Ніхто, крім Тимошенко? Частина 8

23 грудня 2013, 00:04
Власник сторінки
Політичний експерт, Громадський діяч
0
253

Головним ініціатором Євромайдану були Ю.Тимошенко та „Батьківщина”. Про це свідчать як заяви самої Ю.Тимошенко, так і заяви, дії представників її партії.

Усі на боротьбу з „режимом”.

Раніше я вже писав, що на заклик вийти за звільнення Ю.Тимошенко, вийти під прапорами „Батьківщини” на акцію протесту відгукнулося б небагато людей. (Див. тему: „Ніхто, крім Тимошенко? Частина 3”).

Тому доцільно було б, щоб початок акції виглядав як суто громадська, непартійна ініціатива. І це завдання було вирішене за допомогою журналіста М.Найєма. (Див. тему: „Ніхто, крім Тимошенко? Частина 4”).

21 листопада голова політради „Батьківщини” А.Яценюк у зв’язку з „призупиненням” заявив, що відмова влада від підписання Угоди про асоціацію України з ЄС – це „не лише державна зрада”, а ще й „є підставою для імпічменту президенту, підставою для відставки уряду”.

Показово, що „призупинення” відразу було подане як остаточна від мова влади від асоціації є ЄС. Показово, що одразу були проголошені ідеї відставки президента та уряду, однак А.Яценюк при цьому не закликав людей вийти на акції протесту.

Позицію УДАРу озвучив В.Ковальчук: „Азаров скоїв державний злочин, він та уряд реально перевищили службові повноваження”.

Цікаво, що рішення уряду про „призупинення” з точку зору формально-правової не можна вважати державним злочином. Бо „призупинення” та „відмова” мають різні смисли. Але опозиція вже звикла не довіряти владі, звикла драматизувати події, що одразу звинуватила у відмові від курсу на асоціацію з ЄС. Драматизація завжди була головним інструментом інформаційної політики опозиції у боротьбі з владою.

Отже, А.Яценюк озвучив ідеї відставки президента та уряду, але не закликав людей до протестів. Цього не зробила і сама Ю.Тимошенко 22 листопада, хоча „розлюченого” відкритого листа В.Януковичу від неї розповсюдили ЗМІ, в тому числі ті, що не є опозиційними. (Див. тему: „Ніхто, крім Тимошенко? Частина 7”).   

Натомість 22 листопада з’явилася інформація з посиланням на інтерв’ю Є.Тимошенко „Польському радіо”. Цитата з „Української правди”: „Моя мама теж вважає, що це не кінець. Через моє посередництво закликає громадян України і опозицію в країні для боротьби за європейський шанс. Ми ще його маємо. Якщо тиск буде достатньо сильним, то Янукович може виконати умови Брюсселю”.

Тоді ж розпочалася нова хвиля демонізації В.Януковича на Заході. Є.Тимошенко в інтерв’ю заявила: „Це жахливо, що одна людина може вирішувати все на основі своїх власних інтересів, а не того, що потрібно усій Україні”.

За її Є.Тимошенко, В.Янукович обдурив Європу і ще місяць тому знав, що Угоду про асоціацію підписувати не буде. „Ще місяць тому (Янукович – ред.) обіцяв підписати закон, що дозволив би лікуватися мамі за кордоном, якщо його проголосує парламент. Уже тоді знав, про те, що політики Партії регіонів не дійдуть згоди у тому питанні і закону не приймуть”. (http://www.pravda.com.ua/news/2013/11/22/7002735/).

„Как сказала дочь Тимошенко, ее мать находится в тюремной больнице, но не получает там соответствующего лечения. Немецкий врач, который посетил бывшего премьера Украины, считает, что в этом месте нет условий для реабилитации. Юлия Тимошенко должна пройти операцию, а затем — длительную реабилитацию”. (http://fraza.ua/news/22.11.13/181469/doch_timoshenko_zovet_vseh_na_evromajdan.html).

Дивує, що у такій надзвичайно важливій для країни ситуації, що А.Яценюк не закликав людей вийти на протест чи на любиме для нього „Народне віче”. Розгубився?

