Антикорупційники накрили контору квартирних шахраїв

07 лютого 2014, 14:12
Власник сторінки
журналіст
0
823
Антикорупційники накрили контору квартирних шахраїв

Українці продовжують потрапляти на гачок квартирним шахраям.На одну із таких контор, що діяла у Києві, антикорупційникам поскаржилися одразу декілька осіб. Як результат – шахраїв вивели на чисту воду.

Українці продовжують потрапляти на гачок квартирним шахраям. Щоб знайти й орендувати квартиру, люди платять псевдоріелторам або агенціям, які нібито допомагають винаймати житло. На одну із таких контор, що діяла у Києві, антикорупційникам поскаржилися одразу декілька осіб. В «Антикорупційному Бюро України» було прийнято рішення провести журналістське розслідування. Як результат – шахраїв вивели на чисту воду.

Аферисти орендували приміщення на вул. Сагайдачного, 29-а. За цією адресою і було направлено одного із кореспондентів Бюро. Взявши телефон із оголошення, якими попросту забитий інтернет, журналіст зателефонував. Як виявилося потрапити до контори не так і просто. Після телефонної розмови журналіста зустріли і провели на другий поверх до дверей без будь-яких табличок та написів. Офіс виявився просторим і доволі представницьким. А дівчата, що радо зустріли медійника, усі як на підбір, наче з обгортки журналу. 
Уважно вислухавши побажання клієнта, співробітниці контори запропонували досить швидко знайти йому житло з якісними умовами за прийнятну ціну. Для цього необхідно було провести оплату за місяць і отримати касовий чек. Однак, замість цього наш журналіст отримав якусь квитанцію. Як пояснили, частина суми має піти власнику квартири, а частина – даній компанії-посереднику. 
Наступний крок - підписання угоди. На диво, документ виявився справжнім, але це тільки той, який попередньо дають клієнтові прочитати. Насправді ж, підписує людина, вже іншу угоду, навіть не помітивши підміни. За умовами договору, контора начебто підшуковує три квартири на вибір за добу і якщо все підходить, то проводить поселення одразу. Пошук може тривати протягом трьох днів. У разі, якщо клієнту не підійшла жодна з квартир, фірма зобов’язується повернути половину сплаченої суми клієнтові… Але за підписаною угодою, а клієнти цього пункту у першому екземплярі звісно не бачили, аж протягом двох місяців. Пройшовши усі необхідні процедури, наш кореспондент отримав адресу будинку… та телефон, як запевнили в офісі, працівника фірми, який і має йому показати майбутнє житло. 
Однак, приїхавши на вказане місце, виявилося, що телефон працівника просто не відповідає. Перетелефонувавши до офісу фірми, журналіст отримав відповідь, що все владнається, бо наче й дійсно, виникли якісь незначні проблеми. У цьому запевнив сам директор компанії Олег Павлович. Хоча як виявилося потім, в офісі його знають зовсім під іншим іменем – Денис. 
Так минула доба. Не отримавши житла, журналіст почав вимагати повернути гроші, але це не вдалося. У нашому випадку захворіла співробітниця, яка отримувала оплату і тепер тільки вона могла повернути кошти. Далі ж дівчина нібито звільняється чи знаходиться якась інша причина, тобто вона зникає для клієнта. У інших випадках фірма, раз на два місяці змінювала адресу, свою назву та реквізити і губилася серед купи інших агенцій. Як би там було антикорупційник втратив свої 2 тис. 200 грн, які сплатив за оренду житла шахраям. 
Заславши до фірми вже другу людину під виглядом, знову ж таки клієнта, який пройшов частину процедур, аж до сплати суми за житло, журналісти Антикорупційного Бюро України», звісно без запрошення теж завітали до офісу. Вони почали фіксувати на фото- та відеокамеру все, що там відбувалося, одночасно викликавши міліцію.
Щодня сюди зверталося від 3 до 10 осіб і платили вони за омріяне житло від 2 до 6 тисяч гривень. 
Директор компанії Олег Павлович чи то Денис розповів, що сам він із Донецька, так, знайомий запропонував заробити грошей. А взагалі він наче займається цією справою лише другий день. Його ж співробітниці взагалі розповідали правоохоронцям, що проходять стажування і в офісі знаходяться перший день. Хоча свідки їх бачили набагато раніше.
Міліція опитала усіх працівників фірми і наразі ведеться слідство за фактом шахрайства.
Насправді у шахраїв не одна схема обману. Таких випадків, коли псевдоріелтор чи навіть ціла контора узяли півціни і, не показавши помешкання, зникли - безліч.
Справжній ріелтор Наталя, яка на цьому ринку працює понад 10 років, застерігає: «У жодному разі не можна платити наперед. Навіть, якщо це терміново, вигідна ціна, але сплачувати треба тільки по факту здачі цієї квартири». За її словами, людей, які піддаються на афери, вабить ціна. Але, завжди треба пам’ятати: задешево ніхто ніколи оселю не здаватиме.
Справжні ріелтори спочатку показують квартири. І лише коли клієнт підбере ту, яка йому сподобалася, укладають угоду разом з господарем. А за послуги одноразово береться п’ятдесят відсотків місячної плати. 
«По іншому не буває» – каже Наталя. 
Зазвичай ті, кого ошукують, галасу не здіймають, бо їм легше про це забути, ніж йти до суду. І саме цим люди дають власникам липових контор добряче заробляти.
Отже, будьте пильні й обережні.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.