«Особливості» національного ремонту і як їх уникнути

04 квітня 2012, 09:36
Власник сторінки
Архітектор, дизайнер, декоратор.
0
475
«Особливості» національного ремонту і як їх уникнути

Парадоксально, але, хоч український ринок будівельно-ремонтних послуг перенасичений пропозицією, споживачі однаково не можуть знайти собі майстрів, які би їх влаштовували...

Ні для кого не є секретом, що ринок будівельно-ремонтних послуг насичений, і навіть перенасичений пропозицією. Газети та рекламні сайти рясніють оголошеннями, особливо в той час, коли на ринку спостерігається певна стагнація (зниження попиту внаслідок зменшення купівельної спроможності населення). Та от що парадоксально – споживачі однаково не можуть знайти собі майстрів, які би їх влаштовували...

Перенасичення інформацією робить ведмежу послугу самим учасникам ринку – надавачам послуг – замовник просто не в стані знайти і виокремити потрібних саме йому будівельників чи майстрів. Та проблема не тільки у цьому, бо хто шукає – врешті знаходить. Далі проблеми починають виникати у питаннях ціноутворення (під час попередньої розмови телефоном клієнту сказали ціну, але потім при розрахунку вартості послуги виявилось, що “орієнтовна ціна” виросла майже вдвічі), у питаннях якості роботи і, головне, у питаннях затрат часу на надання цієї послуги. Деякі майстри, користуючись недостатньою обізнаністю замовника, починають йому “вішати локшину на вуха” про технологію ремонту, яка потребує значних простоїв процесу надання послуги (наприклад, викладання облицювальної плитки не більше як у 2 ряди в день(!)). Часто при цьому майстри завищують ціни на свої послуги, обґрунтовуючи це надзвичайною особистою кваліфікацією і володінням неймовірними знаннями у сфері технології виконання робіт. В результаті, ремонт у звичайній квартирі триває рік, а то й два, два з половиною(!). І, що найцікавіше, усі задоволені – замовники, бо мають, за словами майстрів-виконавців “супер-пупер” високотехнологічний ремонт з дорогих матеріалів (матеріали, до слова, завжди беруться чи не найдорожчі і найчастіше у магазині, дружньому до майстра) і виконавці – бо працюють по пів дня (отже, ще пів дня залишається на відпочинок або на виконання “халтур” на інших об’єктах) і забезпечили себе роботою на 1-2 роки (для знавців економічних термінів – підтримують стабільний рівень своїх обігових коштів).

Звісно, наведений приклад не відображає загальноринкової тенденції, але ми все ж хотіли би застерегти замовників (наших або чиїхось потенційних клієнтів) бути уважнішими і цінувати свої кровно зароблені – описана тенденція в наш час все ж ще доволі поширена. Клієнти переважно здогадуються, що з ними поступили не зовсім чесно – або одразу, але не можуть у цьому собі зізнатися, або пізніше, коли вже нічого не змінити.

Аби уникнути виникнення такої ситуації потрібно, перш за все,  розробити детальний кошторис, - розписуючи етапи виконання робіт та вартість і норми використання матеріалів. Рекомендую залучити до формування кошторису стороннього фахівця, бажано з відповідною освітою (архітектора або будівельника). Не зайвим буде і укласти договір з безпосередніми виконавцями робіт. Таким чином, ви, як замовник, повністю контролюватимете процес надання вам послуг і знатимете усі нюанси, максимально убезпечивши себе від надмірних і невиправданих витрат.

Бажаю вам успіхів на нелегкій ниві будівництва та ремонту)

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.