На боротьбі з піратством уряд хоче освоїти майже півтора мільярда гривень

29 квітня 2013, 08:11
Власник сторінки
0
259

Говорити, що піратство – погана штука – зайве. Це зрозуміло всім. Як і зрозуміло те, що чим нижче рівень цивілізації у суспільстві – тим гостріше стоїть питання інтелектуальних крадіжок.

Зрозуміло, що стосовно ситуації в Україні хвалитися нічим. Отже, намагання влади покінчити із піратством в органах державної влади та забезпечити їх системною легалізацію повинно було б тільки вітатися. Але, як завжди, є одне «але»… Орієнтовна вартість цієї процедури, за словами голови Державної служби інтелектуальної власності, обійдеться державі у 1 мільярд 400 мільйонів гривень(!). Поки що з держбюджету виділено 100 мільйонів гривень.

Партія «УДАР» також виступає проти ганебного явища – «піратства», однак заявлена сума боротьби із ним здається явно завищеною. Адже легалізація програмного забезпечення може здійснюватися майже безкоштовно. Для цього в Україні є всі ресурси і можливості для впровадження відкритого програмного забезпечення, яке не поступається комерційному дороговартісному за функціональністю. А до того ж воно дозволить підтримати українських розробників ПЗ і залучити інвестиції в ІТ-індустрію.

Open Sourse - програмне забезпечення, що широко використовується в урядових установах країн світу. В Європі його рекомендує запроваджувати Єврокомісія. В державних та муніципальних установах Великобританії, Німеччини, Нідерландів, Франції, Данії, Фінляндії, Швеції, Норвегії та інших розвиваються проекти переходу на вільне ПЗ. У США подібні рішення приймають окремі штати, а яскравим прикладом його тривалого використання на федеральному рівні є міністерство оборони. Широко запроваджують відкрите ПЗ країни, які активно розвиваються: в Азії (Китай, Індія, Південна Корея, Японія) та Латинській Америці (Бразилія). В Росії планується завершити перехід органів влади на використання відкритого ПЗ в 2015 році.

Особисто в мене виникають питання, які здаються абсолютно логічними – невже Україна багатша держава за всі вище перераховані? Чому український уряд так легковажно витрачає наші з вами податки? Чому ми повинні платити там, де інші економлять? Ну, й зовсім риторичне питання – хто буде мати з того користь?..

Партія «УДАР» вимагатиме від уряду звітування про перехід на відкрите ПЗ, зокрема, витрачені на це кошти бюджету України. Також на адресу Державної служби інтелектуальної власності та Мінфіну буде направлений депутатський запит щодо обґрунтування суми на легалізацію програмного забезпечення в органах державної влади (1,4 млрд. грн.). Ще один депутатський запит надійде до Держінформнауки, Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Міносвіти, Нацдержслужби, Фонду Програмного забезпечення з відкритим кодом НАН України. Він буде стосуватися виконання заходів Державної цільової науково-технічної програми використання в органах державної влади програмного забезпечення з відкритим кодом на 2012-2015 роки. Одержані відповіді партія «УДАР» використає в ході чергової «Години запитань до уряду».                                                             

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: президент,УДАР Віталія Кличка,Партія регіонів,покращення вже сьогодні,Ткачук,Міністерство освіти,уряд Азарова
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.