Земельне свавілля та корупційні схеми Держгеокадастру на Київщині

12 вересня 2017, 09:00
Власник сторінки
журналіст
0
201
Земельне свавілля та корупційні схеми Держгеокадастру на Київщині

Влада просуває земельну реформу, а тим часом чиновники нещадно землю розкрадають. За 2 місяці у Броварському районі роздеребанено понад 400 га землі. 8 вересня 2017 року люди вийшли на акцію протесту

А от мітингу передували численні звернення громадян до депутата Київської обласної ради, очільника ГО «Антикорупційний рух «Стоп-корупція» Олега Кищука. Люди просили зупинити масштабне розкрадання земель керівником Управління Держгеокадастру в Броварському районі Борисом Лоїком. Після чого громадськими активістами було проведено власне розслідування.

«Близько 400 га землі виведено і оформлено на підставних людей» - каже Олег Кищук. «За три місяці своєї роботи чиновник провернув як мінімум три корупційні схеми. Одна із них – це, коли на підставних осіб відводяться землі до 2 га під особисті селянські господарства, а потім продаються» - констатує депутат.

Саме у такий спосіб виводилися землі на території селища Велика Димерка та села Світілля.

Артур Теличко власник фермерського господарства «Промінь сонця», із тієї ж таки Великої Димерки, також прийшов на мітинг. Бо місцевий Держгеокадастр, знахабнівши, цинічно відшматував у нього близько 40 га. Скаржиться: «Забирають землю, яка годує державу, нас, простих селян. А що далі? Змінять призначення і будуть забудовувати.Так більше продовжуватися не може» - додає він.

«Борис Лоїк накинув оком і на 40 гектарів землі Калитянської об’єднаної громади» - розповідає представник руху «Стоп-корупція» Павло Дубленич, - «і це, між іншим, всупереч реформі по децентралізації».

Учасники АТО, які вже майже три роки чекають на отримання землі, теж прийшли відстояти свої права. Говорять, що отримати землю, як гарантує їм держава – ніяк не вдається.  Скільки б не зверталися, жодного результату.

«Пройшовши пекло війни, хтось в Іловайському котлі, хтось у Донецькому аеропорту чи в інших бойових точках, а дехто й полон, невже ми не заслужили?» - не розуміє  атошник Анатолій Осинський та його побратими.

Громадські активісти говорять і про факти хабарництва. За свідченнями людей, від Бориса Лоїка йдуть системні відмови і громадянам, і землевпорядним організаціям у погодженні справ, допоки не будуть занесені кошти.

Крім того, він системно відмовляє у нормативно-грошовому оцінюванні земельних ділянок, яка потрібна для того щоб сплачувались податки. А це пряма шкода сільським громадам, відзначає депутат облради Олег Кищук.

«За свідченнями активістів, начальником Управління було змушено усіх співробітників написати заяви на звільнення, без дат. Є інформація, що зберігаються вони в обласному Держгеокадастрі. Робиться це аби співробітники були поступливими і виконували навіть злочинні вказівки свого керівництва» - інформує очільник руху «Стоп-корупція».

«Я неодноразово мав зустрічі з головою Броварської РДА, зокрема останню, на сесії районної ради. І наголошував, що очікую від нього, як представника Президента та правлячої партії, дій направлених на усунення цієї людини від посади та притягнення його до відповідальності. Також надав йому відповідне письмове звернення» - повідомив в інтерв’ю журналістам Олег Кищук. «Такого ж листа направлено і голові Київської облдержадмінстрації» - повідомив він.

Учасники акції вимагають, щоб Броварська місцева прокуратура негайно втрутилась та почала розслідування масового розкрадання землі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: корупція,прокуратура,Бровары,земельна реформа,акція протесту,земля.,Олег Кищук
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.