Харчування дітей у столичних школах: пошук виходу з "лабіринту проблем"

05 квітня 2011, 13:31
Власник сторінки
Депутат Київської міської ради. Економіст
0
640

Чим більше ми вникаємо в проблематику харчування в школах Києва, тим більше нових проблем відкривається.

Так, останнє засідання Тимчасової комісії з перевірки використання приміщень і якості харчування учнів у навчальних закладах Києва пройшло з залученням представників столичної СЕС, Головного та районних управлінь освіти, приватних і комунальних фірм-організаторів харчування в навчальних закладах.

За даними, що навели у СЕС, якість харчування дітей у столичних школах викликає чимале занепокоєння.

Усього в столиці 416 загальноосвітніх шкіл, 506 дитячих садів і 40 навчальних закладів інтернатного типу. З них, за підсумками перевірки санстанції за 2010 рік виявлено суттєві порушення організації харчування дітей у 133 школах, 100 дитсадках і 8 інтернатах.

Порушення різноманітні: неналежні умови зберігання продуктів харчування, не пройдені у строки медогляди працівників, приготування страв з порушеннями якості та калорійності.

Незважаючи на все це, активність самих батьків дітей щодо контролю за якістю харчування залишається не особливо високою - за 2011 рік у СЕС надійшло лише 4 скарги від батьків.

Однак на тлі незадовільного харчування у школах ще більш проблемним є забезпечення дієтичного харчування школярів Києва. Як відомо, 22 лютого набуло чинності розпорядження КМДА "Про організацію харчування учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів", згідно з яким учні 5-11 класів, які, за висновком медичних комісій, потребують дієтичного харчування отримуватимуть його безкоштовно.

Проте виконання цього розпорядження по Києву значно "пробуксовує", хоча на його реалізацію виділено 15 мільйонів гривень.

На даний період безкоштовне дієтичне харчування в повному обсязі отримують школярі лише в Голосіївському районі. При тому, що, за даними Головного управління охорони здоров'я Києва, дієтичного харчування потребують близько 200 тисяч київських школярів.

У підсумку, діти, які мають ті чи інші відхилення у здоров'ї, просто не отримують в достатній мірі харчування в школах через неповороткість чиновників.

Важливо відзначити, що залишається до цих пір нез'ясованим питання з непрозорістю розрахунку організаторами харчування накладних витрат. На даний період вони становлять 50% від виділеної суми безкоштовного харчування для школярів 1-4 класів. Тобто з 7 гривень в день діти отримують харчування лише на 3,50 гривні.

Незважаючи на неодноразові вимоги нашої комісії, ні компанії-організатори шкільного харчування, ні районні управління освіти, які проводили тендер між ними, так і не спромоглися розписати логіку нарахування накладних витрат. Так само не надійшло інформації про введення представників батьківських комітетів у тендерні комітети.

Тому на засіданні комісії прийняли рішення, що протягом місяця вирішити це питання та визначити граничні обсяги нарахування накладних витрат.

Хочу так само підкреслити, що на даний період Головне управління освіти і науки Києва розробило Проект комплексної програми "Освіта Києва.2011-2015 роки", одним з пунктів якої передбачено планова та поетапна заміна енергоємного кухонного обладнання харчоблоків навчальних та дошкільних закладів на нові, з економічним споживанням енергоресурсів.

Здавалося б, на перший погляд, в купі проблем з організацією шкільного харчування, ця проблема другорядна. Проте, хочу підкреслити, що від неї напряму залежить і розрахунок організаторами харчування накладних витрат (на харчування дітей буде йти більше бюджетних грошей), і якість приготування їжі і можливість організації дієтичного харчування в повній мірі.

Також на засіданні Тимчасової комісії було піднято питання про організацію в квітні низки виїзних перевірок шкіл Києва членами Комісії спільно з представниками СЕС і Управління із захисту прав споживачів на предмет перевірки якості та організації в них харчування дітей.

Безумовно, крок важливий для підвищення виконавчої дисципліни, але чи достатній? Переконана, що сьогодні робота Комісії повинна бути максимально зосереджена не на контрольно-каральних методів (для їх реалізації є уповноважені на те органи, такі як СЕС та прокуратура), а на акумуляції позитивного досвіду шкіл з різних районів столиці, яким вдається забезпечувати школярів якісним і повноцінним харчуванням, при цьому знаходячи постачальників продуктів з мінімальними цінами.

Притому, зосередитися зараз необхідно на декількох базових питаннях:

- На чіткому прорахунку накладних витрат і знаходженні можливостей їх зниження з 50% до 20 - 30%. Можливо для цього знадобитися прийти до того, щоб організувати єдине комунальне підприємство - постачальника продуктів харчування для шкіл столиці. 

- На обов'язковому залученні представників батьківських комітетів у проведенні тендерних процедур по вибору фірм-організаторів харчування в школах

- На можливості вишукування бюджетних коштів для заміни кухонного обладнання харчоблоків навчальних та дошкільних закладів на більш  енергоємне.

Вирішивши ці питання, ми маємо всі реальні можливості поліпшити якість харчування наших дітей у школах і дитячих садах.

«Українська правда. Київ»

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.