Путінський ОМОН шапками закидали

19 січня 2024, 15:18
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
55
Путінський ОМОН шапками закидали

Проміжні підсумки масового протесту у Башкирії, де омоновці протистояли тисячам протестувальників.

Багатьом хотілось би, щоб протест у Башкирії проти приговору місцевому активісту став початком потужної протестної хвилі по всій Росії. Яка буде такою міцною, що дійде до Москви та знищить режим Путіна. Із всіма можливими позитивними наслідками цього знищення для нашої країни. Скажу по секрету – мені б теж цього хотілось)

Але поки що локальний конфлікт на бізнесовому ґрунті – перешкоди намірам Башкірської содової компанії вести добичу золота в одному із районів Башкирії – на рівень масових протестів по всій республіці не вийшов. Й перебіг цього конфлікту російська влада тримає під повним контролем.

Тим не менш, на цей конфлікт все ж таки варто звернути увагу. Бо він показав, наскільки сильні позиції влади та її противників у одному із впливових національних утворень в РФ.

Що ми і зробили разом із журналістами 7 каналу (Одеса) в ефірі цього каналу.

Посилання на ефір – https://youtu.be/Jd3FTMWwTqs

Стисло про що йдеться. 17 січня декілька тисяч людей у Башкирії прийшли до будівлі Баймакського суду у день оголошення вироку відомому місцевому активісту Фаїлю Алсинову. Його було засуджено на чотири роки у справі про порушення ненависті та взято під варту. Проте автозак з Алсиновим кілька годин не міг залишити територію суду — протестувальники перекрили дорогу, почалися сутички із правоохоронними органами. Алсинов, який декілька років захищав шихан (пагорб) Куштау від розробки, був засуджений через виступ на мітингу проти золотовидобування минулого року.

Противники вироку намагались прорватися до суду. Велика кількість омоновців їх не пропускала, застосовували дубинки і сльозогінний газ. Протестувальники у відповідь кидали в омоновців сніжками та своїми шапками. Врешті решт автозак з Алсиновим уїхав, його прихильники розійшлися, дев’ять учасників акції були заарештовані на терміни від 8 до 15 діб. Об’єктивно та докладно про цю історію написала, зокрема, Бі-Бі-Сі.

19 січня у столиці Башкирії Уфі біля тисячі прихильників Алсинова провели мітинг протесту на площі у центрі міста. Силовики розганяли тих, хто зібрався, світло-шумовими гранатами і сльозогінним газом. Протестувальники у відповідь кидали сніжками. У підсумку поліцейські витіснили прихильників Алсинова з площі, є затримані.

Декілька проміжних висновків.

  1. Цей протест з початку мав локальний характер, стосувався лише місцевої проблематики. Жодних політичних вимог протестувальники у Баймаку не висували. Але мітинг 19 січня у столиці Башкирії показав: прихильники Алсинова намагаються розширити ареол протестів.  
  2. Влада була готова до протестів у Баймаку й до зростання чисельності протестувальників 17 січня. Крім того, що під судом була зосереджена велика кількість правоохоронців, одночасно були заблоковані у Telegram канали прихильників Алсинова і видання RusNews, що висвітлював протести, а соцмережа «ВКонтакте» заблокувала групу башкирських активістів «Ірандикський сабантуй». Також у регіоні почалися збої в роботі WhatsApp.
  3. Закидати ОМОН шапками і сніжками, поскандувати «Свобода!» і «Ганьба!» – це практично все, що могли зробити учасники мітингу біля суду. Зрозуміло, що для успішного спротиву потрібен більш широкий та дієвий набір інструментів боротьби.
  4. Успіх та розростання протестів залежатиме від того, чи вдасться прихильникам Алсинова розширити базу тих, хто готовий підтримати ці протести. Якщо вони поруч із питанням несправедливого вироку активісту у Баймаку просуватимуть питання, які стосуються всієї республіки – наприклад, смерті мешканців Башкирії на війні в Україні, відставка голови республіки Радія Хабірова, тощо – то шанси на розростання й радикалізацію протестів будуть. Чи вдасться прихильникам Алсинова та їхнім однодумцям зробити це – покажуть вже найближчі дні. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.