Місцеві вибори у Києві у 2014 році

18 грудня 2013, 19:22
Власник сторінки
Політичний експерт, Громадський діяч
0
560

У 2014 році у Києві можуть відбутися вибори мера та міської ради. Це може стати наслідком декількох подій в Україні, а також підписаних 17 грудня угод між Україною та Росією.

Як повідомила 17 грудня „Українська правда”, у парламенті зареєстровано постанову про про призначення виборів Київського міського голови та Київської міської ради. Авторами постанови є депутати з фракції Батьківщини Ю.Одарченко та О.Чорноволенко.

Запропонована дата проведення виборів – 23 лютого 2014 року.

Влада вже багато разів блокувала можливість призначити київські місцеві вибори. Наприкінці березня боротьба за вибори набула такого загострення, що опозиція планувала 2 березня заблокувати роботу Верховної Ради та вимагати відставки президента. І це питання було одним з найгостріших  внутрішньополітичних дискусіях до червня.  

Пізніше окремими представниками влади була озвучені ідея, щоб провести місцеві вибори у листопаді. У мене особисто були підстави вважати, що до президентських виборів 2015 років в Україні влада не допустить жодних місцевих виборів у великих містах (політично значимих), жодних референдумів з будь-яких питань.

У влади з’явилася доцільність стосовно київських виборів.

Після того, як 17 грудня у Москві були підписані угоди про надання Україні кредиту та про зниження ціни на російський газ до 268,5 долл. США за кубічний метр, ситуація значно змінилася.

Саме тому влада може погодитися на ініціативу опозиції, щоб провести місцеві вибори у Києві наприкінці лютого.

До речі, не всі помітили заяву спікера парламенту В.Рибака, який 17 грудня „запропонував поставити на голосування постанови про проведення місцевих виборів до 150 органів влади, які накопичилися за тривалий час. Ця новина загубилася у стрічці новин „Української правди”, оскільки вся увага громадян була прикута до зустрічі президентів у Москві. Крім того, новина називалася „Рибак відпустив депутатів”, а заява спікера парламенту була згадана одним рядком в кінці тексту. (http://www.pravda.com.ua/news/2013/12/17/7007396/).

 Точно не відомо, що малося під словами „про проведення місцевих виборів до 150 органів влади, які накопичилися за тривалий час”. Але зараз склалися сприятливі для влади обставини і виникла політична доцільність, щоб таки провести вибори в Києві. Провести саме наприкінці лютого або у березні.

1) Україна отримала значне зниження ціни на російський газ. Тому цілком можливо, що вартість газу для суб’єктів економічної діяльності буде зменшена. Щодо населення, то вартість газу для нього, швидше за все, меж буде зменшена. Бо інакше влада не отримає для себе політичних дивідендів від угод з Росією, якщо зниження газової ціни не відчує на собі кожен виборець.

2) Україна отримала від Росії кредит. Тобто, на певний час (як мінімум) знята гострота проблеми з наповненням доходної частини держбюджету. Отже, фіскальний тиск на підприємців та на підприємства може бути значно зменшений (хоча б на декілька місяців).    

3) На відміну від влади, яка отримала великі кошти за рахунок російського кредиту, опозиційні політики та підприємці, які надавали підтримку опозиційній акції, витрачали свої ресурси. 20 грудня вже буде 3 тижні Другому Майдану (перший – власне Євромайдан, який не потребував багато ресурсів). Тому влада зацікавлена, щоб Майдан стояв якомога довше. У зв’язку з цим слід згадати рішення суду, згідно з яким розгляд питання про звільнення тротуарів та проїзної частини у центрі міста відкладено до 28 січня. Опозиція тлумачила це як ознаку того, що влада боїться акції. Насправді, це простий розрахунок, це війна на ресурсне виснаження опозиції. 

Керівники опозиції та Майдану зараз опиняються у ситуації, коли не можуть закликати потестувальників піти, бо це буде ознакою поразки, спричинить розчарування.  

4) Майдан вже спричинив незручності для киян, які живуть у центрі міста або там працюють. Опозиція вважає, що такі твердження – це пропаганда влади, спрямована на дискредитацію акції протесту. Нехай вважає, однак весна покаже...

Деякі жителі центральної частини відчули на собі незручності під час блокування барикадами урядового кварталу. Також вони відчули незручність, небезпечність для себе через напруженість ситуації на вулицях, відсутність тиші (інколи впродовж значної частини доби). 

Учасники Майдану самі розмістили в інтернеті чималу кількість фото та відео, на яких видно в барикадах все, що стояло на вулицях, розписані фасади будівель, вийняту бруківку тощо.

18 грудня ЗМІ повідомили, що КМДА скасувала всі новорічно-різдвяні заходи в центрі Києва, значна і головна частина яких проводилася на майдані Незалежності. Цього року у місті не буде головної ялинки. Можливо, що все це для когось є другорядними речами, дріб’язком. Однак є чимало жителів міста, які так не вважають.

5) Будівля КМДА та ще декілька будівель зайняті протетувальниками. Усі телеканали показують, як там сплять люди. Вулиці навколо Майдану заблоковані барикадами. Знесений пам’ятник В.Леніну (факт незалежно від того, правильно чи ні зроблено). Для когось це революційна романтика, реалії революційної боротьби. Однак, для багатьох громадян все це виглядає зовсім по-іншому.

Смисл київських виборів у лютому.

Є три моменти . По-перше, електоральний реванш у Києві, дискредитація опозиції. По-друге, подальше виснаження ресурсів опозиційних сил перед президентською виборчою кампанією. Опозиція вже й так багато „викинула на вітер”, після цього доведеться витратитися на місцеві вибори. По-третє, оцінювання змін електоральних настроїв для подальшого планування президентської виборчої кампанії.  

Чому оптимальним для виборів є кінець лютого або початок березня? Тому що газові тарифи для споживачів, для населення, швидше за все, будуть перераховані у січні. Потрібно, щоб споживачі місяць-два отримували квитанції зі зниженою вартістю газу.

Отже, цілком ймовірно, що влада призначить місцеві вибори у Києві сама, якщо навіть опозиція про них раптом „забуде”.

Показовим буде процес прийняття держбюджету на 2014 рік. Отже, вже дуже скоро побачимо, чи закладені до проекту держбюджету кошти на проведення київських виборів. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.