Запровадженням нового податку на інвестиції влада вирішила добити інвестиційний

10 жовтня 2013, 07:42
Власник сторінки
0
230

Міністерство доходів і зборів у ході доопрацювання проекту закону про введення з 2014 року податку на багатство вирішило ще більше посилити оподаткування операцій з цінними паперами.

З інвестицій буде щорічно стягуватися 3%.
Так, під додаткове оподаткування підпадуть фізичні та юридичні особи (як резиденти, так і нерезиденти), які володіють в Україні корпоративними правами, цінними паперами, а також внесками до статутних капіталів господарських товариств. 
Йдеться про публічні та приватні акціонерні товариства, повні, командитні, товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю. Власники активів на суму понад один мільйон гривень повинні будуть щорічно платити податок до держбюджету у розмірі 3% від оціночної вартості таких активів.
Із впровадженням цієї законодавчої ініціативи збільшиться податковий тиск на інвесторів. 
Новий  податок на капітальні інвестиції на фоні їх стрімкого падіння – це свідоме шкідництво з боку нинішньої влади, адже обсяг капітальних інвестицій у другому кварталі 2013 року, порівняно з аналогічним періодом попереднього року, скоротився на 27,3%.
Через тотальну корупцію на всіх рівнях, неефективне законодавство в сфері захисту прав власності та непрозору корумповану судову систему, інвестори й так не поспішають вкладати свої кошти в Україну. 
Але замість того щоб владнати ці нагальні проблеми, влада вирішила повністю добити інвестиційну привабливість Україну, пропонуючи оподаткування капітальних інвестицій.
Новий податок стане третім, який стягується з операцій з фінансовими інструментами. Адже, зараз при отриманні прибутку від угод з ними юридичні особи сплачують 10%, а фізичні особи сплачують податок на доходи у розмірі 15-17%. А ще з 1 січня вступив у дію акцизний збір у розмірі 1,5 % від суми угоди поза межами фондової біржі, а за умови знаходження паперів у лістингу організатора торгів - 0,1 %. Якщо ж з ним розраховується біржовий курс, то плата становитиме 0%.
Крім того, запровадження цього нового податку створить загрозу подвійного оподаткування. Наприклад, у холдингах, якщо говорити про податок на внесок і корпоративні права, то один і той же актив може два рази потрапляти під цю ставку. При цьому потрібно ще розуміти, як оцінювати внесок.
Також новий податок, який по суті є новим податком на інвестиції, вдарить по бізнесу, особливо по великому, оскільки саме великий бізнес здійснює великі інвестиції. Такий податок, ймовірно, може відлякати й іноземних інвесторів, чий вибір у ситуації «вкладати гроші в країну, де такий податок є або в країну, де такого податку немає» буде очевидний.
Необхідно заявити про неприпустимість введення нових обмежувальних заходів (як-то новий податок) на інвестиції в країні. Адже  навіть оприлюднення такого роду ініціатив може негативно вплинути на приток капітальних та прямих іноземних інвестицій та економічний стан в країні загалом. 
Влада, яка працює проти інтересів своєї країни, має піти. 
Замість неї мають прийти управлінці, які зможуть не на словах, а на ділі продемонструвати інвесторам, що бізнес-середовище в країні зрозуміле та передбачуване, що корупція подолана, а права власності захищені.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: корупція,уряд,Ткачук,інвестиції,Податкова реформа,Міністерство доходів і зборів,цінні папери,акціонерні товариства,іноземні інвестиції
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.