16 вересня - відкриття нового храму УГКЦ в Княжичах

15 вересня 2017, 18:25
Власник сторінки
журналіст
0
217
16 вересня - відкриття нового храму УГКЦ  в Княжичах

Відродження богословського центру УГКЦ Правобережжя

У селищі Княжичі Броварського району на Київщині, діє Київська Трьохсвятительська духовна семінарія Української греко-католицької церкви для центральних, східних та південних регіонів нашої країни, а також Волині. Засновано навчальний заклад згідно декрету Верховного Архиєпископа Києво-Галицького, Блаженнішого Любомира (Гузара), від 3 червня 2010 року. Небесними покровителями обрано трьох святих, великих Архиєреїв: Василія Великого, Григорія Богослова, Йоана Золотоустого. Так було покладено початок відродженню греко-католицької семінарії на Правобережжі.

Територіально семінарія знаходиться неподалік від будиночка, нині вже покійного, Блаженнійшого Архиєпископа Любомира Гузара у селі Княжичі Броварського району. Вчаться тут студенти 6 років у рідних стінах, а потім на тих, хто матиме найкращі результати, очікуватимуть богословські вузи за кордоном. Як правило, семінаристи мають по 5 днів навчання, субота - для роботи, а от неділя для відпочинку. 

Велике значення віддається соціальному служінню.  Семинаристів із Княжич радо зустрічають у військових шпиталях, де вони допомагають воїнам АТО, у дитячих будинках і лікарнях, куди вони приходять з подарунками чи ліками, і навіть в колоніях для неповнолітніх. Вони проводять толоки, опікуються малозабезпеченими родинами. Влітку тут вже діє дитячий табір. А ще при семінарії засновано громаду Пресвятої трійці, яку відвідують не лише греко-католики, а й інші жителі села.

Попри те, що Київська семінарія наймолодша і досить маленька, тут навчається поки що 68 хлопців, про неї добре знають як в Україні, так і за межами – у Римі, в країнах Західної Європи, Північній Америці і Західній Канаді.

Незабаром, 16 вересня, у семінарії відбудеться знакова подія – освячення семінарійного храму Пресвятої трійці УГКЦ. Про храм тут мріяли ще, коли було куплено  перший будинок для семінарії. Далі у 2011 розпочалися перебудови та добудови. Однак, капличка, яка знаходиться у приміщенні семінарії, що була переоблаштована із колишньої житлової кімнати, не пристосована для інтенсивного молитовного  життя семінарійної спільноти, яка щороку зростає.

«Семінарія фундаментально повинна мати храм. Бо - це місце зустрічі з Богом, глибокого спілкування та отримання досвіду студентами» - розповідає ректор Київської Трьохсвятительської духовної семінарії, протоієрей Петро Жук.

«Від самого початку ми мріяли про храм», продовжує він, - «і розпочати будівництво вдалося у 2015 році. Наші молоді архітектори підготували проекти. Був оголошений конкурс.  Три презентації пройшли публічно. В обговореннях, взяли участь представники місцевої влади та громади, владики і наші священники. Всі погодилися, що один з трьох проектів найкращий» - ділиться очільник гімназії.

Храм – це серце семінарії, тому він займає центральне місце, і буде з’єднувати житлові та навчальні кімнати - по боках. Таке планування споруди буде комфортним і зручним, та незважаючи на погодні умови, дозволятиме семінаристам вести приватне молитовне життя.

Отець Петро й не сподівався, що будівництво храму вдасться так швидко і саме за час його ректорства реалізувати проект. Адже так багато ще потрібно було зробити: налагодити життя семінаристів, викладачів, класів, навчання. Він каже, що це благословіння Боже та неімовірна підтримка й допомога багатьох людей.

«Глава й Отець УГКЦ Блаженніший Патріарх Святослав Шевчук доклав надзвичайно  багато зусиль» - розповідає він. «Крім того, від самого початку, ми мали ще й гарну співпрацю з місцевою владою, особливо з Дмитром Івановим, депутатом сільської ради. Адже і ми ніколи не стояли осторонь життя села. Отримали тісну співпрацю і від обласного депутата Олега Кищука. Ось, здається маленька крихта - прокладання асфальту до храму. А коли їдуть дві машини й не можуть розминутися, то проблема. У негоду – грязюка, а тут рівна дорога, безпечний тротуар який веде до храму» - пишається священник.

Рік тому, депутат місцевого рівня – Дмитро Іванов запросив обласного депутата  Олега Кищука відвідати семінарію аби дізнатись, яка допомога необхідна. Той радо відгукнувся, і саме тоді виникла одна із ідей, починаючи від храму, прокласти селом Княжичі асфальтовані дороги європейського рівня з безпечними тротуарами. Депутати Олег Кищук та Дмитро Іванов дотримали свого слова і під егідою особистої програми «Не словом, а ділом» посприяли прокладанню від храму абсолютно цивілізованої нової дороги. У Княжичах - це перша дорога з тротуаром, що для села надважливо, адже більшість нещасних випадків трапляється у сільській місцевості саме через відсутність тротуарів. 

Під час будівництва храму обидва депутати стали опорою у вирішенні багатьох питань.

«Їхня відкритість показує, що ми усі міняємося, як і влада, так і кожен з нас. Ми готові подати один одному руку, - це найперший крок до нормального громадянського суспільства. І головне, що не ми ходили і гукали владу. Депутати як і місцеві, так і обласний самі приходили, цікавилися нашим життям, проектом і що потрібно допомогти. Вони не є нашими прихожанами, і відчувається, що роблять це не в корисних цілях, а з відкритим серцем» - підсумовує Протоієрей Петро Жук.

А тим часом, семінаристи, священники та їхній наставник Отець Петро запрошують усіх на освячення храму Пресвятої Трійці УГКЦ 16 вересня 2017 року.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: храм УГКЦ,Олег Кищук,семінарія,Княжичи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.