ПРОФСПІЛКИ УКРАЇНИ ІНІЦІЮЮТЬ ФОРМУВАННЯ ПРОФСПІЛКОВОЇ ПЛАТФОРМИ.

28 квітня 2021, 22:55
Власник сторінки
Голова ГО "Громадська Палата України, генеральний секретар Національної конфедерації профспілок України
0
13
ПРОФСПІЛКИ УКРАЇНИ ІНІЦІЮЮТЬ ФОРМУВАННЯ ПРОФСПІЛКОВОЇ ПЛАТФОРМИ.

Настав час кардинально змінити підходи та форми і методи до здійснення консолідації здорових та прогресивних профспілкових сил в Україні. Настав час перезавантаження профспілок!

На сьогодні гостро постало питання щодо ефективної консолідації профспілок в Україні аби ефективніше відстоювати права та інтереси людини праці. Стара модель профспілкової сторони, яку формували на базі Федерації  профспілок України виявилася не ефективною! 
За часи монопольного впливу ФПУ на суспільні процеси, профспілки втратили свою боєздатність, впливовість, гідний авторитет серед трудящих, що в силу їх не ефективності, привело до значного  зменшення профспілкового членства. 
Практика створення Національних координуючих профспілкових органів за участю керівників від всеукраїнських профспілок та профспілкових об'єднань, як то СПО профоб'єднань чи інших формувань, виявилася не ефективною, заанґажованованою та здебільшого, корумпованою. Вона базувалася на волюнтаризмі, ігноруванні альтернативних профспілок, не відображала в повній мірі існуючих проблем в суспільстві та не вирішувала проблем профспілкового життя, особливо первинної профспілкової ланки, які і є основою структурою профспілок. Поза увагою залишалися безліч первинних чи місцевих профспілок, інтереси яких не приймалися до уваги на національному рівні.
Профспілкова криза привела до того, що влада перестала сприймати такі профспілкові утворення справжніми соціальними партнерами, як дійсними представниками трудящих, перестала вести з ними соціальний діалог. 
Настав час кардинально змінити підходи та форми і методи щодо здійснення консолідації здорових та прогресивних профспілкових сил в Україні.
Настав час перезавантаження профспілок! 
Надважливо, на сьогодні створити таку дієву профспілкову площадку яка б дозволяла широкий діалог, обмін думками та кращим досвідом, сприяла б активізації дій профспілок, впровадження нових інноваційних ідей, які б підвищили ефективність діяльності профспілок.
Профспілки Дніпропетровщини виступили з ініціативою створення Національної профспілкової платформи, яка б була здатна здійснити перезавантаження профспілкового руху, впровадити практичні заходи щодо відродження довіри до профспілкового руху в Україні та його практичного реформування.
Формування Національної профспілкової платформи має здійснюватися вільно, відкрито, прозоро, на новій ідеологічній основі, за регіональним принципом, за прямою участю первинних та місцевих профспілок від кожного регіону України. 
Виклики, які стоять на сьогодні перед профспілками вимагають залучення до формування дієвої профспілкової політики саме первинні та місцеві профспілкові організації.  Вони повинні мати безпосередній мандат на участь в формуванні Національної профспілкової платформи, безпосередньо впливати на формування  суспільних процесів по захисту своїх соціально-економічних прав та інтересів на національному рівні.  
Лише через широкий системний підхід до вирішення накопичених профспілкових проблем, використовуючи соціальний діалог, при широкій участі громадських організацій, насамперед первинних та місцевих профспілок, можна досягти вирішення існуючих проблем трудящих.
Профспілки як інститути громадянського суспільства володіють величезним потенціалом у галузі трудових відносин, що значним чином впливає не тільки на захист прав і свобод працівників, а й на становлення демократії та економіки в країні. 
Формуванню НАЦІОНАЛЬНОЇ ПРОФСПІЛКОВОЇ ПЛАТФОРМИ за участю первинних, місцевих та регіональних профспілок бути!
То ж розпочинаємо, разом, перевантажувати профспілковий рух в Україні! 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.