Молодь та соцмережі: залежність чи новий спосіб заробітку?

12 листопада 2019, 17:42
Власник сторінки
0
8377

Як сучасне покоління використовує соціальні мережі для заробітку та чи варто вважати інтернет-залежність хворобою.

Деякі вчені стверджують, що інтернет-спілкування є спрощеною формою взаємодії у порівнянні з комунікацією віч-на-віч, саме тому може негативно впливати на сучасну молодь. І поки хтось інтернет-залежність називає патологією та справжньої “чумою” ХХІ ст, інші активно досліджують нові можливості заробітку, які надають соцмережі. 


Трохи статистики


Початком популярності соціальних мереж вважають 2003-2004 рр., коли з'явилися LinkedIn, Facebook і MySpace. В Україні мода на них виникла дещо пізніше. Водночас, статистичні дані свідчать, що за останні роки кількість користувачів соціальних мереж значно збільшилася. Так, за даними опитування компанії Research & Branding Group у березні 2019 року найпопулярнішою соціальною мережею в Україні став Facebook, яким користуються 50% респондентів. За період з травня 2018 року в Україні помітно збільшилося число користувачів таких соцмереж, як YouTube (30%), Instagram (27%) та суттєво зменшилася кількість відвідувачів “Одноклассники” (6%) і “ВКонтакте” (10%). Серед них значну частку займають користувачі підліткового та юнацького віку. 


Чи існує залежність?


Дехто вважає, що використання соціальних мереж – це остання форма інтернет-залежності – явища, про яке стали писати на початку 90-х років, коли використання інтернету почало розповсюджуватись. Залежність від інтернету вже декілька років визнана хворобою в таких країнах, як Китай і Південна Корея. Та хочу звернути увагу, що більшість досліджень цього розладу присвячені ігровій залежності, а не залежності від соціальних мереж. 

Дослідники з університету Чикаго стверджують, що залежність від соціальних медіа може бути сильнішою, ніж залежність від сигарет чи алкоголю. За допомогою експерименту, в якому вони фіксували сильні захоплення декількох сотень людей, виявили, що пристрасть до соціальних мереж є статистично вищою, ніж пристрасть до цигарок чи алкоголю.

У Гарвардському університеті дослідники підключали людей до апарату МРТ, аби побачити, що відбувається з мозком, коли вони розповідають про себе в соціальних мережах. Виявилося, що комунікація, у якій людина розповідає про себе, “вмикає” в мозку ті ж самі центри задоволення, що й секс та їжа.

Ще в 90-х виникла теорія, що використання інтернету може негативно вплинути на якість роботи, навчання та сімейних стосунків. Але через 20 років так і не знайдено жодних аргументів підтверджуючих, що надлишкове використання інтернету або соціальних мереж є патологією, або, що це слід вважати формою медичного розладу.



Як можна використовувати соцмережі для роботи


І поки старше покоління все ще вважає, що тривале та неконтрольоване перебування в інтернеті та соціальних мережах, часто призводить до формування різного роду залежностей, молодь та підлітки самостійно навчились використовувати соцмережі для навчання та роботи. 


Основними майданчиками для заробітку новачків у соціальних мережах без вкладень в Україні стали Facebook, Instagram та YouTube. Кожен обирає для себе зручний спосіб, та головна мета для всіх одна: залучення користувачів до перегляду сторінок, де рекламуються товари та послуги, або їх прямий продаж. Кілька з них:


  • Продаж товарів – створення інтернет-магазину різних товарів, для утримання яких вже не потрібні фізичні склади та великі кошти на закупівлю. Зараз це називають “дропшопінгом”. 


  • Лідери думок – люди з великою кількістю фанів можуть рекламувати товари та послуги на своїх особистих сторінках.


  • Постинг або SMM – створення постів для власників інших акаунтів. Ви пишете цікаві тексти, підбираєте картинки, записуєте відео і все це надає стабільний і швидкий заробіток. 


  • Партнерки в соціальних мережах. Ви пишете пост, посилаючись на замовника – по ньому ваш читач переходить на комерційний сайт, який замовив подібну послугу. Отримуєте гроші за кожен здійснений перехід.


  • Створення спільноти, ведення групи. Творці груп можуть заробляти на розміщенні рекламних матеріалів, формувати громадську думку, продавати свій інфопродукт. Головне завдання – зібрати велику або зацікавлену аудиторію, а потім активно залучати її до обговорення контенту.


Те, яким чином українська молодь буде використовувати соцмережі (на користь чи шкоду для себе) безпосередньо залежить від сформованих навичок інформаційної культури і грамотності, а також життєвої позиції, рівня вмотивованості та власних бажань. Саме тому, сьогодні варто зосередити особливу увагу на навчанні дітей, підлітків і молоді не лише основам безпечної поведінки в соціальних мережах, а й розповідати про нові можливості заробітку та працевлаштування, які вони надають.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: молодь
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.