Чи варто економити на послугах архітектора?

26 березня 2012, 08:48
Власник сторінки
Архітектор, дизайнер, декоратор.
0
790
Чи варто економити на послугах архітектора?

Хто ж такі оці всі архітектори і чому вони так потрібні?

В наш час призначення професії архітектора для багатьох пересічних громадян залишається не до кінця зрозумілим. З одного боку, здається, і без архітектора можна збудувати будинок (фундамент, чотири стіни, дах, вікна, а далі вільна фантазія власника і його дружини  заповнює внутрішній простір), з другого розумієш, що для чогось таки той архітектор потрібен.

Ми якось звикли економити свої гроші і зусилля, не заглиблюючись у тонкощі проектування, розрахунків і креслень. В той же час популярність професійного архітектурного підходу у вирішенні будь-яких будівельно-ремонтних проблем не залишає байдужим і наш слух. То що ж в результаті замовлення послуг архітектора ми можемо реально отримати?

  1. Будуємо будинок (гараж, дачу, особняк). У нас звикли не особливо задумуватись над планом невеликих будівель - аби було чотири стіни і дах, а далі все просто. На жаль, майже ніколи не виходить добре це зробити, і тут вже починають шукати архітектора. Але для чого виправляти помилки, якщо їх можна просто уникнути? Архітектор допоможе запобігти таким найчастішим помилкам, як створення зайвої площі її нераціональне використання, непрактичне планування  тощо. Тобто, витрачаючи гроші на послуги архітектора, ви насправді їх інвестуєте у себе. Ви закладаєте чітке підґрунтя свого майбутнього об’єкту, стійке бачення і розуміння співвідношень витрат та кінцевого результату. З огляду на це, маючи коло себе кваліфікованого спеціаліста, ви завжди можете бути впевнені у позитивному завершенні будівництва.
  2. Реконструюємо будинок для вирішення робочих питань (офіс, виробництво, місце надання послуг). У такому випадку допомога архітектора просто незамінна, оскільки саме він своїм натренованим оком може оцінити розміри та габарити будь-якого приміщення об’єктивно і вирахувати з нього корисну площу для подальшого використання. Також архітектор, як спеціаліст, часто, окрім суто проектування, контролює супровідні процеси: розрахунок кошторису, розподіл роботи між майстрами або може давати відповідні вказівки виконробу. Він знає вартість та призначення усіх матеріалів, тому може точно оцінити специфікацію замовлення, перевірити планову кількість трудових затрат – скільки людей повинно робити певний об’єкт і як довго це триватиме. Головна перевага для замовника тут у тому, що архітектор завжди представляє його інтереси; тому він буде дивитися, щоб майстри, користуючись недостатньою обізнаністю клієнта у тонкощах будівель-ремонтних процесів, не придумували собі зайву “потрібну” роботу, щоби будівельні матеріали витрачалися згідно норми, робітники – дотримувалися креслень і вказівок, а не діяли згідно власної фантазії (і вигоди для кишені).
  3. Оздоблюємо приміщення. Як не дивно, архітектор і тут стане у пригоді. Тільки тоді він радше відіграватиме роль дизайнера, адже це - людина творча. Роботи дизайнера і архітектора багато у чому суміжні, оскільки вони обоє займаються зонально-функціональним плануванням приміщення. Та не потрібно думати, що внаслідок роботи дизайнера ми отримуємо гарну картинку, на якій буде зображено орієнтовний вигляд інтер’єру і потім його втілюватиме у життя бригада майстрів на свій розсуд. Малюнок (або фотовізуалізація) – це  результат копіткої праці, планування, замірів, співставлення елементів, розрахунку усіх конструкцій, деталей, електричних, вентиляційних та побутових мереж, і це все згідно побажань клієнта розробляє дизайнер.
    Який із наведених варіантів не вибрали би Ви, будьте впевнені – маючи коло себе кваліфікованого спеціаліста, ви завжди економите. Перефразовуючи відомий серед маркетологів вислів про те, що зайво витрачені кошти – це кошти на недостатню рекламу,  можна сказати: зекономлені на архітекторі кошти – це кошти, викинуті на
    вітер.

Бажаю Вам тільки конструктивних архітектурних рішень ))

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: дизайн,архітектура,економія
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.