Біженці чи «VIP-туристи». Деякі українці у Польщі часом плутають ці статуси

07 березня 2022, 10:27
Власник сторінки
політичний експерт
0
2357

Повага до себе і країни перебування має визначати дії і вчинки кожного з нас. Без цього ставлення до українців визначатимуть зливні бачки «солов’їного посліду» від Раша-ТБ.

За 10 днів війни з України виїхали більше мільйона біженців. Здебільшого – жінки з дітьми. Переважна їх частина спершу прямує до Польщі. А далі – у Чехію, Словаччину чи Німеччину. Втім, значна частина українців лишається у добре знайомій Польщі.

Польський прикордонник допомагає українським біженцям, фото 26 лютого

У тамтешньому суспільстві склалося унікальне порозуміння щодо необхідності прихистити і забезпечити усім необхідним біженців. Це важливо, оскільки, будемо відвертими, ставлення до України там є дискусійним з огляду на складні історичні питання.

Голова МЗС цієї країни Збігнев Рау заявив, що Польща прийме і облаштує усіх українців, які прибудуть на її кордон. Держава забезпечує їм максимальне сприяння, зокрема безкоштовну медичну допомогу на рівні з поляками, дає можливості поселитися і харчуватися за кошт благодійних організацій. Відтак наші співгромадяни можуть розраховувати на теплий прийом і гідні умови життя на період вимушеного тимчасового переселення.

На вокзалі Перемишля

Втім, цю гостинність, як виявилося, не змогла оцінити певна частина українців. На сторінках соціальних мереж волонтерських організацій можна знайти чимало відгуків про негідну поведінку українців. І самі поляки, і наші громадяни, які опікуються там біженцями, наводять приклади поведінки співвітчизників, за які тим мало би бути соромно. Але, вочевидь, так не стається.

Ідеться про зверхність, невдячність, намагання «вибити» кращі умови, аніж ті, які можуть запропонувати місцеві благодійники і волонтери. Причому ці умови можуть полягати у вимогах надати житло з басейном чи машину бізнес-класу для трансферу в інше місто або країну проживання. Розповідають про випадки побутової неохайності і зловживання алкоголем. Одне слово, дехто відверто плутає статус біженця і VIP-туриста.

Безумовно, згадані випадки не є масовими і не визначають загальну картину сприйняття українців, переважна більшість яких щиро вдячна за братську допомогу. Але вони є непоодинокими.  А відтак – впливають на ставлення до наших співвітчизників, України і її боротьби з путінською ордою. Полякам важко зрозуміти такі етичні нюанси, з огляду на їхнє прагнення забезпечити безпеку і життєвий комфорт людям, які зазнали нещастя.

За багатьма біженцями на кордон приїздять їхні родичі та друзі, які мешкають у ЄС

Тож усі українці, яких доля зробила біженцями, мають дбати про репутації своєї країни. Від цього залежить подальша підтримка нас світовою спільнотою. Це – запорука перемоги України. Повага до себе і країни перебування має визначати дії і вчинки кожного з нас. Без цього ставлення до українців визначатимуть зливні бачки «солов’їного посліду» від Раша-ТБ.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Польша,Украина-Россия,статус беженца,Беженцы.Жилье
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.