"Як вирішити з Білорусією проблему шацьких озер ? " відповіді В.Щербака та Р. Б

19 квітня 2012, 12:35
Власник сторінки
політичний експет
0
605

Вчора,18 квітня 2012-ого в місті Києві, столиці нашої держави - України відбувся беззаперечна цікава прес - конференція на тему " як вирішити з Білорусією проблему Шацьких озер" ,

Вчора,18 квітня 2012-ого в місті Києві, столиці нашої держави - України відбулася беззаперечна цікава прес - конференція на тему " як вирішити з Білорусією проблему Шацьких озер" , в якій головними спікерами виступили : екс - посол в Республіці білорус , Роман Безсмертний та  провідний вчений НАН України ,еколог Володимир Щербак. Показово , що даний захід відбувся вже опісля  і на логічне продовження ініційованому  АЦ "ПОЛІТИКА" та ЦСД "УКРАЇНСЬКИЙ МЕРИДІАН" круглого столу "Сучасний стан та екологічна проблематика шацького по озер я " від 30.03.2012.

 

Розуміючи не правомірність хаотичного викладу основних меседжів експертів цього заходу , що відбувся в інформаційно-аналітичному агентстві "Главком" ми розпочнемо з того, що першим взяв слово В.Щербак відразу акцентувавши увагу на резолюції ООН від 25 лютого 1991 року ,яка дозволяє країнам на територіях коло своїх прикордонних територіях вводити заборону на різноманітні роботи, якщо вони можуть загрожувати екологічно--техногенними кризами, тому відразу ніби відповів на головне питання прес - конференції - Чи може України дипломатично протистояти тому що Білорусь і далі розробляє видобуток на Хотиславському кар'єрі ?

 

Разом з тим  він зауважив , що оскільки не є професійним політиком, а  є вченим, якому більш вигідним вважається створення тріатеріального біосферного заповідника , де буде  і Україна із Польщею  та Білорусією,як рівноправні учасники. Конкретно це можна зробити приєднавшись до біосферного заповідника,охоронного якого вже гарантує Республіка Польша, де заборонені і призупинені всі можливі роботи що можуть завдати шкоду довкіллю. в цьому  його також підтримав Роман Петрович Безсмертний.

 

Пан Щербак користуючись можливістю висвітлив присутнім центральним медіа країни і про головні акценти, що відображають сучасний " критичний" стан в Шацькому заповіднику і в загалі на Поліссі, а саме , що  основними загрозами там виступають : як висока меліорація сільськогосподарських угідь,  і специфічні способи обробки землі сільськими господарствами, малий рівень оснащеності туристичних баз навколо більшості озер і озера Світязь зокрема каналізаційними  стічними комунікаціями і водним постачанням, а також можливості розробки вже українською стороною мідного родовища біля села Ратне ( хоча останнє за даними економічних експертів потребуватиме чималого фінансового вливання), а також цвітіння води ( а якщо ще подумати що Шацькі озера зв'язані із річкою Прип'ять,яка і вливається в Дніпро, це вже ознака того зо ситуація непросто небезпечна лише для одного регіону України, а для всієї неї).

 

Щербак на останок свого спічу звернув увагу медіа і на те, що Білорусь, хоч і заявляє що будь які роботи на кар'єрі призупинені але вона вище вказану резолюцію ООН просто ігнорує  розпочавши разом з тим  2 етап розробки кар'єру, заглиблюючись на глибину вже не до 35 метрів, а вже на понад 60 метрів. І це не дивно, бо чи не основними покладами що  в цьому кар'єрі для наших "друзів" білорусів це є - пісок кварцяний та вапно ,які є одними із дефіцитних природних ресурсів зокрема і на теренах ЄС...Тому не дивно на нашу думку чому білоруський економічний національний інтерес головніше за екологічну безпеку між двома наче "братськими " пострадянськими республіками.

 

Що ж до Романа Петровича Безсмертного, то він сказав в політико - економічному сенсі "ключами" до розгадки цього міждержавного конфліктну( хоч і пасивно не активного з одного боку) є два слова - Юрій Чиж( "придворний бізнесмен" Лукашенка) та його фірма "Трайбл"( компанія розробник видобутку матеріалів на кар'єрі). Власне цим і визначається економічна складова білоруського ігнорування конвенції ООН від 25.02.1991 і вказується чому розробка і досі триває, не зважаючи , що вже станом на 2010 вже відбулось 14 засідань міжурядових комісій,яким вдалось підписати і угоду про транскордонне співробітництво між Україною та Білорусією, зазначивши відразу необхідність призупинення розробки кар'єру білорусами вже на другому етапі вид убування ( заглиблення на якому вже могло досягти  до 60 метрів), хоча ще  в останні десятиліття СРСР радянські вчені - геологи зазначали, що заглиблюючись вже  більше за 35 метрів в цьому кар'єрі -  це може викликати ризики техногенної катастрофи.

 

Вирішувати цю не просту зовнішньополітичну , а й екологічну колізію вирішувати треба. І робити це вже зараз. Насамперед усвідомити , що на екологічний стан Шацьких озер вливають по своєму три , а не дві як нам думається держави - Польща, Україна та Білорусія і тому вони мають поєднати свої зусилля в трьохсторонньому діалозі, далі забезпечивши функціонування тріатеріального біосферного заповідника,  зробивши це через приєднання до ініціативи ЮНЕСКО до польській частинні Полісся. Другим кроком мають стати приєднання України до всіх ініціатив ЮНЕСКО в політичній частині.

 

Взагалі за думкую пана Романа, словесно - дипломатичні механізми вирішення протиріччя між нами і білорусам вже вичерпались і не мають цінності. Доки при владі "бацька" Лукашенко "лід не тронеться" і білоруська сторона буде радіти своєму теперішньому статусу кво і не піде на жодні взаємні поступки.

 

Застосування між народно - судових та міждержавних санкцій Україною по відношенню до Білорусії можлива і навіть не обхідна,. Чому?  Тому що дипломатія стала заручником швидких  економічних вигод  політичним режимом Білорусії перед об'єктивним баченням ризиків екологічної катастрофи від подальшого розроблення Хотиславського кар'єру, яке до речі за даними вже Щербака В. знаходиться на відстані 23 км..- резюмував тим самим Роман Безсмертний.

Відповідаючи на питання журналістів на скільки  в рік будуть міліти Шацькі озера і як швидко флора і фауна полісся буде дефрагментуватися від техногенного впливу  експерти зауважили , що на це можуть вам відповісти лише в компаній "Трайбл" та сам Президент Лукашенко.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.