Для чого Януковичу червоні прапори?

02 травня 2011, 08:58
Власник сторінки
Кандидат політичних наук, керуючий партнер Ukrainian Politconsulting Group
0
570

Не знаю як вам, а мені рішення Верховної Ради про обов’язкове вивішування у День Перемоги червоних прапорів поруч з державними нагадує технологію.


І не стільки технологію, спрямовану на відвертання уваги від більш актуальних питань – економічних, соціальних, зовнішньополітичних. Хоча в цьому плані дане рішення свою роботу виконало на відмінно.

Провокація із червоними прапорами швидше нагадує технологію будування іміджу Януковича-визволителя, Януковича-обєднувача країни.

Судіть самі.

За ініціативою своїх колег-комуністів провладна більшість підтримала законопроект про використання червоних прапорів 9 травня. При цьому у законопроекті чітко не прописано, яке покарання нестимуть установи у разі невиконання цього рішення. Тобто, фактично закон лише рекомендує вивішувати червоні прапори, а не заставляє. Це момент юридичний.

Момент політичний полягає у тому, що це питання є контроверсійним і в черговий раз поділило країну на дві частини. Це набагато глибша проблема, ніж елемент побудови/руйнування української ідеології. Це рішення є соціально небезпечним і може спричинити масові провокації напередодні і в самий День Перемоги.

А тепер повернімося до технології.

Після прийняття парламентом законопроекту його ще має підписати президент. Нещодавно Г.Герман єхидно нагадувала громадськості, що славнозвісний закон ще не підписаний на Банковій.

У Януковича є два шляхи розгортання подій: по-перше, він може накласти вето на закон, по-друге, згідно закону Янукович може просто його проігнорувати.

В обох випадках Президент залишається у виграші.

Наклавши вето на конфронтаційний закон Янукович постає як турботливий глава держави, який не допускає розколу в суспільстві, який піклується про обєднання країни і не хоче кровопролиття 9 травня. Чи стане це ефектним кроком в очах виборця? Безумовно.

Інший варіант – Янукович просто-напросто не підписуватиме закон і поверне його до Верховної Ради. Чи зробить це замість нього Литвин? Навряд чи. Таким чином, законопроект проваляється ще кілька днів і до 9 травня не набере чинності. Відповідно ніхто не буде зобовязаний «очервонювати» у День Перемоги фасади своїх будівель.

Крок дещо слабший, однак перекладає весь негатив з Януковича на депутатів. А слухняні ЗМІ будь-який крок президента здатні подати у потрібному для Банкової ключі.

Якщо ж на цьому тижні Янукович все-таки підпише «червоний законопроект», це означатиме, що розігрується більш серйозніша технологія і вже за участю сусідніх країн…
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.