує обсяги закупівлі у росії, при тому що загальні обсяги закупівлі нафти у Індії зростають на 1,5 відсотки на місяць. Але й це не основний фактор, який може добити енергодоходи росії.

Третій і на сьогоднішній день найвагоміший фактор впливу на нафтові доходи росії – сумніви в її можливості забезпечити контракти. От тут вже цікаво. Якщо після перших ударів дронами Служби безпеки України по нафтовим заводам росії світові ЗМІ достатньо обережно говорили про загрозу всій нафтовій інфраструктурі держави-агресора, то після чергового, третього удару, вже одностайно кажуть, що російський експорт вже впав на третину і навряд чи повернеться на попередні позиції. А в СБУ натякають, що це не останні удари і навіть стягування до нафтових заводів/терміналів засобів ППО росіянам не допомагає, а от на лінії зіткнення українському війську буде легше наносити удари по тиловій інфраструктурі ворога, звідки ті ППО забирають. Так що наслідки для економіки ворога від ударів маленьких дронів камікадзи СБУ можуть бути катастрофічними, якщо інтенсивність ударів буде збільшено.

Звісно, відчути ефективність зменшення доходів росії на жаль на фронті ми відчуємо не одразу, але це дуже важливий фактор для нашої майбутньої перемоги в цій війні.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: СБУ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.