Як прокуратура рекетирів з «Дніпрогазу» «кришує»

20 серпня 2013, 12:58
Власник сторінки
журналіст
0
311

Уявіть ситуацію. Ви живете в багатоповерховому будинку, обладнаному системою централізованого гарячого водопостачання (ЦГВ). І воно у вас було до певної пори. Але вже 16 років поспіль як відсутнє.

Уявіть ситуацію. Ви живете в багатоповерховому будинку, обладнаному системою централізованого гарячого водопостачання (ЦГВ). І воно у вас було до певної пори. Але вже 16 років поспіль як відсутнє. Бо «Дніпрогаз» у 1997 р. в односторонньому порядку розірвав договір на постачання газу в котельню через заборгованість ЖЕКу, яка виникла від так званої курсової різниці. Тобто вашої вини, як і всіх мешканців, в цьому немає. Ви все, як годиться, сплачували вчасно і в повному обсязі. Та раптом отаке трапилося.

Отже гаряча вода у вас пропала. Якщо її немає тиждень-другий в киян, то вони ледь траси не перекривають. І правильно роблять. Обурюються перед телекамерами на всю країну: коли ж, мовляв, це знущання припиниться? Бо ані помитися по-людськи, ані випрати одяг. А ще ж діточки, пенсіонери. Хіба можна замінити гарячу воду з крану нагрітою в каструльках на плиті? Це ж тортури! Ще б пак! А тепер уявіть, як у таких умовах жити не тиждень-другий, місяць-два, а, на секундочку, ШІСТНАДЦЯТЬ років поспіль! Це можна назвати життям?

За цей час котельну давно розібрали, розікрали. Вона не підлягає  відновленню. В принципі. Побудувати нову – немає грошей. Встановити в помешканні електроводонагрівач – також. Тобто ви приречені на каструльний режим ПОЖИТТЄВО.  

Благо, у вас вистачило коштів на лічильник холодної води. Він показує, що на добу ви не витрачаєте більше 55 літрів. Стабільно. Виходячи з цього показнику, ви і сплачуєте за холодну воду, суттєво економлячи в порівнянні з тими, в кого таких лічильників немає і які платять за діючою з радянських часів нормою витрати холодної води на людину, а це – 195 л. на добу. 

Регулярно, кожного місяця ви оплачуєте і газ за звичною нормою 9,8 куб. метрів на місяць. Але звичною «Дніпрогаз» вважає її, якщо у вас функціонує ЦГВ. Якщо ж його немає, то автоматично збільшує цю норму вдвічі до 18,3 куб. метрів. Мотивуючи тим, що під час перерви людина витрачає більше холодної води, аби підігріти її на плиті для санітарно-гігієнічних потреб.

Міськрада ж порахувала і затвердила, що такий обсяг холодної води для підігріву становить 74 літри (сім (!) відер) на людину. Це додатково до тих «радянських» 195 л. на добу.

Але ж у вас, знову  таки, є лічильник холодної. 55 л. на добу – це максимум, який підтверджений семирічним терміном експлуатації лічильника. То як же можна за таких обставин вимагати з вас сплачувати за 74 літри, яких ви ніяк не можете підігріти з фактичних 55 літрів! Як ви можете погодитися з такими вимогами, якщо ви не дебіл, не лох, і не з категорії мовчазного бидла, а людина при здоровому глузді, у добрій пам’яті та з почуттям власної гідності й самоповаги.

Більше того, маєте на руках підписаний заступником міського голови документ, де влада зобов’язалася поновити гаряче водопостачання в першому півріччя 2004 року. Цей папір, скріплений підписом віце-мера, виборений громадянської активністю, якої, через невиконання посадовцем даних письмових обіцянок, вистачило й на те, щоби у 2006 році виграти суд проти міськради та ЖЕКу й отримати рішення іменем України про зобов’язання надання комунальних послуг в повному обсязі і належної якості та контролю за цим місцевої влади.

Одначе й ці рішення досі не виконані. Наприкінці січня поточного року у відчаї ви звертаєтеся до Генеральної прокуратури. Вимагаєте виконання судових рішень. З Києва звернення спускають до обласної прокуратури, а та ще нижче – у міську. Звідти ж за № 75/2539-13  від 14.03.2013 надходить відповідь:

«Стосовно виконання рішення Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська по справі № 1251 від 20.03.2007 про зобов’язання забезпечити надання вам житлово-комунальних послуг належної якості повідомляю, що виконавче провадження № 7-72/07 відповідно до акту “про вилучення виконавчих проваджень для знищення» від 01.03.2011 було знищено через закінчення строків зберігання». І підпис – перший заступник прокурора м. Дніпропетровська Горностаєв М.О. І все. От чим закінчилася багаторічна, виснажлива боротьба за свої права. Їх знищено разом з документацією. Принаймні, в розумінні прокурора Горностаєва, який, згідно зі своїми службовими обов’язками, мав би неухильно наглядати за дотриманням законності.

