Максимальна легітимність уряду дозволить робити непопулярні, але необхідні кроки

23 лютого 2014, 10:57
Власник сторінки
0
142

Необхідно уникати сутичок при розподілі, передачі влади, формувати визнання, легітимні соціально-універсальні реакції на трансформацію статусу нового прем’єра і міністрів.

 Процеси, які розпочалися нагадують мені 2004 рік і ми пам’ятаємо чим це все скінчилося, але політикам потрібно пам’ятати, що нинішній майдан зовсім інший. Після подій на майдані премєр і міністри, погоджуючись на роботу в уряді, беруть на себе дуже велику відповідальність.

 Легітимність уряду має бути максимально можливою, а для цього потрібен діалог з громадськістю, бажано залучити до цього діалогу людей з усіх регіонів, навіть з Донбасу і Криму. Країна довгий час жила майже без уряду, вони були зайняті іншими справами і ще кілька днів проживе. Особисто я в новому уряді залишив би частину міністрів з нинішнього уряду, які готові брати на себе таку відповідальність, там є порядні професіонали, в перехідний період, в короткостроковій перспективі без досвіду яких буде важче. Це потрібно враховувати, уряд буде працювати лише до виборів президента.

Для рівноправного діалогу і максимальної легітимності потрібно призначити віце-спікером регіонала, щоб вони мали можливість вести рівноправний діалог. В ПР є принципові і порядні політики і вони представляють інтереси майже половини країни. Це має бути людина, яка не буде боятися відстоювати інтереси людей з півдня і сходу. Потрібно запровадити спільне патрулювання Верховної Ради з міліцією або охороною регіоналів, щоб регіонали не боялися висловлювати свою думку, боячись бути побитим на виході з ВР. Ми бачили приклади тиску на регіоналів. Паралельно потрібно присікати усі спроби реваншизму і сепаратизму. Весь світ бачив, як попередня влада вміє це робити.

   Для максимальної ефективності уряду він має бути технічним, а прем’єр має дати обіцянку не балатуватися на пост президента. На цьому наполягали західні політики. Особисто я наперед співчуваю прем’єру і міністрам нового уряду, вони сильно ризикують, а в разі провалу вони поставлять хрест на своєму майбутньому.

 Не обійтися без консультацій з кредиторами, гроші позичають під бізнесплан, в нашому випадку під програму дій нового уряду. Кредитори мають пам’ятати про важливість максимальної легітимності нового уряду. Це убезпечить їх гроші, буде гарантією миру і продовження діалогу в країні. Максимальна легітимність надасть кредит довіри для прем’єра і уряду, що дозволить робити непопулярні, але необхідні кроки. І справа не в прем’єрі, а в команді, яка здатна давати відповіді на виклики, які стоять перед країною.

P.S.  Більш детально це можливо пояснити на розповіді новопризначеного топменеджера великої компанії.

Визначив коло проблем. Дух здорової конкуренції на підприємстві було втрачено. Керували менеджери, які до цього працювали у відомих компаніях. Існував принцип: я начальник — ти дурень. (В нашому випадку ти регіонал, а я ні. Ти зі сходу, а я ні. Зовсім недавно все було навпаки.) Щоб змінити сформовану корпоративну культуру, довелося серйозно перетрусити менеджерський склад. У мене є таке переконання: спочатку хто, а потім що. Насамперед слід набрати людей, з якими зможеш комфортно працювати, а потім формулювати стратегію, визначати цілі. Неправильно підбирати команду під готове завдання — це не спрацьовує. Я не можу розбиратися в виробництві краще, ніж мій директор з виробництва, або бути в маркетингу кращим, ніж директор з маркетингу. Моя мета: вислухати їхню критику, пропозиції, і за допомогою здорового глузду й досвіду в менеджменті разом із ними прийняти рішення. У нас це називається правління, на якому ми спільно обговорюємо всі питання. Для мене неприйнятно, щоб під час обговорення інвестицій у виробництво директор з продажу читав газету. Такі менеджери мені не потрібні.

Головна проблема не в тому, чи потрібні планування і контроль, а передусім у тому, хто буде затверджувати плани – зокрема вузьке коло приватних осіб, чи суспільство загалом. Б. Селігмен 

P.P.S. Я пропонував віддати контроль над силовиками цивільним громадським обєднанням - силовики під контролем. Пропонував щось робити з "сімейним совєтом" (кабміном) -ВР рада звільняє міністрів до яких накопичилося багато питань. На відміну від деяких опозиціонерів я підтримував план А.Авакова, який забезпечував гарантії опозиції - вони їх отримали, зараз перевага на їх стороні. І саме цей план дозволив Юлії Володимирівні, з підірваним здоровям, але живою вийти на волю. На волі вона зможе відновити здоровя, вирішити свої юридичні справи, а далі зможе робити все що її душа забажає.

Час довести свою демократичність і забезпечивши гарантії опонентам, починати реформи і  перезавантаження влади, про яке деякі політики розповідали зі сцени майдану.

Як казав В.Литвин - колишній голова ВР:"Ми спочатку робимо з політика мученика і месію, а після того не знаємо куди його діти". Невже виборці заходу і сходу і досі не засвоїли уроків 2004 і 2010 років? Політикам потрібно аналізувати кожен крок і бути дуже обережним, в людей загострилося почуття справедливості.

І ще одне, там де громади хотіли звалити памятник Леніну, вони це зробили, а іншим потрібно більше часу, щоб розвіявся цей совковий туман. Їх думку теж потрібно поважати, щоб зберегти цілісність країни.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.