Як побудувати СВІЙ розпорядок дня

03 грудня 2011, 16:00
Власник сторінки
0
5323
Як побудувати СВІЙ розпорядок дня

У кожної людини свій стиль і ритм життя, а багато хто думає, що, начитавшись розумних книжок про здоровий спосіб життя, зможуть дотримуватися написаного «великими гуру корисних рад» розпорядку дня...

Чому я в заголовку написала саме СВІЙ розпорядок? Тому що у кожної людини свій стиль і ритм життя, а багато хто думає, що, начитавшись розумних книжок про здоровий спосіб життя, зможуть дотримуватися написаного «великими гуру корисних рад» розпорядку дня. Максимум – тижнів два, а то і менше, враховуючи нестійку психіку людей у сучасному світі нових запаморочливих можливостей і технологій.

Цілі вагони книг на прилавках і мільйони кілобайт в Інтернеті – вибирай, не хочу! Свобода вибору і пошук потрібного, виявляється, потребує ще і високої концентрації із залізною психічною стійкістю. Так що ж робити у такому разі? Наше завдання буде нелегким, та зате після пошуку власного розпорядку і стилю життя перед нами відкриються нові можливості і багато вільного часу.

Із чого почати? Почнемо спочатку!

Говорять: як день почнеш, так його і проведеш. Встав не з тієї ноги, потім з лівої руки комусь зарядив, і весь день коту під хвіст. Як же правильно починати ранок? Одні «гуру» рекомендують підхоплюватися з ліжка різко і без коливань, збираючись на роботу, як на стежку війни під бойовий марш будильника. За цим методом виживають, мабуть, найсильніші. Інші «знавці» настійно рекомендують, не встаючи з ліжка, ще хвилин п'ять потягуватися, зображаючи «кішечку». В одних у результаті виходить не «кішечка», а каракатиця, а інші після слів «не встаючи з ліжка», знову засинають. Але який же у такому разі вибрати варіант? Річ у тому, що на кожен день немає одних і тих же варіантів, якщо звичайно ваше життя не суцільний день бабака. Кожен день ми починаємо в різному настрої – і воно багато в чому залежить від того, з яким настроєм ви лягли, від того, що вам приснилося цієї ночі і від планів на майбутній день. І тут слід поговорити про ключові слова – плани на день – вони «обрамляють» наш день, додаючи йому сенс. Немає сенсу щось робити – немає і дій (мається на увазі усвідомлені впорядковані дії, а не несвідомі рефлекторні, такі як: поїсти, попити, сходити в туалет, а з розвитком нових технологій в деяких ще таке: подивитися телевізор або посидіти за комп'ютером).

Плануємо? Робимо!

Починається новий день і перше, що приходить в голову: а що я сьогодні робитиму? Немає відповіді – спатиму далі, є відповідь – є і подальші дії. А які, власне, дії? Встати, одягнути тапочки, сходити в туалет, вмитися, а у когось – навпаки – я не описуватиму всі можливі ваші дії, ви і так про них знаєте, і неодноразово на автопілоті повторюєте щодня. Що ж ще так необхідно зробити зранку? Зарядку? Хтось робить її зранку, хтось – увечері, а хтось взагалі не робить. Тоді що? Випити каву? Хтось п'є каву вдома, хтось – на роботі, а хтось взагалі не п'є його, віддаючи перевагу зеленому чаю. Так що ж таке важливе нам варто зробити? Правильно – розпланувати свій день.

Повернемося до наших «гуру порад», які настійно рекомендують заздалегідь планувати свій день, тобто – зробити це перед сном. Але подумаємо логічно: якщо ми перед сном почнемо роздумувати про майбутні плани, чи зможемо ми після цього спокійно заснути? Так, так, «великі гуру» уміють зупиняти потік думок і знають сто способів медитації, але подумаємо гарненько – чи потрібні нам зайві дії, на які підуть витрати зайвої енергії? І ось ви вже бачите, наскільки простіше можна жити, не намагаючись заганяти себе в кут «страшними нездійсненними рекомендаціями з книг, які так НЕОБХІДНО зробити для того, щоб стати мега крутим і успішним». Повернемося до нашого питання – планування дня. Коли і як потрібно це робити? Коли завгодно, аби тільки робити: хоч ще тоді, коли розплющено лише ліве око і трохи відсунутий краєчок ковдри, хоч коли сидиш в туалеті або приймаєш душ, хоч попиваючи каву на кухні - свобода вибору надає нам багато варіантів!

Їсти або ні – ось у чому питання!

« - Як ти дивишся на те, щоб повечеряти разом? - Дякую, але у мене за розпорядком дня вечеря ще не скоро та і не можна мені у всяких кафешках і ресторанах харчуватися – там одна шкідлива їжа!» - уявимо собі таку ситуацію з тим, хто виконує всі рекомендації строго по незрозумілих книжечках. І тут виникає питання: коли ж слід приступати до трапези? Відповідь: коли ви зголодніли. Чому? Тому що ваш шлунок вже переварив попередню порцію їжі і готовий сміливо прийняти нову. І тут не потрібно довго розписувати процеси травлення, щоб зрозуміти всю суть питання, як це зазвичай роблять «гуру рад», загружаючи ваш мозок зайвою інформацією. Наступне питання: як правильно харчуватися? Прислухайтеся до свого організму, і він вам підкаже. Захочеться кислий – їжте кисле, зажадає м'яса – з'їжте трохи, не боячись нашкодити своїй фігурі – ще раз повторюю: організм завжди знає, що йому потрібно.

Як настроїти себе на сон?

Включіть повільну тиху музику, налийте собі молока, з'їжте меду... і ви вже точно вимотаєтеся, бігаючи в туалет, а в результаті завалитеся спати мертвим вантажем. Можна також залізти в теплу пінну ванну, включивши розслаблюючі «звуки природи» і ви гарантовано заснете у ванні, отримавши довгожданий «релакс». Зазвичай здійснюючи всі «нічні ритуали» за рекомендаціями «книжкових гуру», людина або вимотується і падає спати, уткнувшись носом в книжку або роздратовано відкидає її убік, так і не знайшовши у себе вдома масла іланг-ілангу, яке потрібне буде ще і в рівних порціях змішати із запашним мускусом! Найкращий засіб заснути вночі – добре попрацювати вдень, і тоді вам не знадобляться додаткові стимули, щоб лягти, заснути і набратися сил для майбутнього дня із купою справ і турбот – все це буде завтра, а зараз пора спати.

Плануйте, дійте, живіть цікаво, а головне – із смаком, і тоді у вас не буде потреби читати книги з «корисними радами», оскільки ви самі будете відчувати, що для вас корисно, а що – ні. Кожен живе в своєму ритмі, роблячи своє аранжування, створюючи свою мелодію, пливучи на своїй хвилі, підхоплюючи нові ідеї, що обертаються у цьому запаморочливому сучасному світі нових можливостей і технологій.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: психология
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.