Більше того,  Горностаєв «заспокоїв»: «Підстав для вжиття заходів прокурорського реагування не вбачається.». Так просто. Тобто все коту під хвіст: завірені особистим підписом віце-мера клятвені обіцянки; суд, що тривав півтора року, потрачені на це зусилля, нерви, врешті-решт здоров’я. Адже боротьба велася самотужки, без жодної сторонньої допомоги – ані громадських організацій, ані юристів. І от підсумок. Одначе відстоювання  захищених Конституцією прав на гідне людини комунальне життя було продовжено.

До Генпрокуратури послідувало повторне звернення. Цього разу відповідь (лист № 05/3-2970-08 від 08.08.2013) надійшла від заступника прокурора Дніпропетровської області Олега Рички:

«…надання гарячого водопостачання не вбачається можливим через відсутність технічних можливостей, а саме: встановлене обладнання котельні немає вільної потужності; тепло-технічне устаткування знаходиться в аварійному стані; відсутні теплові мережі від котельні до споживачів; внутрішня система житлового будинку у зв’язку з тривалим строком відсутності ЦГВ потребує капітального ремонту або повної реконструкції».

І там же Ричка переповідає байку «Дніпрогазу» про ПЕРЕРВУ в ЦГВ. Тобто зам. облпрокурора одночасно запевняє про неможливість поновлення централізованого гарячого водопостачання і тут же каже про ПЕРЕРВУ в ЦГВ: «Відповідно до примітки 5 Норм споживання у разі перерви у централізованому гарячому водопостачанні населення норма споживання природного газу на газову плиту встановлюється 18,3 куб. метрів на людину в місяць».

То де ж логіка? Яка ж це може бути ПЕРЕРВА, якщо вона триває 16 років і  немає жодної перспективи поновлення ЦГВ? При цьому пункт 7 ст. 16  Закону України «Про житлово-комунальні послуги» проголошує, що термін дії рішення щодо обмеження параметрів та режимів надання житлово-комунальних послуг не може перевищувати ОДИН рік. Тобто, якщо перерва триває понад рік, то це, у відповідності з тією ж статтею, вже не ПЕРЕРВА, а підстава для притягнення до відповідальності виконавця послуги за її ненадання. Так написано в п. 5 цієї ж статті. А в інших пунктах суворо регламентується, як має бути оформлена перерва в послугах, які повинні надаватися споживачеві безперебійно.

Отже, старшому раднику юстиції не вистачило ані сумління, ані юридичної обізнаності, ані звичайної людської совісті, щоби затребувати від газовиків та міськради документального підтвердження законності започаткування цієї злощасної перерви та перспективи виходу з нею.

А може він вчинив так із розрахунком, навмисно? Тоді виникають питання про ознаки корупційної змови міськради, постачальників житлово-комунальних послуг і прокуратури як установи, що «кришує» беззаконня.

Крім того, на повному серйозі ст. радник юстиції Ричка написав:

«Встановлення лічильників газу споживачам провадиться на підставі Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» оплатно та у визначенні законом строки. На виконання вимог цього закону ПАТ «Дніпрогаз» встановлено лічильники мешканцям будинку, в тому числі і вам».

Оце так «приколовся». Ну розсмішив! Та якби цей газовий лічильник був встановлений, то всі проблеми з нормою витрат газу відпали б самі собою. І всім би стало ясно, що інкриміновані «Дніпрогазом» споживачам норми в 18,3 кубометрів газу на одну людину в місяць – навіть не фантастика. Це повний абсурд! Бо ті, хто витрачає 55 літрів холодної води на добу, про що йдеться в цій статті, споживають газу втричі менше. А плату від них вимагають по повній. За неспожитий газ. Вважай, ні за що – за повітря! То що ж це як не рекет? І куди дивиться прокуратура, що не бачить очевидного? Радником якого класу потрібно бути, аби нарешті второпати елементарне?

В підсумку маємо ситуацію: ЦГВ в будинку немає і ніколи не буде; пожиттєве страждання від миття і прання в каструльках, а до цього ще й плюс «податок на нещастя» від «Дніпрогазу» та зі схвалення й прикриттям прокуратури. Нормально?!

Тим часом «Дніпрогаз»-здирник вже погрожує припинити газопостачання квартири, якщо не буде сплачена затребувана ним сума. Нині вона дорівнює 1400 гривень.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.