Бій біля села Новий Загорів

31 грудня 2013, 11:12
Власник сторінки
экономист
0
317
Бій біля села Новий Загорів

Один з боїв УПА.

8 вересня 1943 року повстанська чота складом 44 чоловіки під керівництвом Андрія Марценюка увійшла до села Нового Загорова.  Оглянувши місцевість повстанці розташувалися біля не діючого Загорівського монастиря. Дізнавшись про присутність повстанців, німці одразу ж  кинули роту німецької жандармерії, роту донських козаків (власівців) і роту поліції із фольксдойчів — всього близько 400 осіб. Наблизившись до повстанських позицій, вони потрапили під шквальний кулеметний вогонь, втративши близько 40 бійців. Бій тривав цілу ніч, на ранок 9 вересня німцям підійшла підмога і вже проти 44 українських солдатів було 700 окупантів, маючи один гранатомет та чотири кулемети повстанці героїчно тримало оборону монастирю. На пропозицію здатися і врятувати свої життя – українські хлопці відповіли відмовою. Німці боялися іти в пряму атаку, тому підтягнувши артилерію, міномети та 10 легких танків обстрілювали монастир цілий день. 10 вересня німці підтягнувши ще людські резерви  пішли в атаку, але втративши чи мало людей,  знову відступили. 11 вересня залишилося в строю лише 18 повстанців, німці ще посиленіше стали обстрілювати монастир та задіяли авіацію, а потім знову пішли на штурм , але знову з великими втратами відступили. Враховуючи , що набоїв залишилось мало і подальша оборона ставала не можлива, було прийнято рішення прориватися і виходи з оточення. З точки здорового глузду це вірна смерть – іти такою кількістю вояків на прорив. 12 вересня о 5 годині ранку вояки УПА пішли на прорив, з криками «Слава Україні!», закидавши німців гранатами - чим створили паніку (бо ні хто не чикав, що вони підуть в атаку) бійці ровом через окопи прорвалися з німецького оточення.

  Всього німці при штурмі задіяли 1500 солдатів. Повстанці втратили 29 осіб у бою, один був убитий у полоні, дванадцятеро вирвалися, а двох врятували місцеві жителі. Німецькі  втрати оцінюються в 540 чоловік убитими та більше 700 поранених. Монастир був зруйнований, але частково уцілів до наших днів. Як мало ми знаємо про другу світову війну та її героїв.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.