А кажуть: "Київ – це зелене місто"

11 квітня 2011, 07:56
Власник сторінки
Девелопер
0
1885

Сьогодні посадив на літак свою сестру з чоловіком.

Вони полетіли на конференцію в Копенгаген. По дорозі чоловік сестри мені сказав, що він вичитав у Вікіпедії, що мерія міста поставила за мету до 2015 року втілити програму, за якої можна за 15 хвилин пішки дійти до парку чи пляжу з будь-якого місця Копенгагена. Я не повірив та перевірив. Все на 100% підтверджується. Ось вам копія з оригінального вище згаданого джерела:

It is official municipal policy in Copenhagen that all citizens by 2015 must be able to reach a park or beach on foot in less than 15 minutes.

На зворотному шляху я роздумував, як же це можливо. І справді, намір влади абсолютно вірний – дитину потрібно вигулювати в парку, а не на узбіччі. А везти її далеко – не зручно. Плюс – будь-яка людина хоче увечері пройтися, зібратися з думками, посидіти на лавочці, покататися на велосипеді тощо. А де ранкову пробіжку зробити, знову ж таки?

Тобто, я легко переконав себе, що парк – це дійсно стратегічна необхідність у будь-якому місті. Тим більше, я сам мешкаю біля парку Слави на Печерську, який переходить в парки Великої Вітчизняної Війни та Маріїнський. І дійсно – все моє дитинство пройшло в цих парках і навіть тепер декілька разів на тиждень я прогулююся саме тут.

А тепер мої роздуми перенеслися на інші райони міста, в яких я буваю часто проїздом. Я став пригадувати, а де ж є ще такі парки в місті? Ви знаєте, у мене виникли проблеми, я не згадав нічого подібного в таких районах як Троєщина, Оболонь, Борщагівка, Харківський масив, Позняки. Добре проглянув ще Гугл карту Києва і переконався – немає. Порахував населення цих районів – 1 млн.

Звісно, я не рахував алеї, сквери, газони всередині транспортних розв’язок та двори. Парком називається спеціальна обмежена територія природна чи штучна, виділена переважно з метою рекреації, відпочинку (Вікіпедія). Парком може бути і клаптик на 1 гектарі землі. Я багато бачив таких парків в Лондоні. Там все сплановано, багато зелені, все дуже доглянуто. На ніч такі парки зачиняються доглядачем.

Невже це означає, що 1 млн людей в Києві живе без такої елементарної радості як можливість спілкування з природою, можливості безпечного відпочинку з дитиною, можливості дихати свіжим повітрям, можливості привести дівчину та посидіти разом перед місяцем, можливості зробити ранкову пробіжку?..

О, Боже! Відповідь – так. На жаль, мені більше нічого написати. А ми кажемо: «Київ – зелене місто!»

 

31.03.2011

Парк в Копенгагені
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Киев,экология,парк,культура,стиль жизни
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.