Дніпропетровська обласна лікарня ім. Мечникова... московського патріархату?

07 січня 2014, 13:42
Власник сторінки
журналіст
0
217

Чи має бути місце релігійним конфесіям в медичних закладах комунальної форми власності?

Головний лікар Комунального закладу "Дніпропетровська обласна клінічна лікарня ім. Мечникова", депутат облради від ПР Сергій Риженко відповів на мій допис  «Рускій мір» Дніпропетровської обласної лікарні імені Мечникова" , який я розмістив на сторінці медичного закладу в соціальній мережі Фейсбук:

Лікарня Мечникова постійно, в тому числі за допомогою засобів масової інформації, закликає всіх небайдужих до участі у сумісних добрих справах.

Заходи з огляду та лікування ветеранів, чорнобильців, інвалідів дитинства, параолімпійців – поза політикою та релігійними переконаннями.

Банери з ветеранами, керівниками громадських організацій, які беруть активну участь у акціях милосердя – буденна річ для лікарні.

Одним з найактивніших учасників руху милосердя є митрополит Іріней.

До речі, храм в лікарні Мечникова – перший християнський лікарняний храм в Україні, відновлений після часів радянської влади. Саме митрополит Іріней освячував цю церкву. І саме його зусиллями сьогодні майже кожна велика лікарня Дніпропетровщини має свій храм.

І нині Митрополит Дніпропетровський и Павлоградський постійно опікується проблемами великої лікарні і маленької лікарняної церкви. Мета в обох одна – зцілення фізичне і духовне.

Яким чином наявність фото митрополита Іринея образило релігійні почуття баптистів, п’ятидесятників тощо? І як слово «милосердя» натякає на те, що парафіянам інших конфесій немає місця в обласній лікарні?

Справжня любов і милосердя – надавати допомогу не «своїм» за релігійними чи політичними переконаннями, а ВСІМ, ХТО ІІ ПОТРЕБУЄ, в тому числі й ворогам. Саме цьому вчать справжнє християнство, юдаїзм та іслам.

І лікарня Мечникова, яка разом з країною і народом пройшла величезний, героїчний бойовий шлях, ніколи не поділяла пацієнтів на «своїх» і «чужих».

Історично склалось в усьому світі, що в кожній країні існує релігійна конфесія, парафіяни якої складають більшість населення. І на думку не спадає в традиційно ісламській або римо-католицькій країні, щоб не ображати почуттів інославних вірян, забороняти титульну релігійну конфесію.

Чомусь нікого не ображає, що лікарня вже майже 70 років носить ім’я видатного вченого Іллі Мечникова, юдея за віросповіданням! Але це ніяк не принижує цінності його геніального відкриття (клітинна теорія імунітету), за яке від отримав Нобелівську премію. І пам’ятник йому на теріторії лікарні встановлений – то що, він ображає чиїсь почуття?

А щодо порівняння лікарів з вівцями – впевнений, ображатись не слід: за Біблією, нічого не вдієш…

Вітаю всіх, друзі, з Різдвом Христовим, і ще раз запрошую: єднаймося всі, кому небайдужа доля та здоров’я найменш соціально захищених, знедолених та хворих! Любові, доброти, здоров’я та душевної рівноваги всім нам в Новому році!
Головний лікар Сергій Риженко
3 січня о 15:00


Мій коменатр: 

1. "Яким чином наявність фото митрополита Іринея образило релігійні почуття баптистів, п’ятидесятників тощо?" - мені дуже шкода, що ви мало що зрозуміли з мого звернення. Повторювати текст знову немає сенсу. Він завжди перед вами. Мабуть ви ще не дозріли до його адекватного сприйняття й розуміння. Можливо щось зміниться з приходом нового креівництва лікарні. Бо теперішнє , як випливає з відповіді головного лікаря, в цих питаннях - почуттях віруючих, а також міжрелігійних та міжконфесійних відносин - не орієнтується.

 2. "Історично склалось в усьому світі, що в кожній країні існує релігійна конфесія, парафіяни якої складають більшість населення" - так от щоб головний лікар Мечникова знав, скажу, що такою провідною, найбільш масовою релігійною конфесією в Україні є Українська Православна Церква Київського (а не московського) Патріархату. Пастви більше в неї, а храмів - у іринейської. І зрозуміло чому. Тому що влада проросійська їй у всьому сприяє. І ви в тому числі. На своєму місці, як можете. Не хочете на знак пошани до вірян УПЦ КП, розмістити в приміщенні Мечникова капличку УПЦ КП, а також на якийсь зі стін - зображенняна владики Філарета?

3. "Чомусь нікого не ображає, що лікарня вже майже 70 років носить ім’я видатного вченого Іллі Мечникова, юдея за віросповіданням! Але це ніяк не принижує цінності його геніального відкриття (клітинна теорія імунітету), за яке від отримав Нобелівську премію. І пам’ятник йому на теріторії лікарні встановлений – то що, він ображає чиїсь почуття?" - ні, пам'ятник Мечникову - не ображає. Бо він тут присутній не як юдей, а як великий МЕДИК, і в лікраню я йду саме за ФІЗИЧНИМ зціленням! А от якби користуючись ім'ям вченого, в лікарні проповідували та нав'язували юдаїзм, то я б так само протестував би. І саме це зараз відбувається з УПЦ московського патріархату! Ви справді не розумієте, про що мова чи робите вигляд? В обох випадках це вас не прикрашає. Ви - медики, тож лікуйте тіло, а про душу піклуватися не вам. Люди самі знайдуть свою дорогу. І не ваша справа вказувати та нав'язувати їм конкретний напрямок.
3 січня о 15:42
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.