Влада готує закон про вибори. Під себе

13 квітня 2011, 18:02
Власник сторінки
Кандидат політичних наук, керуючий партнер Ukrainian Politconsulting Group
0
689

***

Днями Міністр юстиції Олександр Лавринович поділився з громадськістю напрацюваннями Робочої групи з питань удосконалення виборчого законодавства. Окремі положення урядового законопроекту вже встигли сколихнули свідомість наших громадян і жваво обговорюються в експертному середовищі. Однією з таких новацій стане відміна голосування «проти всіх».

У статті на Українській правді ( http://www.pravda.com.ua/columns/2011/03/18/6021881/ ) я вже висловив свою думку з цього питання. Справді, голосування «проти всіх» є лише ілюзією впливу на політичний процес і не вирішує проблеми протестних настроїв у суспільстві.

Водночас, для мене стала дещо несподіваною інформація про наміри влади скасувати у виборчому бюлетені цю опцію. Насамперед через те, що цим вони стимулюють виборця направити свій протест на підтримку опозиційних партій. Це за умови, якщо незадоволений владою український виборець все-таки піде голосувати. А може і не піти…

Давайте ж розберемося, чому раптом влада вирішила відмінити графу «проти всіх».

Якщо зняти «рожеві окуляри» і відійти від тези, що Янукович і Партія регіонів хоче демократичного виборчого законодавства, виникає питання - в чому вигода для влади? Відповідь проста: відміна цієї опції може суттєво знизити явку виборців. А, як відомо, низька явка – благодатне поле для адмінресурсу і фальсифікацій. Поєднання низької явки із підвищенням виборчого бар’єру до 5% дає преференції насамперед партії влади, дозволяє отримати вищий результат на виборах до парламенту.

Разом з тим, відміна можливості проголосувати «проти всіх» - це лише один із багатьох компонентів, які визначають результати виборів. І поки що він незначний. Дивно чому всі акцентують увагу саме на цьому.

У цьому плані більш нагальнішими є питання підвищення прохідного виборчого бар’єру, порядок формування персонального складу ТВК і ДВК, умови зняття з виборів неугодних кандидатів, відміни виборчих блоків.

Заради справедливості варто відзначити, що є у презентованих міністром Лавриновичем положеннях і позитивні моменти. Зокрема, повернення інституту самовисування, право громадських організацій вести спостереження за процесом голосування і т.д.

Однак, одна справа задекларувати, інша – відобразити це у тексті законопроекту. Кожна окрема новація стане предметом жорстких політичних торгів, тому до літа новий закон про вибори може суттєво відрізнятися від сьогоднішнього.

Не варто забувати й те, що законопроект повинен ще бути проголосованим у Верховній Раді. А там сидять незадоволені комуністи, налякані своїми перспективами литвинівці, вороже настроєні нунсівці і бютівці. Всіх їх об’єднує єдина мета – зберегтися.

Тому епопея з новим виборчим законодавством тільки починається…

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.