Ніхто, крім Тимошенко? Частина 1

06 грудня 2013, 01:27
Власник сторінки
Політичний експерт, Громадський діяч
0
237

Усіх „послідовних” та образливих прошу не читати мої казки. Усіх інших прошу перед читанням відкинути емоції. Про дещо не писав 24 листопада, однак тепер час настав. Закликаю поставитися критично.

Ким себе бачить Ю.Тимошенко в Україні? Сама вона про це прямо не говорила ніколи, хоча певні дії відкривали окремі аспекти її самоусвідомлення. Пам’ятаєте молебні на Софійській площі, де Тимошенко, вдягнена в біле, всипала у головній ролі? Це лише один штрих до „портрету”.

Ближче до 20-го лютого 2012 року з’явилося ексклюзивне  інтерв’ю Євгенії Тимошенко на „Радіо „Свобода” („Radio Free Europe / Radio Liberty”, США), в якому зокрема донька повідомила про маму:

Всю свою политическую карьеру - больше 15 лет - она посвятила борьбе с коррупцией, за демократию в Украине. Она была лидером «оранжевой» революции, стала иконой свободы в Украине, да и во всем мире. Когда я езжу по миру, защищая мою мать, я встречаюсь со многими политиками, партийными лидерами. Они уважают и слушают меня, потому что они уважают мою маму и то, что она делала все это время. Они верят и знают, что она сделала все возможное и в 2009 году, чтобы защитить интересы Украины, и сейчас продолжает это делать, невзирая на все унижения и пытки, которые прошла переживает за решеткой”. (http://inosmi.ru/ukraine/20120220/186394221.html).  

Якщо коротко:

- 15 років присвятила себе боротьбі з корупцією та за демократію (разом з П.Лазаренком починала боротися з корупцією);

- була лідером „Помаранчевої революції” (на відміну від В.Ющенка);

- стала іконою свободи в Україні, та і в усьому світі (навіть у США на неї моляться, а не на своїх історичних лідерів);

- зробила у 2009 році все можливе, щоб захистити інтереси України (захистила найвищою ціною на газ у Європі, і підозрюю, що ідею такого „покращення” В.Янукович нахабно вкрав у Ю.Тимошенко, при цьому звинувативши „попередників”).

До цього слід додати, що на виборах 2010 року Ю.Тимошенко була головним опонентом В.Януковича. А після того і до арешту вона була головним опозиціонером та головним опонентом В.Януковича. І навіть залишалася лідером опозиції під час ув’язнення.

Ю.Тимошенко пропустила парламентські вибори 2012 року. По загальнодержавному округу ПР отримала 30%, „Батьківщина” – 25,54%, УДАР – 13,96%. У Верховній Раді заявилася фракція партії УДАР В.Кличка, яка стала третьою за кількістю депутатів (42 мандати) серед усіх фракцій, другою після „Батьківщини” опозиційною фракцією.

Тривожні для Ю.Тимошенко рейтинги.

На початку березня були оприлюднені результати опитування, проведеного групою „Рейтинг”. Рейтинг виглядав наступним чином: В.Янукович – 25,1%, В.Кличко – 15,1%, Ю.Тимошенко – 13,9%. А А.Яценюка з його 7,4% обійшли О.Тягнибок та П.Симоненко. За умови, якщо б Ю.Тимошенко не брала участі у виборах В.Кличко отримав би 16,8%, А.Яценюк – 15,1%.

14 березня були оприлюднені результати опитування, проведеного спільно фондом „Демократичні ініціативи” та КМІС. В.Янукович – 21,2%, В.Кличко – 14,4%, Ю.Тимошенко – 11,4%.

20 травня ЗМІ повідомили, що рейтинги В.Януковича та В.Кличка зрівняли – обидва отримали б по16% (результати опитування компанії „Gfk Ukraine”).

Наприкінці травня стави відомим результати опитування, проведеного спільно центром ім. Разумкова та фондом „Демократичні ініціативи”. В.Янукович – 23,4%, Ю.Тимошенко – 16,3%, В.Кличко – 15,5%. Якщо б Ю.Тимошенко не брала участі у виборах, то В.Кличко отримав би 17,9%, А.Яценюк- 15,9%.

