Вазелін для Шустера

30 грудня 2013, 08:06
Власник сторінки
журналіст
0
313

Вчора він гостював на "Громадському телебаченні"

Дізнавшись з анонсу про участь в онлайні інтернет-каналу "Hromadske.tv" Савіка Шустера, сів за перегляд передачі, аби почути про подальшу долю "Шустер live" на "Інтері". Одначе згодом стало ясно, що головна цінність розмови в студії в іншому. А саме - в дискусії щодо суті й місії журналістської професії, ролі й обов'язків журналіста як комунікатора між владою та суспільством.

Бесіда, в якій опонентами Савіка Шустера виступили Мустафа Найєм, Роман Скрипін, Сергій Андрушко та Тетяна Даниленко, виявилась надзвичайно цікавою та показовою. Як на мене, вона закінчилася цілковитою поразкою Шустера, його абсолютним нокаутом. У захисті від закидів на свою адресу він був жалюгідним. Контраргументи аксакала не витримували жодної критики і викликали огиду.

Зокрема, Мустафа пригадав Шустеру, як той не запрошував на ефір Юлію Тимошенко, коли вона ще була на волі, а передача стосувалася порушеної проти неї карної справи за газові угоди. При цьому представники прокуратури в студії були.

Найєм: ...Приходят в студию во время суда прокуроры, которые излагают свою точку зрения, а Тимошенко в эфир не приглашают.

Шустер: А что, разве не было ее адвокатов?

Найєм: Подожди, но ведь Тимошенко на свободе...

Шустер: Я уже не помню, может быть мы даже ее приглашали, но не в этом дело...

Найєм: Нет, она сделала официальное заявление, что ее не пригласили. Тогда еще ссора была в эфире. Соболев об этом говорил... Есть подозрение у очень многих, что Савик Шустер настолько хочет остаться на канале, что готов идти на условия, которые по-журналистски не приемлемы.

Шустер: На каком я канале тогда был? Я уже не помню.

Найєм: На Первом национальном. Правильно ли мы понимаем, что канал манипулировал и заставлял не пускать Тимошенко в эфир?

Шустер: Слушай, смотри. Я ведь не вру. Ты ведь знаешь, мы обсуждаем редакцией. Я говорю, что это влияет на ход суда, не влияет. Я твой вопрос понимаю. Мы не живем в классической демократии. Поэтому все это, как бы, не имеет никакого значения... Пригласи ее, да?, сделай революцию... Ну наверное...

Найєм: Но ты же журналист!

Шустер: Какая это журналистика, Это же шоу! То, что я делаю, это ток-шоу, это не чистая журналистика, понимаешь?

Найєм: Слово нечистая...

Шустер: В том смысле, что не классическая журналистика.

Мустафа дорікнув Шустеру й участю в його передачі нинішнього прем'єра Азарова за традиційної відсутності журналістів та представників опозиції:

- Хорошо, другой пример. Я помню эту историю, когда Тимошенка просила, она всегда требовала выступать в эфире одной. Мы всегда говорили - "нет", только с оппозицией или журналистами. При этом Азаров у тебя уже не первый раз один в эфире. Тоже премьер-министр.

- Он старше, - відповідає Шустер.

- Стоп. Это объяснение? (сміється)

- ... Ну, как тебе сказать?.. Есть люди, которые пьют перед зеркалом, а есть - в компании. Ну это разные люди.

- Но Тимошенко тоже хотела тогда быть одна! И это были большие ссоры каждый раз.

- Да, но Тимошенко - человек современный...

Роман Скрипін акцентував увагу на лояльності Савіка Шустера до влади й власників каналів, а також обмеженості кола запрошуваних на його ефіри - участі в передачі тих  самих осіб, ігноруванні лідерів суспільної думки, громадських активістів тощо.

Відповіді студійного гостя сприймалися незграбними спробами виправдатися за свою роботу в ефірі. При цьому Шустер позірно демонстрував зверхнє ставлення до своїх молодих колег, граючи роль такого собі гуру, недосяжного для розуміння простолюдинами. "Как бы вам объяснить" - неодноразово повторював Шустер в розмові, ніби натякаючи на недостані інтелектуальні кондиції співбесідників. Окремі запитання кваліфікував "глупыми" і звинувачував журналістів "Громадського телебачення" у зміщенні акцентів.

Серед того, що найбільш запам'яталося зі сказаного ним - фраза про те, як "трахають професію" - з вазеліном і без. Одначе журналістика - це конкретні люди. Як на мене, то в даному випадку застосована Шустером різка, що називається, на межі фолу, метафора, напряму стосується його самого. І судячи з усього, він з таким поводженням із собою звик і навіть навчився отримувати задоволення. Можливо, не в останню чергу цьому сприяла отримувана грошова винагорода.

Свою участь в бесіді, що відбувалася за посередництва Скайпу, Роман Скрипін завершив красномовним зверненням до Шустера: "Я на ваш вазелін не претендую". 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.