Як прес-служба дніпропетровської міліції на інформаційні запити відповідає

07 лютого 2014, 12:34
Власник сторінки
журналіст
0
150

Не дає відповіді на те, про що її запитували, і навпаки - відповідає на запитання, яких не було.

Надіслав електронною поштою до ГУМВС України в Дніпропетровській області інформаційний запит:

"Начальникові ГУМВС України в Дніпропетровській області
генерал-лейтенанту міліції
Бабенку В.М.

Запит
на публічну інформацію

блогера українського медіа-таблоїда "Дуся" ( http://dusia.telekritika.ua/ )
Мазура Олексія Миколайовича
( адреса блогу - http://dusia.telekritika.ua/bloggery/799 )

про порушення прав і свобод громадян,
стан правопорядку та іншу інформацію

Відповідно до статті 19 Закону України «Про доступ до публічної інформації» прошу надати мені відповіді на наступні питання:

- Чому на сайті ГУМВС України в Дніпропетровській області у повідомленні про резонансні події біля будівлі облдержадміністрації ані слова не було про пристуність в ОДА тітушек та їхню участь у розгоні мітингувальників? Прес-служба їх не помітила? Хто ці люди в спортивному одязі з битами і черенками від лопат, звідки і як вони опинилися в конференц-залі ОДА? Чому їх прикривала міліція і діяла спільно з ними?

- Чи не здається обласному управлінню, що зараз правоохоронні органи перетворилися на бандоохоронні, міліція виконує функції НКВД, а беркут - гестапо?

- Чому коли я звертаюся до речника обласного управління Олексія Щербатова українською мовою, посадовець завжди відповідає мені російською. Чого йому бракує, аби спілкуватися українською - патріотизму чи знання державної мови?

- Чим завершилося розслідування нічного нападу спортсменів з клубу "Тайфун" на активістів ЄвроМайдану, що стався 25 листопада на Європейській площі Дніпропетровська? Хто і як покараний?

Прошу надати відповідь у визначений законом термін".

Незабаром отримав її, теж електронкою:

"На Ваш запит повідомляємо, що Головне управління МВС України в Дніпропетровській області на своєму офіційному веб-сайті розміщує інформацію, яка, на наш погляд, є корисною для громадян та висвітлює заходи по стабілізації криміногенної обстановки в регіоні, роботі по охороні громадського порядку, захисту законних прав та інтересів громадян.

Також, ГУМВС щотижнево організується та проводиться до п'яти прес-конференцій, брифінгів, прямих телефонних ліній, щотижнево надаються коментарі та інтерв'ю журналістам печатних видань, інформагентств і телеканалів.  

Ваші побажання стосовно розміщення інформації на нашому сайті, незважаючи на те, що вони викладені в різкому та образливому вигляді, розглянуті та прийняті до відома. 

Відносно Вашого спілкування зі мною особисто, то я, пробачте, не пам'ятаю ні Вас, ні нашої з Вами розмови. В подальшому, якщо така робоча необхідність виникне, готовий спілкуватись з Вами тією мовою, яку Ви виберете та ми обидва нею володіємо. Для мене особисто зручніше спілкуватись російською мовою, бо так склалося моє життя".

 Начальник ВЗГ ГУМВС України в Дніпропетровській області                                                             О.В.Щербатов

Відділ зв'язків з громадськістю
ГУМВС України в Дніпропетровській області"



На що я зауважив (відписав емейлом):

" Re: Де відповідь про тітушок в ОДА і спортсменів з "Тайфуну"?

Хто ці люди в спортивному одязі  з битами і черенками від лопат, звідки і як вони опинилися в конференц-залі ОДА? Чому їх прикривала міліція і діяла спільно з ними?

Чим завершилося розслідування нічного нападу спортсменів з клубу "Тайфун" на активістів ЄвроМайдану, що стався 25 листопада на Європейській площі Дніпропетровська? Хто і як покараний?

Де відповіді на ці питання? Знову не помітили? Навіщо мені дані про те, скільки прес-конференцій на тиждень чи коментарів та інтерв'ю на день ви даєте? Для чого мені це, якщо я ніяк не можу отримати відповіді на свої запитання? Чому ви їх вперто ігноруєте?

"Відносно Вашого спілкування зі мною особисто, то я, пробачте, не пам'ятаю ні Вас, ні нашої з Вами розмови. В подальшому, якщо така робоча необхідність виникне, готовий спілкуватись з Вами тією мовою, яку Ви виберете та ми обидва нею володіємо. Для мене особисто зручніше спілкуватись російською мовою, бо так склалося моє життя".

Взагалі-то, я не спеціалізуюся на висвітленні кримінальної тематики. Тому і не маю потреби в частому спілкуванні з "органами" та їхніми речниками. Хоча про регулярні порушення громадського порядку місцевими гопниками у дворі багатоповерхівки, де живу, надіслав на Е-mail відділу зв'язків з громадськістю безліч матеріалів. За останні роки - це близько сотні, якщо не більше, сторінок шрифтом "14". З облуправління приходив старлей, також були відписки від начальника департаменту громадської безпеки дніпропетровського міськуправління міліції Седлецького. В підсумку результат, як і варто було очікувати, - нульовий.

У січні ж я тричі бесідував з вами телефоном.

Коли дзвонив, то запитував про:

- напад на дніпропетровських євромайданівців тітушок зі спортивного клубу "Тайфун", що стався близько 10 години вечора 25 листопада на Європейській площі міста;

- побиття журналіста В'ячеслава Поїздника (потім написав запит: "На яких підставах припинено кримінальне провадження по факту нападу на журналіста В'ячеслава Поїздника? Побиття ногами не є перешкоджанням професійній законній діяльності журналіста? Чи випливає з цього, що міліціонерів теж можна бити ногами і це не буде вважатися злочином?". Відправив ще 6 січня й досі чекаю на відповідь);

- тітушок в будівлі ОДА та їхню участь у розгоні мітингувальників під прикриттям міліції.

Дзвонив на номер 050****977.  Ставив питання українською. Мій телефон - 066****021 . Більше бажання з вами спілкуватися не маю. Бо переконався, що це абсолютно пуста, даремна справа. Ви відповідаєте за схемою: "проводиться розслідування", "інформація перевіряється",  "пишіть інформаційний запит". І за це зарплату отримуєте. А можна ж зекономити на штатній одиниці: записати голос на автовідповідач і все.

Пишете, що не пам'ятаєте бесіди зі мною. Хоча я про це не запитував: пам'ятаєте ви, чи ні. Припускаю, що я був одним з небагатьох, якщо не єдиним, з дніпропетровських журналістів, хто з вами, російськомовним, спілкувався державною мовою. І ви цього не пам'ятаєте? Може з пам'яттю щось сталося? То чи не пора на заслужену пенсію?

На даний момент відповідей на повторні та інші запитання впродовж теми - не отримав. Якщо будуть, доповню ними матеріал.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.