Три меседжі Волкера

09 березня 2018, 19:41
Власник сторінки
політичний експерт
0
8142

США надіслали Кремлю і світу максимально точні й акцентовані сигнали з українського питання. Можливо, навіть найбільш точні за останні роки.

США надіслали Кремлю і світу максимально точні й акцентовані сигнали з українського питання. Можливо, навіть найбільш точні за останні роки. Невипадково спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер виголосив їх у Польщі – у варшавській філії The German Marshall Fund.

Сигнал сигнали можна розподілити на трьох адресатів – Україну, РФ та країни, які останнім часом конфронтують із офіційним Києвом – Польщу та Угорщину. Меседжі пролунали на тему анексованого Криму, війни на Донбасі і взаємин в українсько-польсько-угорському трикутнику.

Щодо Криму Волкер чи не вперше висловив думку про необхідність посилити санкції проти РФ. «Думаю, настав час подумати, як зробити нашу позицію більш жорсткішою, включаючи наслідки за поїздки політиків, торгівлю і бізнес-контакти з цією територією. Адже проблеми з Кримом є ідентичними до окупованого Донбасу», - наголосив представник США.

Таким чином, виглядає, що у Штатах готові стимулювати Кремль до політичної гнучкості, із використання розширеного переліку чинників впливу.  

Картинки по запросу волкер РФ

Щодо Донбасу Волкер підтвердив незмінну позицію США. Особливий статус для регіону можливий виключно за умови виведення російських військ із регіону, ліквідації кримінальних анклавів "ДНР" та "ЛНР" і надання мандату миротворчій місії ООН на встановлення безпеки на всій території Донбасу, включно з ділянкою українсько-російського кордону.

Він наголосив, що в умовах окупації Росією Донбасу і дії неконституційних "ЛНР" і "ДНР" Україна не може імплементувати особливий статус територій ОРДЛО. «Потрібні мир і безпека, аби провести виборчу кампанію, аби діяла виборча комісія, кандидати вели кампанію, а люди повернулися додому. Для цього необхідно мати миротворців ООН приблизно шість місяців, які створять умови для проведення виборів», - наголосив представник США.

Він зауважив, що питання розгортання миротворчої місії ООН є предметом постійного обговорення з представниками “нормандської групи”, членами НАТО та ЄС. Таким чином – це не суто американська ідея, а – міжнародні реалії, з якими Кремль мусить рахуватися. Волкер наголосив, що ціна окупації для Росії є високою й надалі вона зростатиме.

Він зауважив, що Росія марно очікує, що до влади в Україні повернуться проросійські сили. «Російська агресія й окупація частини території призвели до єднання українців навколо національних цінностей і орієнтації на Захід. Росіяни втратили для себе молоде покоління українців. Санкції ЄС та США проти Росії посилюватимуться, а Вашингтон надаватиме військову допомогу Україні», - підкреслив представник США.

Третій важливий блок меседжей Волкера стосується взаємин України із східноєвропейськими сусідами. На його думку, Польща та Угорщина, сперечаючись з Україною, мають враховувати факт, що Київ веде боротьбу з агресором. Україна зміцнює свою національну ідентичність, і потребує поваги і розуміння.

«Є загальне усвідомлення того, що російська окупація української території стосується усіх країн — Польщі, країн регіону та Європи. Ми повинні розуміти, для чого Україна робить речі, які можуть комусь не подобатися. Ми повинні бачити більшу картину, адже необхідною є європейська допомога Україні відновити контроль над своєю територією. Це той підхід, який потрібно застосувати під час ведення щоденних дискусій з Україною», - зауважив Волкер.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.