Газ для України не подешевшає… «Подякуймо» за це владі

11 червня 2013, 11:13
Власник сторінки
0
231

Заступник глави «Газпрому», генеральний директор компанії «Газпром експорт» Олександр Медведєв заявив, що згідно діючого контракту зниження ціни на газ для України не передбачене.

Це ще раз демонструє, що режим Януковича не здатен відстоювати українські національні інтереси в питанні газових відносин із Росією. А заяви прем’єр-міністра Азарова про неможливість розірвати газовий контракт із Росією у судовому порядку свідчать про його непрофесіоналізм та боягузтво. 

Замість того, аби ініціювати судовий позов у Стокгольмський арбітраж, українська влада робить ставку на досягнення підкилимних домовленостей із Росією. 
Кілька європейських країн вже звернулися до Стокгольмського арбітражу та навіть виграли справи.

Так, 20 лютого 2012 року польська газова компанія PGNiG, після менш ніж року (!) безуспішних переговорів, подала на "Газпром" до суду, і вже на початку листопада сторони підписали додаткову угоду про зниження ціни в обмін на відкликання позову.

У жовтні минулого року позов проти "Газпрому" також подала Литва, яка домагається відшкодування майже 1,5 мільярди євро збитків через надвисокі ціни.

Того ж місяця Міжнародний арбітражний суд Федеральної палати економіки Відня прийняв рішення на користь чеської RWE Transgas у суперечці з "Газпромом" щодо контрактних зобов’язань: "бери або плати". Тим самим, позивач отримав право знизити обсяги закупівлі газу без загрози штрафних санкцій з боку "Газпрому".

Ще раніше поступок змогли домогтися німецька E.On Ruhrgas та італійська Edison. Причому, в першому випадку "Газпром" погодився на перегляд контракту ще на етапі розгляду справи у Стокгольмському арбітражі.

Але нинішня українська влада робить вигляд, що не знає про те, що позов у Стокгольмський арбітраж є найбільш успішним способом змінити цінову формулу в контрактах на постачання газу з Газпромом. У результаті країна уже четвертий рік переплачує десятки мільярдів гривень, а влада вдається до оплати газу авансовими платежами за ще не надані послуги української ГТС. І водночас готується до здачі її самої.

Причина цього проста - влада боїться прозорих процедур і рішень, оскільки сподівається досягнути чергової корупційної схемки на двох. 

Україні потрібен перехід до цивілізованих європейських методів співпраці із Росією, прозорості у стосунках, використання інструментів, які надають для цього європейська інтеграція загалом і участь в Європейському енергетичному співтоваристві. 
Але  для цього Україні, насамперед, слід вийти із «сірої зони», у яку її загнав режим Януковича.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Газпром,влада,Ткачук,режим Януковича-Азарова,зростання цін
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.