Про підходи та робочі інструменти громадських організацій за кордоном

19 грудня 2023, 15:53
Власник сторінки
Експерт, координатор проектів, фахівець з державного управління та місцевого самоврядування
0
51

За даними ООН, станом на 12 грудня 2023 року у світі проживає 6,332,700 українців, із статусом тимчасового захисту, з них 5,929,100 чол. у країнах Європи.

За різними сценаріями за кордоном може залишитись від 1,3 млн до 3,3 млн українців, що залежить від тривалості війни в Україні, соціально-економічної адаптації біженців, а також втрати довіри громадян до власної держави та її інституцій. І це виклик уже не лише для української влади та міжнародної спільноти, а й для української громадськості в цілому, яка сьогодні також розгублена. З одного боку, вона відчуває свою соціальну місію допомоги, а з іншого – вона бачить, що їх старі інструменти уже не мають бажаних результатів.

На онлайн форумі «Україні потрібен Українець. Роль української закордонної спільноти у збереженні національної ідентичності» Асоціація українців за кордоном разом з громадськими організації з усієї Європи намагалися розібратися з питанням «Що далі? І Що ми можемо зробити уже сьогодні?».

Вікно можливостей почало скорочуватися ще з початку літа. Зміна лояльності соціуму, скорочення фінансування (або не продовження) програм підтримки і це на фоні страшенного «вливання» в соціальні мережі антидержавних тез про «примус повернення» та «відбирання українського громадянства».

«Примусового повернення українців в Україну однозначно не буде», - чітко зазначила Ольга Макогон, проєктна менеджерка Офісу реформ Кабінету Міністрів України, але про те, як український ринок праці буде приваблювати українців до повернення, вона сказала, що дискусії лише починаються, адже не може бути прийнято одного універсального рішення, кожна країна має свої особливості, які треба враховувати.

Для тих, хто ще вірить в існування «універсальних формул», трохи про особливості різних країн.

Так, на Форумі були представники з більшості країн Європи: Іспанії, Італії, Франції, Чеської Республіки, Німеччини, Польщі, Бельгії, Великої Британії, Болгарії, Угорщини, Греції. Організатори Форуму позиціонували його як Форум-знайомство, так би мовити «звірка годинників». Які кричущі теми піднімалися по кожній країні?

Гострою темою українських громадських організацій у Франції стала тема булінгу дітей у школі.

Представники громадських організацій в Іспанії, на противагу, зазначити, що з булінгом в країні боряться на рівні адміністрації школи. Є практика, коли в разі фіксування булінгу викликається поліція, яка з учнем та  адміністрацією школи проводить роз’яснювальні роботи. У разі повторення випадку, дитина виключається зі школи. Натомість озвученою проблемою від громадських організацій в Іспанії – стала – розпорошеність українців, які перестали ходити на публічні (і не публічні) спільні творчі заходи.

В Бельгії помітили, що всі теми ментального здоров’я відійшли на другий план. У пріоритеті запитів – профорієнтація та пошук роботи. Такі курси збирають по 70 чоловік. А от проблемою є – пошук грантових коштів.

Представники з Німеччини запевнили, що громадський сектор має дуже гарне сприяння від держави та донорів. Проте є проблеми із затяжними  бюрократичними процедурами, які відбирають уйму часу і сил.

І так далі по списку країн…

То які пропозиції?

Голова Асоціації українців за кордоном, Люсія Задорожна, побачила потребу формування єдиної комунікативної платформи зі зворотним зв’язком.

Так, про проблеми комунікації говорять не перший день (та й не перше десятиліття), і тема не нова.

Але чому це звучить від ГО?

Українські громадські організації, які за кордоном, і які самі по собі, і які конкурують за ресурси (+ за цільову аудиторію) з організаціями, які були створені на багато раніше – потребують партнерів.

Недостатня грантова грамотність у нових умовах чужої країни і недостатня процедурна обізнаність у комунікації з місцевої владою – потребує досвідчених роз’яснень і менторства.

Звернення громадських організацій до української влади, які не завжди опрацьовуються (в тому числі, через їх велику кількість і перманентні кадрові зміни) – потребують майданчиків для зворотного зв’язку.

 

От і виходить, що платформа – це про довіру до інформації, квінтесенцію діючих інструментів та джерела контактів для партнерства. Платформа – це і мережа, і це вектор. Бо щоб бути впливовими – нас має бути багато, а щоб бути ефективними – ми маємо бути мобільними.

 

Підсумки одного Форуму. Далі буде…

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: громадянське суспільство,асоціація,емігранти
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.