Свободівці цинічно «підманули» Івано-Франківських підприємців?!

14 лютого 2011, 21:05
Власник сторінки
народний адвокат, правозахисник
0
587

«Кидок» від депутатів-свободівців підтримала і податкова. За повідомленням ДПІ єдиний податок, сплачений у січні 2011 року, поверненню не підлягає.

            Як стало відомо з інформаційних повідомлень, Івано-Франківська міська рада 27 січня 2011 розглядала питання "Про встановлення місцевих податків і зборів на території Івано-Франківської міської ради". Голова постійної депутатської комісії з питань планування фінансів, цін та бюджету та голова фракції ВО "Свобода" у міській раді Роман Онуфріїв на прес-конференції по завершенні роботи сесії зазначив: "У час кризи місцева влада робитиме все можливе для збереження та розвитку у місті малого підприємництва. Тому позиція депутатів була однозначною – залишити єдиний податок на попередньому рівні. Як і обіцяли депутати фракції ВО "Свобода", яка складає більшість у раді, ставку єдиного податку у місті залишено на попередньому мінімальному рівні».

            З першого погляду усе правильно. І «свободівці» виступають як захисники дрібних підприємців-спрощенців. Однак, насправді, такі заяви є лише напів-правдою і більш того – цинічним обмано своїх виборців. По-перше, депутати не виключають, що ставки єдиного податку доведеться переглядати після 1 квітня, оскільки згідно нового Податкового кодексу питання системи спрощеного оподаткування будуть врегульовані до 1 квітня 2011 року. Тобто, ставки єдиного податку будуть переглянуті. По-друге, і найголовніше, ніякого залишення єдиного податку на попередньому рівні не відбулося. І ось чому. До січня цього року єдиний податок, що сплачувався спрощенцями розщеплювався казначейством, тобто 43% - спрямовувалося до місцевого бюджету, а решта до ПФУ і соціальних фондів. Однак, Постанова КМУ від 27.12.2010 р. №1196 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 16 березня 2000 р. № 507», що  набрала чинності з 1 січня 2011 року змінила правила. Відтепер Держказначейство не здійснюватиме, як раніше, розподіл сум єдиного податку між місцевими бюджетами, Пенсійним фондом та соцфондами. З нового року підприємці самостійно повинні сплачувати окремо єдиний податок на рахунок місцевого бюджету, а окремо до ПФУ - соціальний внесок. Наприклад,

Ставка

Куди платити з 01.01.2011 року

200 грн.

ПФУ - 57% (114 грн.) (соціальний внесок)

 

Податкова - 43% (86 грн.) (у місцевий бюджет)

            Отже, залишивши ставки єдиного податку на попередньому рівні Івано-Франківські депутати фактично ввели в оману підприємців-спрощенців. Тому, що сплативши за січень і лютий 2011 р.  попередню ставку, підприємці фактично переплатили у місцевий бюджет не мало не багато, аж 57% від суми. І крім того, вони (підприємці) будуть вимушені сплатити окремо в ПФУ 34,7% від мінімальної заробітної плати, без врахування уже сплаченого єдиного податку. Тобто, залишивши ставки на попередньому рівні депутати Івано-Франківської міської ради насправді підняли їх на 57%. Впевнений, що підприємці-спрощенці не розберуться у податкових нововведеннях до квітня, а там «під загальний шумок про інфляцію» ставки ще збільшуватимуть…

            «Кидок» від депутатів-свободівців підтримала і податкова. За повідомленням ДПІ єдиний податок, сплачений у січні 2011 року, поверненню не підлягає. І зарахуванню як переплата перед бюджетом міста також.       

            «Заспокоюючи» підприємців-спрощенців залишенням ставок єдиного податку в попередньому розмірі депутати-свободівці цинічно їх обманули.  Тому, що своїм рішенням вони мали б затвердити ставки єдиного податку, зменшені на 57%, що було б справедливо по відношенню до своїх же виборців і до наповнення бюджету міста. А так, просто «лоханули» людей, як і Партія Регіонів з «покращенням уже сьогодні»…  Чи може вони одне і те ж? Методи то одинакові.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.