РОБОТОДАВЦІ ІГНОРУЮТЬ ПРОФСПІЛКИ... ГПУ ПОКИ ЩО МОВЧИТЬ!?

18 березня 2013, 12:43
Власник сторінки
Голова ГО "Громадська Палата України, генеральний секретар Національної конфедерації профспілок України
0
581

Діяльність профспілок прописано в законі і так би мало бути, але такого не відбувається в реальному житті.

Останнім часом роботодавці підприємств все більше і більше порушуть законодаство про профспілки. І особливо це стає помітним тоді, коли на підприємтсві створюються незалежні профспілки

Згідно ст. 36 Конституції України, громадяни України мають право на участь у професійних спілках з метою захисту своїх трудових і соціально-економічних прав та інтересів, які утворюються без попереднього дозволу на основі вільного вибору їх членів. Усім професійні спілки мають рівні права. Ніхто не може бути примушений до вступу в будь-яке об'єднання громадян чи обмежений у правах за належність чи неналежність до громадських організацій. Усі об'єднання громадян рівні перед законом.

Діяльність профспілок в Україні регулюється Законом України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності».

Професійні спілки створюються з метою здійснення представництва та захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки (Ст.2 закону про профспілки).

Належність або неналежність до профспілок не повинна тягнути за собою будь-яких обмежень трудових, соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод громадян, гарантованих Конституцією України, іншими законами України. (Ст. 5 закону).

Законом забороняється будь-яке обмеження прав чи встановлення переваг при укладанні, зміні або припиненні трудового договору у зв'язку з належністю або неналежністю до профспілок чи певної профспілки, вступом до неї або виходом із неї.

Громадяни України мають право на основі вільного волевиявлення без будь-якого дозволу створювати профспілки, вступати до них та виходити з них на умовах і в порядку, визначених їх статутами, брати участь у роботі профспілок. (Ст. 6 закону).

Ніхто не може бути примушений вступати або не вступати до профспілки. (ч.3, ст. 7 закону). Усі профспілки рівні перед законом і мають рівні права щодо здійснення представництва та захисту прав і інтересів членів профспілки. (Ст. 10 закону).

Професійні спілки, їх об'єднання у своїй діяльності незалежні від роботодавців їм не підзвітні і не підконтрольні. Забороняється втручання роботодавців, у статутну діяльність профспілок (Ст. 12 закону). Держава, повинна забезпечувати реалізацію права громадян на об'єднання у професійні спілки та додержання прав та інтересів профспілок. (Ст. 13 закону).

Особи, які чинять перешкоду здійсненню права громадян на об'єднання у профспілки, а також посадові та інші особи, винні в порушенні законодавства про профспілки, які своїми діями або бездіяльністю перешкоджають законній діяльності профспілок, їх об'єднань, мають нести дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до законів. (Ст. 46 закону).

Так прописано в законодавстві, так мало б бути, але такого не відбувається в реальному житті.

Незалежні профспілки діють на багатьох підприємствах України. Скажімо, тільки на металургійному підприємтві «АрселорМіталл Кривий Ріг», діє декілька незалежних профспілок, але вони не визнаються роботодавцем як повноправними партнерами щодо укладання колективної угоди, забезпечення профспілкам рівних прав і можливостей в їх трудовій діяльності.

Роботодавець, використовуючи адміністративний ресурс і тиск на робітників, постійно втручається в справи профспілок, всіляко утискає людей за належність до профспілок, особливо до незалежних профспілок. Саме за належність до незалежних профспілок люди найбільше притерпають від роботодавця, вони позбавляються пільг, проти них свідомо порушуються норми трудового права, колективної угоди, а голів незалежних первинних профспілкових організацій часто просто третирують. Лише за умови виходу з незалежної профспілки, роботодавець пом’якшує свій тиск.

Таке відбувається на багатьох підприємствах України, де створені та діють незалежні профспілкові організації. Одним із прикладів такого безчинства з боку роботодавців є металургійне підприємтво «АрселорМіталл Кривий Ріг», Відокремлений виробничий підрозділ «Шахта «Ніканор-Нова» державного підприємтсва «Луганськуголь» та інш. Тільки за останній час, під тиском роботодавця чисельність профспілкової організації Незалежної профспілки гірників шахти «Ніканор-Нова» зменшилася майже на половину. Людей залякують закриттям шахти, якщо вони не покинуть незалежну профспілку. Показовим прикладом такого ганебства є те, що проти голови Незалежної профспілки гірників шахти «Ніканор-Нова» М. Козюберди, який сумлінно відстоює трудові права шахтарів, розгорнута широкомаштабна компанія по його дисредитації, як громадянина.

На металургійному підприємтві «АрселорМіталл Кривий Ріг» за п’ять років майже 500 людей вимушені покинули незалежну профспілку під тиском роботодавця. Переведення на інше місце роботи чи іншу зміну, відмова в підвищенні розряду, недоплати за умови праці, не надання відпустки в належний термін, ось неповний перелік того, коли роботодавець відмовляє представникам саме незалежних профспілок. І лише за умови виходу з незалежної профспілки такий тиск припиняється. Ганебно те, що что керівники підприємств спонукають робити такі безчинство представників середнього та молодшого инженерно-технічного персоналу підприємства, які мають безпосереднє відношення до працівників.

І це не поодинокі випадки, коли роботодавець порушує законодавство про профспілки, втручається в справи профспілкових організацій, переслідує активістів та членів незалежних профспілок. Тисячі звернень до правоохоронних органів, влади та прокуратури на місцях не дають позитивних результатів, роботодавці так і продовжують порушувати законодаство про профспілки. Судова система в цьому дуже рідко діє справедливо та не захищає права знедоленного працівника.

Оскільки ганебна практика роботи роботодаців проти профспілковців стала системною, а влада не робить того, аби забезпечити дотримання законодаства про профспілки, убезпечити людей від тиску за належність чи не належність до профспілки, ми будемо вимушені застосовувати свої громадянські методи супротиву проти таких роботодаців та здісйнювати публічне громадське затримання таких порушників і передавати їх правосуддю. Людина, що не виконує норми закону є злочинець і вона має нести кримінальну відповідальність. Саме безкарність і робить такими злочинцями роботодавців, які нехтуючи законом утискають працюючу людину.

Тому таке звернення направлено до Генеральної прокуратури України з вимогою, аби уникнути зайвих протистоянь між незалежними профспілками і роботодавцями, як на підприємстві, так і в суспільстві, терміново вжити вичерпних заходів щодо забезпечення виконання законодавства про профспілки, а керівників які порушують це законодаства притягувати до відповідальності.

Ми наполягаємо на прийнятті відповідних національних, глобальних дій, які б убезпечили прояви в державі системних незаконних дій роботодавців проти профспілок в майбутньому.

Якщо цього не станеться, ми, з огляду на існуюче законодавство, яке дає нам право діяти у відповідний спосіб, звертатися за солідарною підтримкою до громадянського суспільства, до міжнародного співтовариства та Европейських профспілок.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Незалежні профспілки НКПУ Петро Петриченко ФПУ КМУ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.