Біржова лихоманка або чому гривня не геть втонула

20 лютого 2018, 09:44
Власник сторінки
Громадський діяч, адвокат
0
36

Фондові індекси падають на ринках у всьому світі, а інвестори судомно спостерігають за курсами акцій уже протягом останнього тижня

Фондові індекси падають на ринках у всьому світі, а інвестори судомно спостерігають за курсами акцій уже протягом останнього тижня. Втрати 500 найбaгатших людей світу вже сягають 114 млрд доларів. Найбільше втратив голова інвестиційної компанії Berkshire Hathaway Воррен Баффет - 5,1 млрд доларів. Засновник і власник соцмережі Facebook Марк Цукерберг втратив 3,6 млрд доларів. Засновник компанії Amazon Джефф Безос - мінус 3,3 млрд доларів.

Так, індекс Доу-Джонса 5 лютого впав за один день аж на 1175 пункти, або на 4,6%. Це стало найбільшим його падінням від часів фінансової кризи у 2008 року. Індекс Standard&Poor's знизився на 4,1%.

Картинки по запросу фондові індекси

 На минулому тижні на торгах Нью-Йоркської біржі індекс Dow Jones впав більш ніж на тисячу пунктів. Це найсильніше падіння головного фондового показника США за добу з часів фінансової кризи 2008 року. Слідом за ним основні індекси в США, Європі та Азії втратили свій прибуток за рік. Провідні західні експерти вказують, що основних причин падіння кілька, і найближчим часом покаже, чи йде мова про короткостроковий тренд, або те, що відбувається на світових фінринках - тривожний сигнал для світової економіки. Однією з причин падіння індексів на американському фондовому ринку називають побоювання інвесторів, що в США виросте інфляція. Багато центральних банків на розгін інфляції відповідають жорсткістю монетарної політики. Ряд експертів вважає, що світова економіка знаходиться в останній стадії циклу економічного зростання, фондовий ринок є передвісником майбутніх проблем.

 За півроку він попереджає настання макроекономічних проблем. Стрімке зростання прибутковості американських держоблігацій спровокувало хвилю продажів акцій, до травня ситуація спровокує погіршення прогнозів по прибутковості акціонерних компаній і може початися "ведмежий" ринок, який зазвичай триває близько року і за цей час індекси падають на 35-50%. До листопада експерти очікують початок економічної кризи в США, можливо, він накриє всю світову економіку. Поки що явних наслідків зазначених процесів в Україні не спостерігається, за винятком того, що індекси українського фондового ринку обвалилися фактично на 100 пунктів. Оскільки фондового ринку в Україні як такого немає, цього ніхто не відчув.

Картинки по запросу фондові індекси

Фахівці відзначають, якщо корекція на американських фондових ринках швидко закінчиться, українська економіка не встигне на собі відчути. Якщо ж спад виявиться затяжним, тоді це торкнеться всіх країн з ринками, що формуються, включаючи падіння їх валют, ринків акцій і зростання прибутковості по їх боргах. Для України це може означати тиск на курс гривні через відтік капіталу і складність в розміщенні єврооблігацій через неприйнятною дохідності. З проблем, які можуть виникнути в перспективі - очікуване падіння цін на український експорт.

 Друге поспіль падіння біржових індексів на американському фондовому ринку протягом лише одного тижня перекинулося і на біржі Азії. Nikkei впав на більш ніж 3 відсотки, Shanghai Composite - на понад 5 відсотків.

Чому так відбувається наразі ніхто конкретної причини назвати не може. Експерти дотримуються декількох варіантів, проте впевнені, що ситуація з обвалом на біржах не буде довготривалою та є звичайною корекцією після майже дворічного постійного зростання.

Картинки по запросу фондові індекси

Аналітик  інвестиційної компанії Evercore ISI Денніс Дебушер вважає, що теперішня ситуація на фондових ринках нагадує обвал на біржах у травні 2010 року. Тоді це було пов’язано із помилкою електронних алгоритмів для торгівлі - різким закриттям позицій.

Зокрема, існує ще одна версія падіння показників на біржах. Причиною обвалу аналітики називають швидке зростання прибутковості американських держоблігацій та пов'язані з ним побоювання щодо зростання інфляції й підвищення процентної ставки Федеральної резервної системи (системи приватних банків, що виконує роль центрального банку США). Проте в понеділок, 5 лютого, прибутковість 10-річних цінних паперів Сполучених Штатів впала. Адже коли відсоткові ставки різко підвищилися, цінні папери різко впали у ціні.

Припускаючи, що поточне зниження фондового ринку є короткостроковим падінням, а не ознакою більш глибоких проблем, фінансові експерти радять не панікувати, адже директор з інвестицій в фондових брокерів Rathbones, заявила, що недавні кроки стали "корекцією", а не крахом.

На цьому фоні і гривня трохи «зачепилася» і не потонула зовсім, але чи надовго і як глибоко вона може пірнути, коли ця ситуація досягне нашого ринку. Сподіваємося, що встоїмо… 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.