Підривна мережа Пригожина. "Вагнерівці" та бізнес-структури

20 жовтня 2020, 13:33
Власник сторінки
директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД
0
29
Підривна мережа Пригожина.  Вагнерівці  та бізнес-структури

Публікуємо дослідження про ряд осіб, які входять до структур колишнього кухаря Путіна, одного з найвпливовіших російських олігархів Євгена Пригожина.

«ПВК Вагнера»

Збройне формування, за численними свідченнями діяло (і діє) на території України, Сирії та ряду африканських країн з 2014 р.

Керівники

• Гуляєв Євген Аркадійович – керівник служби безпеки Євгена Пригожина. За наявними даними, мав безпосереднє відношення до створення і формування «ПВК Вагнера». Крім того, також курирував (принаймні, на початковому етапі) діяльність «фабрики тролів» і «фабрики медіа». У травні 2016 р потрапив на відеозапис серед співробітників компанії «Конкорд» при затриманні на площі Трезіні оперативниками ФСБ автомобіля з Євгеном Пригожиним за незаконне використання спецсигналів. У минулому – оперативний співробітник ленінградської і петербурзької міліції, починав в Управлінні спеціальної служби міліції (до середини 1990-х років існував такий підрозділ, що відповідав за роботу з іноземцями), закінчив службу в ГУ МВС по Північно-Західному Федеральному Округу. Згідно з деякими даними, в 2019 був звільнений Євгеном Пригожиним.

Є дані, що допомогу безпосередньо в підборі особового складу ПВК Гуляєву надавав його знайомий Віктор Коритов – колишній співробітник КДБ, заступник голови правління «Газпромбанка».

• Уткін Дмитро Валерійович (позивний «Вагнер») – керівник «ПВК Вагнера» з моменту створення в 2014 р. Раніше служив в ГРУ, до 2013 р. був командиром 700-го окремого загону спеціального призначення 2-ї окремої бригади спеціального призначення Головного управління генерального штабу Збройних сил Російської Федерації (місто Печори Псковської області). Після звільнення в запас працював у приватній військової компанії Moran Security Group, потім в ПВК «Слов’янський корпус» (дочірня структура зареєстрованого в Гонконзі Slavonic Corps Limited). Підполковник запасу, кавалер чотирьох орденів Мужності. З червня 2017 р знаходиться під санкціями США.

• Трошев Андрій Миколайович (позивний «Сєдой») – один з керівників «ПВК Вагнера» (преса називає його «другою особою» і «виконавчим директором» ПВК). Народився 5 квітня 1962 року, закінчив Ленінградське артилерійське училище. Служив в ВДВ, брав участь в бойових діях в Афганістані та Чечні. Після звільнення з армії служив в ОМОНі і СОБРі, до 2014 р був командиром СОБР при ГУ МВС по ПЗФО. Нагороджений двома Орденами Червоної зірки та двома Орденами Мужності. Герой Росії за взяття Пальміри в 2016 р.

З 2016 р Трошев очолює Санкт-Петербурзьку регіональну громадську організацію «Ліга захисту інтересів ветеранів локальних війн і військових конфліктів». Вона також пов’язана з ПВК – зокрема, володіє каплицею в пам’ять про загиблих бійців, побудованої близькими до Пригожину компаніями в Краснодарському краї поруч з полігоном Молькіне, де, за даними ЗМІ, знаходиться тренувальна база «ПВК Вагнера». Засновниками Ліги, крім Трошева, виступили Олег Єрохін і колишній оперативник ГУ МВС по Північно-Західному Федеральному Округу Сергій Губанов, також афілійований з Євгеном Пригожиним (за даними преси, в 2017 р за завданням служби безпеки підприємця він відвідував Сирію для проведення випробувань отруйних речовин).

Командири

• Кузнецов Олександр Сергійович (позивний «Ратибор») – за даними ЗМІ за 2017 р командир 1-й розвідувально-штурмової роти. У «ПВК Вагнера» з 2014 р. Народився 10 серпня 1977 р селі Нікольське Гатчинського району Ленінградської області, закінчив Санкт-Петербурзьке вище загальновійськове командне двічі Червонопрапорне училище імені С. М. Кірова. У 2008 р, будучи командиром роти спецпризначення в званні майора у Солнечногорську Московської області, був заарештований за підозрою у викраденні людини та у грабежі; в 2010 р. засуджений і відправлений до колонії, в 2013-у р. – звільнений за УДЗ. За деякими даними, отримав важке поранення восени 2019 р., проходив лікування в клініці СОГАЗ.

• Жемчужний Андрій Вальтерович – за даними ЗМІ за 2017 р., він – заступник командира з озброєння і техніки. Народився 14 липня 1970 р. У 1991 році закінчив Харківський інститут танкових військ. На 2017 р. проживав в Москві.

• Єрмолаєв Олександр Єлізарович – за даними ЗМІ за 2017 р. заступник командира з виховної роботи. Народився 18 квітня 1966 р. У 1991 році закінчив Вище військово-морське училище підводного плавання (Санкт-Петербург). Служив в Штабі Північно-Кавказького військового округу. На 2017 р. проживав в Краснодарі.

Акаунт в «Однокласники»:  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: ЧВК Вагнера
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.