Банкова готується до звільнення міністрів

14 травня 2011, 10:29
Власник сторінки
Кандидат політичних наук, керуючий партнер Ukrainian Politconsulting Group
0
824

Ближчим часом на Кабмін чекають часткові ротації - Банкова готує звільнення деяких міністрів. Азаров поки залишається.



Адміністрація Президента розпочала тонку гру - гру для пошуку винних за провал соціально-економічної політики і часткової нейтралізації протестних настроїв у суспільстві.

Вчора, 13 травня, В.Янукович під час засідання Комітету з економічних реформ розкритикував уряд Азарова і назвав незадовільною його роботу по проведенню реформ. Дісталося, насамперед, відомствам Д.Табачника та І.Ємця. Саме ці міністри можуть стати першими у списку на звільнення найближчим часом.

Мотиви технологів Президента можна зрозуміти: рейтинг довіри до влади стабільно знижується, обіцяної соціально-економічної стабілізації не досягнуто, показник протестних настроїв серед людей зріс у кілька разів.

Масла у вогонь підливають акції протесту, організовані опозицією за допомогою громадських організацій.

Як відомо, сьогодні, 14 травня, під стінами Верховної Ради та обласних держадміністрацій проходить всеукраїнський "День гніву", куротором якого є один з лідерів Податкового майдану Олександр Данилюк.

У свою чергу, на 19 травня анонсовано проведення "Весняного маршу протесту", організатором та спонсором якого є народний депутат від БЮТ Наталя Королевська.

Обидві акції протесту мають на меті "боротьбу із псевдореформами та псевдореформаторами" і головною своєю вимогою називають відставку уряду Азарова.

Цим шановні опозиціонери швидше грають на руку Януковичу і його адміністрації, ніж становлять для них реальну загрозу. А проведення двох акцій у різний час лише маргіналізує ці заходи і зводить ефективність їх проведення до нуля.

Після протестних акцій опозиційних сил звільнення, наприклад, такого одіозного міністра як Табачник, виглядатиме досить ефектно і подаватиметься як закономірна реакція Президента на вимоги українського суспільства.

Янукович і його адміністрація знову залишаться у виграші. Таким чином можна частково нейталізувати рівень протестних настроїв і незадоволеність виборців і набрати певні електоральні бали.

Проте, час для ротацій в уряді обрано невипадково.

Всі пам'ятають, як півтора місяці тому С.Тігіпко заявив, що у разі неприйняття до літа пенсійної реформи, він подасть у відставку.

На Банковій вирішили діяти на випередження. Шанси приняти до червня пенсійну реформу - мізерні. Тим більше, що представники влади досі не мають єдиного бачення щодо цього питання.

Дати можливість Тігіпку добровільно піти у відставку означатиме програш команди Януковича. У першого з'явиться вагомий аргумент "я хотів, але мені не дали...", на основі якого можна за рік до парламентських виборів розпочинати більш виграшну опозиційну діяльність.

Банковій набагато вигідніше самим ініціювати звільнення Тігіпка і ряду інших "конфліктних" міністрів та повісити на них усю відповідальність за провал реформ у соціально-економічній сфері.

Саме такий сценарій виглядає найбільш йморівним у найближчій перспективі.

Як у цій ситуації вестимуть себе Янукович і його технологи-радники? Очевидно таким чином, щоб урядові звільнення не порушили паритету груп впливу у Кабміні. Зараз їм не потрібне зміцнення якоїсь конкретної олігархічної групи. Зберегти баланс - основний критерій кадрових змін в уряді.

Що ж до самого Прем'єр-міністра Азарова, то він залишається. Але лише до тих пір, поки на Банковій йому не знайдуть заміну. А кастинг гідного наступника уже знаходиться в активній фазі...

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.