"Перстень Всевладдя" в емблемі ТВі віщує каналу долю Голлума (Смеагола)

16 травня 2013, 16:57
Власник сторінки
журналіст
0
338

«Моє золотце…». Про магічний бік конфлікту навколо ТВі

Побачив сьогодні на «Телекритиці» банер з логотипом ТВі . Найбільше в ньому привернуло увагу те, в чому знаходяться літери. Зображення нагадує кільце. Власне, воно і є таким, бо інакше не сприймається.

Автоматично і, можна сказати, цілком природно в надрах підсвідомості зринули асоціації з "перснем Всевладдя" .

А разом з тим прийшов на згадку й образ такого персонажу "Володаря перснів", як Голлум, він же Смеагол. Пам'ятаєте, "Моє золотце!...»?

Gollum.jpg

Як відомо, одержимість володінням кільцем спричинила руйнацію особистості Смеагола , що, в підсумку, закінчилося його загибеллю.

Ось як про це пише Вікіпедія:

«Во «Властелине Колец» биография и личность Голлума раскрываются намного полнее: в трилогии он предстаёт уже не непонятным чудищем, а несчастным бывшим хоббитом, жертвой Кольца. Он начинает страдать раздвоением личности, разговаривать сам с собой, разделяясь на наивного, трусливого Смеагола и злобного Голлума (из-за этого Сэмуайз Гэмджи называет его «липучкой» (Смеагол) и «вонючкой» (Голлум)). На него негативно действует светлое эльфийское волшебство: он отказывается есть лембас, а эльфийская лориэнская верёвка, которой его привязывает за ногу Сэм, причиняет Голлуму мучительную боль одним своим прикосновением. Ему ненавистен любой свет - и солнечный, и лунный. Его основная пища - сырая рыба или мясо, по-видимому, Голлум не брезгует также и падалью; в «Хоббите» упоминалось, что он убивал и поедал гоблинов в пещерах. Однако его любимой пищей всё же является рыба. /.../ Особенно известно присловье Голлума «Моя Прелесть» (англ. My Precious). Так он называет Кольцо (а в «Хоббите» - и самого себя)».

Так от, з ТВі нещодавно теж відбулося щось на зразок роздвоєння: і власників, і колективу. То чи не став ТВІ заручником дизайнерського рішення, яке вже коштувало каналу іміджевих й репутаційних втрат, а може призвести й до нових, фатальних для долі телевізійного мовника наслідків? І чи не варто відмовитися заради кращого майбутнього каналу від підступного персня в емблемі?   

Своїми гнітючими асоціаціями я поділився з арт-директоркою ТВі Марією Гост'євою. Вона повідала, що зображення банеру є стоп-кадром з ІD ТВі, котрому вже рік. Пізніше ролик був люб'язно надісланий мені електронною поштою. Цей перстень виникає зі сфери, символічний зміст якої, за словами співбесідниці, можна трактувати як завгодно: «сонце», «планета». Щось подібне також можна зустріти в роликах та емблемах різних каналів.  

По суті ж проведених мною аналогій почув, що це особливості індивідуального сприйняття , що кожен в праві бачити, що хоче, але при цьому зовсім не обов'язково, аби таке трактування було істиною в останній інстанції.  

Так, згоден ... Але ж всі ми свідки того, що коїться. Для героїв екранізованого твору зберігання персня було важким випробуванням. Можливо для ТВі ця ноша якраз не по силах. То чи не варто позбутися її, поки не пізно? Нехай сумна доля Смеагола стане для телеканала застереженням.

До того ж, слід не забувати, що країна, в якій живемо - напрочуд містична. Де «всього такого» - не менше, ніж у вигаданому Середзем'ї.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.