Ваш особистий простір на порушники його кордонів

03 грудня 2011, 15:55
Власник сторінки
0
812
Ваш особистий простір на порушники його кордонів

Як поводитися, якщо хтось порушує ваш особистий простір? Чи потрібно агресивно реагувати або варто просто спокійно роз'яснити ситуацію? Де знаходиться точка кипіння і як не дійти до межі?

Imperare sibi maximum imperium est (володіти собою – найвища влада)

Якщо хтось порушує ваш особистий простір, то кращим методом буде з розвороту ударити в щелепу правою ногою, а потім ще вмазати для профілактики лівою рукою в око і довершити це все ударом з коліна в сонячне сплетення. Стоп! Навіть не думайте виконувати вищесказані рекомендації, бо уславитеся психом на все своє життя. Запитаєте – чому? У нашому житті дуже часто трапляється так, що наш особистий простір захоплюють недруги, що краще вже у такому разі просто виробити імунітет до зовнішніх подразників. Звичайно ж, це станеться не відразу – все залежить від життєвого досвіду, а в кожного він свій – єдиний і неповторний. Як же прискорити процес формування такої захисної оболонки довкола себе?

Спокійно, тільки спокійно…

Нав’язати собі, що все дуже добре, що немає чого дратуватися зазвичай дуже складно, тому ми навіть не намагатимемося витрачати свої сили на те, щоб займатися самообманом. Адже в стількох книгах написано про це! – обуритеся ви. Гаразд, доки ви пробуєте доказати собі, знаходячись під дощем, що ви сухий і в небі взагалі світить сонечко, ми спробуємо знайти більш дієвий метод, який буде дійним не лише в теорії, але і на практиці.

Що таке особистий простір

Для того, щоб вирішити проблему, перш за все, потрібно її зрозуміти, а значить, зараз ми спробуємо прояснити, що ж являє собою цей особистий простір, про який так люблять говорити психологи і автори «енциклопедій щастя». Прийнято вважати, що особистий простір – це умовна площа довкола вас, радіусом приблизно метр. В тому-то і справа, що площа умовна, а значить, може мінятися разом із вашим настроєм. Що це, власне кажучи, значить? А значить те, що ми можемо контролювати параметри цієї площі, але можемо – ще не означає, що уміємо. Як же цьому навчитися?

Параметри власного простору

Щоб контролювати площу особистого простору, потрібно знати, коли і які параметри прописувати в «рядку завдань». Це якась геометрія упереміш з інформатикою – скажете ви, а я відповім: якщо задати собі конкретне завдання, отримаєш конкретно виконані дії. Площа нашого особистого простору міняється залежно від   обставин – одну людину ми раді підпустити до себе ближче, іншого – готові навіть злегка штовхнути, щоб той не  заважав нам вільно дихати, стоячи над душею. І головне у такому випадку не переплутати параметри. Як ви помітили, контроль особистого простору включає три критерії: обставини, люди, параметри, і всі ці критерії тісно зв'язані між собою. Параметри залежать від людей, люди залежать від обставин і т. д. Тобто, варто вплинути на один з критеріїв, і ми автоматично впливаємо на всі інші – візьмемо собі це на озброєння.

Люди

Що тут казати – до кожної людини ми ставимося по-різному, і притому інколи трапляється так, що до однієї й тієї ж людини в різний час ми відчуваємо то симпатію, то навпаки – неприязнь. Такі ось ми – люди. Що ж виходить: одного дня підпустивши людину до себе дуже близько, ви дали їй шматочок свого особистого простору, і, навіть якщо потім ви будете відчувати до цієї людини абсолютно протилежні почуття, вона не перестане вважати себе господарем цього шматочка вашого (а точніше тепер і його) особистого простору! І так станеться з кожною людиною, яку ви підпускатимете до себе близько, і особливо настирливими виявляться саме ті люди, яким ви подобаєтеся, – так, так, більшість людей в такі моменти зацікавлені не почуттями об'єкту своєї симпатії, а близькістю з ним. Отже будьте дуже уважні, коли виставляєте параметри особистого простору.

Обставини

Навіть якщо людина вам до душі, і вона тримає правильну дистанцію, тут можуть вступити в гру обставини. Ситуації по типу: «Ой, біс! Він нас побачив разом!» або «Ти такий хороший, але у мене зараз є бажання порвати когось на шматочки, тому краще тобі не стояти у мене на дорозі!» трапляються з багатьма, і тут головне правильно повестися, щоб своїми діями не відштовхнути дійсно дорогу людину. Якщо це сталося, не панікуйте – якщо ця людина для вас така важлива, скажіть їй правду. Якщо вона не зрозуміє, задумайтеся: чи правильно ви ставилися до неї? Адже перший критерій хороших стосунків – взаєморозуміння!

Люди, які ТАК ДРАТУЮТЬ!

Як би ми не скаржилися на несправедливість, а такі екземпляри все ж є невід'ємною частиною нашого буття, додаючи в сіре і смутне життя багато фарб і емоцій. При цьому вони ще і діляться на дві категорії (а також між собою – досвідом професійного подразника): існують такі, що зустрічаються на нашій дорозі тільки раз, а також такі, що, як заноза в ніжній шкірі, вічно псують наше життя своєю присутністю. І тут з'являються ключові слова – ніжна шкіра, що сприймає будь-який дотик хворобливо. Тут є два виходи – або у вікно, або в двері. Що вибираєте? Звичайно, тут все залежить від того, на який поверх ви піднялися. А, якщо піднялися високо, то, будьте добрі, поводьтеся належним чином. Перш за все, проаналізуйте: людина, яка намагається вивести вас з себе, – хто вона і чого хоче цим добитися? Щоб ви з хрускотом провалилися і впали з тієї висоти, на яку забралися? Хочете допомогти їй – роздратуйтеся, починаючи викрикувати нецензурну мову, довершуючи все це скаженим мордобоєм! Звичайно існує менш агресивний метод – просто мовчки спустити дратівника зі сходів, але, перш за все, подумайте над тим, які для вас будуть наслідки після всього цього.

Але є непоганий спосіб, який позбавить вас від неприємних наслідків: просто відійти в сторонку, розширивши свій особистий простір, і, якщо ця людина не спеціально вас дратувала, то ви благополучно звільнитеся від джерела роздратування. Якщо ж ви зрозумієте, що вона це робить спеціально, відплатіть негіднику тією ж монетою: він відібрав у вас шматочок вашого простору, відберіть же і ви у нього той же шматочок простору! Це збентежить нападаючого, змусивши його задуматися, а ви, тим часом, зможете спокійно віддалиться від нього, залишивши бідолаху наодинці з його проблемою.

А тепер підведемо підсумки і підрахуємо бали: здається 1.0 у вашу користь. Непоганий результат, є до чого прагнути в боротьбі за свій особистий простір – головне, не забувайте все ретельно аналізувати, не піддаючись спокусі вийти з себе.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: психология
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.