Також дивує, що Ю.Тимошенко закликає громадян для боротьби не через ЗМІ України, а у Польщі через польське радіо. Невже, знайшлася можливість розмістити в українських ЗМІ одного великого відкритого листа до В.Януковича, але не знайшлося можливості для того, щоб написати і оприлюднити невелике (у 2-3 абзаци) звернення до народу?

Початок Євромайдану.

Акція проти рішення влади про „призупинення” розпочалася вже увечері 21 листопада. Загально прийнято вважати, що М.Найєм виклав у мережі „Фейсбук” свою ініціативу, і на неї відгукнулися 600 осіб. Там же ініціативу підтримали журналіст В.Гайдукевич (журналіст та ведучий опозиційного телеканалу ТВі) та нардеп з „Батьківщини” А.Парубій.

Як повідомило „ТВі”, на 22-00 на Майдані незалежності зібралося близько 100 осіб. (http://tvi.ua/new/2013/11/22/kyyany_mitynhuvaly_na_maydani_nezalezhnosti_usyu_nich).

О 22-50 туди прибули В.Кличко та Ю.Луценко, а опівночі – О.Тягнибок (http://lb.ua/news/2013/11/21/242329_maydane_sobiraetsya_miting.html).

Туди прибув і „Беркут”, бійці якого просто спостерігали за подіями. Пізніше „Беркут” прибув і до Адміністрації Президента.

О 23-19 „Лівий берег” повідомив, що освітлення на майдані було вимкнуто, а і мітинг вирушив на Банкову. В.Кличко та Ю.Луценко залишися на Майдані, бо були проти походу до Адміністрації Президента. Дійсно, навіщо було йти туди опівночі, коли там ніякого немає, крім охорони та чергових. Пригадайте ще, наприклад, пікетування Адміністрації Президента, коли самого В.Януковича там не було.

Саме тоді почалася практика безглуздих походів до будівель органів влади, безглуздих пікетувань. Хто був їх ініціатором та організатором? „Батьківщина”.

Як повідомив „Лівий берег”, о 23-30 колона на чолі з М.Найємом, А.Яценюком (голова політради „Батьківщини”) та народним депутатом С.Соболєвим (теж з „Батьківщини”) зупинилася перед автобусами „Беркуту”, які яка перегородила дорогу до Адміністрації Президента. „Некоторые активные (выпившие) начали прорываться, но их успокоили”.

Мітингувальники заспівали там гімн України, а С.Соболєв та М.Найєм закликали людей збиратися щоденно о 22 годині. А вже о 23-44 учасники походу повернулися на Майдан.

Опівночі туди прибув автобус зі звукопідсилюванню апаратурою, який не пропускали міліція з „Беркутом”. Однак нардепи розблокували автобус від правоохоронців, після чого він доїхав до місця проведення акції (об 00-15).

Як подали інформацію про цю акцію ЗМІ?

22 листопада „Українська правда” написала про першу ніч Євромайдану: „Варто зазначити, що жоден з політиків не організовував цей мітинг – небайдужі українці збиралися за допомогою соціальних мереж та „сарафанного радіо”. „Лише через кілька годин від початку на Майдан приїхали лідери опозиційних фракцій Верховної Ради – Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок та Віталій Кличко, екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, а також інші політики, які виступають за євроінтеграцію”. http://www.pravda.com.ua/photo-video/2013/11/22/7002696/).

Або ось іще: „Організатори акції протесту оголосили її безстроковою і закликали людей виходити на Майдан, брати із собою теплий одяг, їжу та парасольки. На Майдан підтримати активістів прийшли опозиційні політики, серед яких і лідери "Батьківщини" Арсеній Яценюк, "Удару" Віталій Кличко, "Свободи" Олег Тягнибок та екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко”. (http://www.pravda.com.ua/photo-video/2013/11/22/7002731/).

І зовсім нічого про помітну керівну роль „Батьківщини”. Хоча, як видно з раніше викладеного, серед ініціаторів акції був і нардеп з „Батьківщини” А.Парубій. І ледь розпочався Євромайдан, як А.Яценюк із С.Соболєвим та М.Найємом розпочали водити людей походами.   

(Продовження буде).


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.