Сенсація століття: розслідувачі злочинів Януковича роблять з мухи слона!

25 лютого 2014, 15:22
Власник сторінки
Публічний інтелектуал, доктор філософії з права, правозахисник, дослідник і практик миру та ненасильства.
0
144
Сенсація століття: розслідувачі злочинів Януковича роблять з мухи слона!

Насправді це не сенсація і навіть не новина. Просто не втримався від пародіювання заголовку, який самовикриває несерйозність та популізм відомого журналіста-розслідувача.

Дмитро Гнап опублікував у блозі на сайті "Українська правда" статтю під заголовком "Найбільша крадіжка Януковича", в якій розповів таке: "Як виявляється, Віктор Янукович крав не тільки гроші та майно українських громадян. Він крав історію українського народу. Сьогодні вночі бійці Самооборони, Правого Сектору та активісти Автомайдану показали мені сховище цінних книг в резиденції Межигір’я. Скажу відверто, після "Хонки", мене важко чимось здивувати. Але побачене просто шокувало. Янукович примудрився викрасти пам’ятки української писемності. І кинув древню бібліотеку, рятуючись від гніву людей. Зокрема, серед багатьох древніх книг – "Апостол" Івана Федорова. Це перша українська книга. З неї почалося українське друкарство. Вкрасти "Апостол" – все одно, що вкрасти Софійський собор".

Навіть дивно, що, пишучи все це, журналіст сам не здогадався або думав, що читачі не здогадаються про те, що пам’ятка друкарства не може бути аж надто унікальною. Бо друкарство представляє собою виготовлення багатьох ідентичних копій друкованого твору.

Як стверджується у Вікіпедії, згідно із оцінкою дослідника Немировського було надруковано близько 2000 примірників "Апостола". З них 23 примірники залишилися у Москві, 13 у Санкт-Петербурзі, 3 — у Києві, по 2 — в Єкатеринбурзі, Львові та Новосибірську. Ще близько 20-ти — у різних містах світу.

Те, що в Україні примірники "Апостола" є у приватних колекціях, ніхто ніколи не приховував. Наприклад, О. Прогнімак хвалився у інтерв’ю газеті "Сегодня", що має "Апостол", і навіть розповів, що на аукціоні "Крісті" такий предмет антикваріату колись був проданий за ціною 420 тис. доларів.

Якщо навіть припустити (попередньо в стилі Гебельса наплювавши на презумпцію невинуватості), що Янукович особисто вкрав цю книжку – це ніяк не можна було б порівняти за маштабом з крадіжкою Софійського собору. Максимум, із крадіжкою однієї цінної ікони.

Я сам видавець і поділяю повагу автора до друкарства. Але безглузду сенсаційність треба вишибати зі ЗМІ, блогів та соцмереж так само жорстко, як корупцію з влади.

Громадська думка не може грунтуватися на перебільшеннях. Інакше це буде не думка, а тупа істерика.

Кроспост з Телекритики.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.