Львівський КОД VS об’єднання «За Батьківщину!»

29 травня 2012, 16:21
Власник сторінки
Депутат Львівської міської ради. Голова ЛОО політичної партії «УДАР».
0
919

Ми не повинні вирішувати за людей, ми повинні спитати їхню думку – кого з кандидатів вони підтримують, і тільки від цього відштовхуватися!

Нещодавно взяв участь в черговому ефірі чи не найпопулярнішого Львівського політичного ток-шоу «Прямим текстом» з Остапом Дроздовим на якому обговорювалось питання можливих викликів для опозиційного табору у зв’язку із партійним об’єднанням: «Батьківщини», «Фронту Змін», менших партій та безпосередньої участі в цьому альянсі, щоправда не зовсім зрозуміло у якому форматі, ВО «Свобода».

Ведучий програми Остап Дроздов – підводив усіх учасників до думки, що це об’єднання по-суті ставить хрест на діяльності Львівського КОДу, який не зможе ухвалити жодного рішення щодо мажоритарних кандидатів на Львівщині, адже їх прізвища будуть «спускатися» з Києва і вирішувати питання – хто буде кандидатом від опозиції, наприклад, по Турківському району Львівщини будуть двоє-троє партійних вождів у високих Київських кабінетах на т.зв. принципах «рейтинговості партій та квотності» .

Перший координатор Львівського КОДу Андрій Мисик, який був активним учасником цієї програми, цілком слушно підкреслив – ховати Львівський Комітет опору диктатурі – зарано. КОД у Львові був першим в Україні і створювався не лише задля того, щоб розподілити між учасниками мажоритарні округи, хоча це також надзвичайно важливо, а щоб дійсно всіма опозиційними силами: партіями, громадськими організаціями, окремими діячами, свідомими журналістами скласти реальний Опір Диктатурі теперішньої влади – проведенням різноманітних спланованих акцій, заходів щодо захисту основних прав і свобод людини, спільному висуненню ОДНОГО узгодженого кандидата на кожен округ від всієї опозиції, спільній протидії фальсифікаціям на виборах, використання адміністративного ресурсу тощо. В такому форматі КОД на Львівщині діє і буде діяти далі, незалежно від того, чи будуть у Києві дослухатися до його думки, щодо висунення кандидатур на той чи інший округ, чи ні. Звісно, у противному випадку, не оминути суперечностей щодо попередніх домовленостей ухвалених КОДом. Зокрема, щодо принципів та критеріїв до висунутих кандидатів. Нагадаю, що об’єднаний кандидат «на округ» не повинен стати в майбутньому парламенті черговою «тушкою» влади, він повинен бути знаним у окрузі, де обирається та, звісно, бодай проживати на теренах Львівщини. Сьогодні відбулось «об’єднання трьох» - це, звісно, є позитивом і ми вітаємо будь-які інтеграційні речі, але це об’єднання не підмінює діяльність КОДу, не повинне скасовувати наші попередні спільно ухвалені, досить демократичні та прозорі принципи та критерії.

Скажіть будь-ласка, що у такому разі, робити іншим політичним силам, громадським діячам, журналістам, які входять до Львівського Комітету, мають моральний авторитет серед мешканців того чи іншого виборчого округу і достойно могли б представляти Львівщину у найвищому законодавчому органі країни? Що перед ними всі двері закриті, бо вони не в лавах рейтингової партії? Питання партійності та рейтинговості, на мою думку, має відійти на задній план!

Попередні списки кандидатів від об’єднання «За Батьківщину» викликають безліч запитань. Ми маємо серед дійсно достойних особистостей й перелік представників влади, бізнесменів, людей із сумнівною репутацією – на яких можна вплинути, або осіб, нехай навіть дуже поважних, які не мають жодного відношення до Львівщини. Начебто за квотами «трійки», ігноруючи думку Львівського Комітету (та, головне, місцевої громади!) одного чи іншого «парашутиста» з лейблом «об’єднана ОПОЗИЦІЯ» можна запустити і з Києва…

«Чи над цим майже рік працював Львівський Комітет? – порушував риторичне запитання інший учасник програми, активіст Львівського КОДу Андрій Соколов, голова незалежних профспілок Львівщини, - як визначитись звичайному мешканцю, якщо опозиція на один округ виставить двох-трьох-чотирьох кандидатів? Що робити?»

Відповіді на ці болючі запитання, як на мене, члена центральної політради «УДАРу», активного учаснику КОДу Львівсщини, наша партія вже давно сформулювала і подала на всезагальне обговорення та переконливо обстоює цю думку – обрання єдиного мажоритарного кандидата від опозиції на округ має відбуватися за результатами ПРАЙМЕРІЗ чи СОЦОПИТУВАННЯ, а не за кулуарними «квотними» домовленостями. Ми категорично відмовляємося від запропонованого іншими опозиційними силами принципу розподілу квот на мажоритарних округах. Якщо ми хочемо створити в майбутньому парламенті опозиційну більшість і впливати на процеси в державі, ми повинні отримати якомога більше голосів. Для цього наші кандидати повинні мати найбільшу підтримку людей і отримати впевнену перемогу, - цю думку вже неодноразову висловлював і лідер «УДАРу» – Віталій Кличко.

Ми не повинні вирішувати за людей, ми повинні спитати їхню думку – кого з кандидатів вони підтримують, і тільки від цього відштовхуватися! Власне, це й було підтримано Львівським КОДом, сьогодні ситуація вочевидь змінилася – наші колеги чекають «на добро» з Києва… Складається парадоксальна та небезпечна ситуація боротьби за опозиційність – Київ надішле свого кандидата від опозиції, Львівський КОД, уявімо, виставить свого, а переможцем стане влада. Ми нещодавно це проходили – згадаймо сумні вибори в Обухові.

«УДАР» за будь-яких обставин буде послідовним у своїх діях: якщо ми побачимо, що наш кандидат буде менш рейтинговим ніж представник іншої опозиційної сили – будемо порушувати питання про зняття такого кандидата. Логічно було б щоб так само поступали і наші колеги по опозиції.

Партія «УДАР» одна із найперших політичних сил, яка підписала з громадським рухом «ЧЕСНО» угоду про співпрацю в рамках кампанії «Фільтруй Раду». Ми готові до досить таки непростої процедури люстрації наших кандидатів та до незалежного моніторингу відповідності критеріям ДОБРОЧЕСНОСТІ кожного нашого висуванця. Чомусь, принаймні, на центральному рівні наші колеги по опозиції не наважились підписати аналогічний документ, що також викликає певний подив, адже ми повинні грати перед своїми виборцями та один перед одним відкрито та чесно, що, власне й пропонує громадський рух з однойменною назвою.

І наостанок, ми, всі разом, не повинні забувати пункти підписаної на Софіївський площі в День Соборності УГОДИ, де червоною стрічкою проходять вимоги щодо ВЗАЄМОНЕПОБОРЕННЯ та спільної взаємодії під час майбутньої виборчої кампанії. Наша партія пропонує також створити спільний центр захисту волевиявлення громадян, центр протидії фальсифікаціям на виборах тощо. Саме це може стати новим інструментом взаємодії в рамках Львівського (і не тільки) КОДу, який був, є і залишається на Львівщині основним майданчиком для діалогу всіх опозиційних сил, незалежно від внутрішніх інтеграційних процесів, втручання Києва, рейтингу чи прикрих закулісних кулуарних домовленостей!

Ярослав ГІНКА, голова Львівської обласної організації ПП «УДАР», депутат Львівської міської ради
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.