Маніпуляції з „єдиним кандидатом” та „об’єднаною опозицією”.

Отже, стало зрозуміло, що за кількісними показниками титул лідера опозиції та головного опонента В.Януковича перейшов від Ю.Тимошенко до В.Кличка. Ну хто такий Кличко у порівнянні з „іконою”? Який з Кличка політик? А тут ще купа „добродіїв” пропонує визначити єдиного кандидата вже для першого туру президентських виборів. І Ю.Тимошенко публічно відкинула цю ідею. Бо підтримка нею такої означала б її росисту відмову від претензій не „титул” та остаточне закріплення цього „титула” за В.Кличком.

До виборів ще було багато часу. 30 квітня Ю.Тимошенко після повідомлення про рішення Європейського суду з прав людини заявила, що її звільнення тепер є справою часу. Крім того, надію на це давали заяви європейських представників.

Так 22 травня посол ЄС в України Я.Томбінськи заявив: „"Сейчас остается наиболее важный вопрос - это пребывание в тюрьме Юлии Тимошенко. Мы очень надеемся, что этот вопрос будет решен до времени проведения саммита в Вильнюсе”. А 30 травня віце-президент Європарламенту Я.Протасевич назвав недостатнім прогрес України по деяких вирішенню деяких питань в рамках підготовки до підписання Угоди про асоціацію, в тому числі питання звільнення Ю.Тимошенко. 

15 червня відбувся об’єднавчий з’їзд Об’єднаної опозиції „Батьківщина” на Михайлівській площі Києва, на якому було прийняте рішення висунути Ю.Тимошенко єдиним кандидатом від опозиції на президентські вибори. Красномовна подія. Демонстративна і кричуща непорядність по відношенню до партнера по опозиції В.Кличка. О.Тягнибока, швидше за все, такий варіант влаштував, бо з його рейтингом менше 10%, у нього свої міркування, амбіції та завдання.

Таке рішення містило в собі 2 смислові аспекти. По-перше формально-політичне закріплення за Ю.Тимошенко титулу лідера позиції, головного опонента В.Януковича. По-друге, це було посланням Заходу: лідер опозиції і головний опонент В.Януковича, то тисніть сильніше, щоб звільнили.

Рішення з’їзду про створення шляхом об’єднання декільком політичних сил начебто нової зі словами „об’єднана опозиція” у назві було зухвалою маніпуляцією. Бо внаслідок цього з’явилася можливість маніпулювати з приводу того, чи є Ю.Тимошенко кандидатом від однієї політичної сили з навою „об’єднана опозиція”, чи є єдиним кандидатом від усіх опозиційних сил. І маніпулювати самим у власних інтересах самим словосполученням „об’єднана опозиція”. Раніше „іконою” була привласнена „Батьківщина”, а тепер ще й об’єднана опозиція”.  

Реакція В.Кличка на висунення Ю.Тимошенко єдиним кандидатом від опозиції не забарилася. Вже 17 червня під час прямої лінії газети „Аргументы и факты в Украине” він заявив: „Мы будем корректировать наши усилия в будущей политической работе для того, чтобы выдвинуть единым кандидатом от оппозиционных сил кандидата, имеющего максимальную поддержку избирателей, имеющего больше шансов победить кандидата власти. Я надеюсь, что оппозиционные силы до весны 2014 смогут определиться с поддержкой единого кандидата”.

Також вважаю доцільним звернути увагу на те, як у цей період Ю.Тимошенко ставилася до майбутнього підписання Угоди про асоціацію. 17 травня вона звернулася до українців за нагоди „Дня Європи”. Зокрема, зазначила: „Дорога в Европу открыта, но большой гнилой колодой лежит на этом пути коррумпированный авторитаризм. Пока мы его не преодолеем, Украина не вернется в Европу. Устранение Януковича от власти - это первый действительно действенный пункт нашей евроинтеграционной программы”.

(Продовження буде)

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.