В обійми Путіна Януковича штовхають вибори 2015 року

22 листопада 2013, 12:02
Власник сторінки
Кандидат політичних наук, керуючий партнер Ukrainian Politconsulting Group
0
243
В обійми Путіна Януковича штовхають вибори 2015 року

Відмовою від підписання Угоди про асоціацію з ЄС Янукович обрав для себе спокійніший сценарій підготовки до 2015 року

Для нинішнього президента України словосполучення на кшталт "цивілізаційний вибір", "європейські цінності", "громадська думка" насправді нічого не значать. Останні місяці Янукович детально аналізував власні політичні перспективи та відмовою від підписання Угоди про асоціацію з ЄС обрав для себе спокійніший сценарій підготовки до 2015 року.

Власне, слабкість президента полягає в тому, що йому не вистачило мужності самому оголосити про таке рішення. Янукович вирішив зберегти обличчя і кинути під удар свою свиту. Усі події, які відбулися 21 листопада – розпорядження уряду, заява віце-прем'єра Бойка, коментарі Путіна – чіткий сигнал про розворот України на 180 градусів. Це означає, що саміт у Вільнюсі констатує віддаленість України від Європи та обере собі нового фаворита – Молдову.

В кулуарах Верховної Ради сьогодні звучить версія, мовляв ще не все втрачено, Янукович веде тонку геополітичну гру і продовжує торгуватися з європейцями. Дехто переконаний, що його політтехнологи спеціально внесли інтригу в це питання, щоб підписання Угоди про асоціацію виглядало ефектнішим і зрештою усі заслуги президент міг приписати лише собі.

Особисто я в це не вірю. Якщо ж на Банковій і розробляли схожий політтехнологічний розрахунок, то він виявився провальним – Янукович втратив репутацію на Заході, втратив підтримку абсолютної більшості українських виборців, фактично сам себе поставив у повну залежність від рішень Путіна. Більше того, наївними виглядають сподівання української влади на можливість однорічної "паузи" у стосунках з ЄС. Ця "пауза" затягнеться тепер не на один рік.

Позитиви євроінтеграції - загальновідомі. Які ж ризики чекали Януковича у випадку підписання Угоди? Його чекали важкі будні 2014 року: шалений тиск Кремля і серйозні соціально-економічні виклики, диктування з боку Європи умов ратифікації Угоди парламентами країн-членів ЄС, тягар вирішення питання Тимошенко, контроль за демократичністю і прозорістю виборів і т.д.

Що ж натомість він обрав? Обіцянки Москви негайно дати кредити і в майбутньому знизити ціни на російський газ. Також Путін начебто прогарантував Януковичу свою підтримку на виборах 2015 року. Станеться це, чи ні і на яких умовах – величезний знак питання. Не будемо вдаватися до історії українсько-російських стосунків, там все дуже складно.

Очевидно інше – кошти (читай прагматичний розрахунок власних інтересів) і страхи Януковича – ось ті чинники, що вплинули на його відмову від тісної співпраці з Європейським союзом. На шальки терезів поставлено "его" президента Януковича і прагнення українського суспільства. Погодьтеся, неспівставні речі.

Як прихильник євроінтеграції, як частина тих 2/3 громадян України, які за це виступають, я вимагаю відповідальності влади за свої дії. Рішення Януковича (наголошую: не Азарова, не Партії регіонів, не опозиції) не підписувати Угоду про асоціацію з ЄС суперечить інтересам нашого народу. Реабілітацію нинішній режим може отримати лише за умови повного усунення його від влади. Зробити це можливо за допомогою серйозного громадянського тиску та особистої (!) участі в масштабних акціях протесту.

Тож вперед, на вулицю!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.