МАФи: процедура видачі ордерів має бути спрощеною

23 лютого 2011, 12:55
Власник сторінки
Депутат Київської міської ради. Економіст
0
640

28 жовтня 2010 року було прийнято довгоочікуване, але конфліктне рішення Київської міської ради

28 жовтня 2010 року було прийнято довгоочікуване, але конфліктне рішення Київської міської ради № 176/4988 «Про деякі питання організаційної єдності з видачі ордерів на розміщення тимчасових споруд (МАФів)», яке  майже три місяці не набирало чинності. Фактично виник правовий вакуум в цій сфері, у різних районах столиці за цей період  встановлено  4000 незаконних тимчасових споруд, а питання розміщення МАФів й досі вирішуються  в «ручному режимі».  Але й після набрання Рішенням чинності 4 лютого 2011 року,  критичну  ситуацію з МАФами в Києві не вирішити без суттєвої зміни та доопрацювання нового порядку.

Зауважень дуже багато. Управління архітектури перебрало на себе повноваження щодо видачі ордерів на МАФи не передбачені Законом. Підприємці мають до 1 травня цього року оформити право на користування землею під МАФами та отримати ордер на їх розміщення у Головархитектурі, але у якому порядку це робити не знають ні це управління, ні підприємці. Порядок надання ордерів на МАФи ще більше ускладнено та вимагає чисельних погоджень.  Більш того, як раніше підприємець вже не зможе встановити кіоск своїми силами. Для цього йому необхідно укласти договір зі спеціалізованою організацією,що має ліцензію на подібну діяльність, оплатити її послуги, та надати в Головархітектури акт про виконання даної роботи.

Саме для суттєвого доопрацювання нового порядку видачі дозволів на розміщення МАФів, створена Тимчасова комісія Київради, до складу якої я і увійшла і вважаю за потрібним проінформувати громадян про її поточну діяльність.

Так 16 лютого відбулося  перше засідання цієї Комісії, на якому вирішено у найкоротші строки розробити суттєві зміни до рішення Київради «Про деякі питання організаційної єдності з видачі ордерів на розміщення тимчасових споруд (МАФів)». Особисто я  впевнена, що процедура видачі дозволів на МАФи треба максимально спростити, звільнити підприємців від необхідності процедури відводу земельної ділянка під МАФ, а зобов’язати їх сплачувати чітку суму земельного податку. Також  платіж до бюджету за отримання дозволу на розміщення МАФу має бути єдиним, а його нарахування зрозумілим та прозорим.

Ми маємо також збільшити строк, на який видається дозвіл на МАФ, наприклад, як доводить досвід багатьох столиць європейських держав, цей строк не має бути меншим ніж три роки для того, щоб підтримати підприємця,  зацікавити  його у естетичному оформлені його тимчасової споруди. При цьому київська влада,  і я неодноразово це підкреслювала, має максимально сприяти розміщенню легальних МАФів у тих мікрорайонах Києва, де немає продовольчих магазинів в достатній кількості та попит на продукцію МАФів максимальний.

Маю впевненість, що  Київрада має врахувати пропозиції та зауваження Комісії, адже адекватно неврегульований порядок розміщення МАФів – це збільшення незаконних тимчасових споруд щомісяця, розквіт корупції та  втрачені суттєві надходження до бюджету.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: МАФ,Київрада,Овраменко,Депутат Київради Овраменко,Депутат Киевсовета Овраменко,Комісія по МАФам,організаційна єдність з видачі ордерів на МАФ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.