Національна ідея - погляд українця зі Сходу

14 квітня 2011, 16:31
Власник сторінки
Інженер електрозв'язку, громадський діяч
0
491

Здебільшого, особливо в українських реаліях, національну ідею пов'язують з націоналізмом. Дійсно, для молодої держави, на стадії розбудови "вчорашній день" ще досить свіжий у пам'яті, а дехто й продовжує у ньому жити. Згадаймо:"Наша нація найкраща!", "чор

Якщо ж говорити серйозно, то найбільш чітко і влучно ідея націоналізму виражена в словах Тараса Шевченка: "В своїй хаті своя правда, і сила, і воля." Проте, як сказав інший класик:"Все тече, все міняється".Націоналізм як ідея був потрібен в  період формування нації, здобування незалежності. І в той час він певним чином виконав свою місію.
На референдумі 1.12.1991 року абсолютна більшість українців, росіян, євреїв та інших етносів заявили про згоду творити разом нову незалежну державу.
Проте уже в середині 90-х років стало зрозумілим,що розбудова суто національної держави буде проблематичною. Про це свідчив факт появи і поглиблення в суспільстві розколів -- на територіальному та світоглядному грунті: якщо на момент рефрендуму цей розкол практично дорівнював нулю, то в подальшому спостерігається нарощування політичного, мовного, конфесійного протистоянь.
Заява Л.Кучми: "Національна ідея не спрацювала" не була проявом особистої позиції президента, як прийнято вважати назагал. Л.Кучма тільки озвучив висновки фахівців-політологів. Багато про що говорять результати голосувань на президентських виборах 1992 - 2009 р.р., зокрема:
  • розколоте українське суспільство пішло "на повідку" у політичних лідерів та їхніх політтехнологів;
  • унікальні за ситуацією вибори 2004 року, коли країна як ніколи бажала позбутись існуючого режиму,а один із головних кандидатів з невисокою репутацією якраз і уособлював той режим
  • теж пройшли під знаком розколу і дали відповідний результат.
Отже, висновок:перебороти залежність електорату від впливу брудних політтехнологій неможливо без усунення першопричини - розколу суспільства.
На протязі добрих десятка років Україна декларує бажання приєднатися до Євросюзу. Європа - це 490 млн.душ  у складі 30-ти високорозвинених країн. Після другої світової війни, яка "заглянула" до кожної домівки європейця, ставлення до націоналізму тут однозначне.Спроби переконати їх у тому, що націоналізм - це добре, марні.
Таким чином, з любого погляду приходиться констатувати, що наш націоналізм пора здавати в архів.Якої нової національної ідеї потребує сьогоденна Україна? Очевидно, що це є ідея порозуміння. Тут можна навести, як приклад, країни Західної Європи - Францію та Іспанію, де ця ідея ефективно спрацювала.
Та найбільш яскравим прикладом є успішна держава з політичною нацією - США. В цій країні на час її формування було декілька мовноетнічних груп, з них основні: німецька, англійська та французька. Як відомо, в країні закріпилась одна державна мова. Крім того, при укладанні конституції був використаний принцип компромісів. Безумовно, що ці фактори стали визначальними в успішному торуванні молодої нації і держави. Тут є добрий приклад для наслідування!
Підсумовуючи, констатуємо: ми не можемо допустити втрати свого українського его - нашої культури,тим більше - мови. Тому для подолання протистоянь, розколу в суспільстві слід взяти на озброєння національну ідею - порозуміння, принцип компромісів. Саме так ми зможемо продовжити успішний державотворчий процес в Україні.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.